Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. decembra 2017, 10:22
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Najdrahšiu vilu na svete kúpil za 275 miliónov eur saudský princ. Nejde pritom ani o jeho najvyššiu investíciu

KULTÚRA NEHNUTEĽNOSTI SAUDSKÁ ARÁBIA
Uložiť Uložené

Saudský princ nesiahol ani príliš hlboko do vrecka.

Ešte v roku 2015 prebehol predaj luxusnej nehnuteľnosti neďaleko francúzskeho Versailles a v úplnej tichosti sa z nej stala najdrahšia vila na svete. Až donedávna tajomný kupec bol za vilu ochotný zaplatiť neuveriteľných 275 miliónov eur, čo podľa magazínu Fortune prekonalo všetky doterajšie predaje nehnuteľností kdekoľvek na svete, ale mnohých reportérov zaujímala totožnosť človeka, ktorý dokáže zaplatiť štvrť miliardy eur za dom natoľko, že po dvoch rokoch je už celá záhada vyriešená. Reportéri z novín New York Times objavili stopu, ktorá viedla cez viacero spoločností až ku samotnému korunnému princovi Saudskej Arábie Mohammedovi Bin Salmanovi.

Najdrahšia nehnuteľnosť na svete má pritom zaujímavú minulosť, pretože na pozemku pôvodne nestála dnešná stavba, ale budova z 19. storočia. Až developer Emad Khashoggi sa postaral o kompletnú zmenu celého pozemku, pretože pôvodnú nehnuteľnosť nechal zbúrať a na jej mieste postavil vilu pripomínajúcu zámoček zo 17. storočia. Vila dokonca čiastočne pripomína aj neďaleký zámok vo Versailles, čo zrejme princovi imponovalo najviac, ale príjemne znie aj názov nehnuteľnosti Chateau Louis XIV, čiže v preklade Zámok Ľudovíta XIV. Ak by si však jedného dňa dostal príležitosť prejsť sa po interiéri, rýchlo by si zistil, že zdanie klame, pretože vnútro nehnuteľnosti je prepletené modernými technológiami a fontány, klimatizáciu, svetlá či ozvučenie by si mohol ovládať pomocou svojho smartfónu.

Odporúčané
Tomáš prenajíma luxusné autá a nehnuteľnosti v Dubaji: Modelky sa s autom len odfotia, niektoré nemajú ani vodičák (Rozhovor) Tomáš prenajíma luxusné autá a nehnuteľnosti v Dubaji: Modelky sa s autom len odfotia, niektoré nemajú ani vodičák (Rozhovor) 18. februára 2024, 14:30


Aj keď je čiastka 275 miliónov eur za nehnuteľnosť závratná, dokonca nejde ani o najväčšiu investíciu zo strany saudského princa, pretože v rovnakom roku si zadovážil aj jachtu za 590 miliónov dolárov. Aby toho nebolo málo, rovnaký princ Mohammed mal odkúpiť aj dielo Salvator Mundi od Leonarda da Vinciho, ktoré sa vydražilo len pred pár týždňami, a aj keď zostal kupec v tajnosti a najskôr malo ísť o iného saudského princa, v skutočnosti ním mal byť Mohammed.  


Domov
Zdieľať
Diskusia