Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. decembra 2017, 15:31
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Kim Jong-un pravdepodobne popravil druhého najsilnejšieho muža Severnej Kórey. Pred jeho smrťou si ho však vychutnal v pracovnom tábore

ZAUJÍMAVOSTI SEVERNÁ KÓREA
Uložiť Uložené

Severokórejský režim robí čistky i vo vlastných radoch.

Všetci vieme, že režim v Severnej Kórei nestrpí žiadne námietky najvyšším predstaviteľom a zdá sa, že si to na vlastnej koži vyskúšal aj druhý najvplyvnejší muž najizolovanejšej krajiny sveta. Hwang Pyong-so bol nezvestný už niekoľko mesiacov a mnohí si mysleli, že bol jednoducho potichu zavraždený na príkaz Kim Jong-una, najvyššieho vládcu. Juhokórejským médiám sa podarilo zistiť, že sa tak s najväčšou pravdpodobnosťou skutočne udialo a celý tragický prípad je postavený na poriadne pútavom príbehu.

Hwang Pyong-so v kaki vojenskej uniforme.

Embed from Getty Images

Hwang Pyong-so mal totiž na starosti armádu a vojenské akcie. S Kim Jong-unom vraj nemal zlé vzťahy, no vládca ho dal aj napriek tomu bezcitne popraviť. Dôvod je jednoduchý, Kim sa jednoducho cítil byť ohrozený. Vládca Severnej Kórey sa totiž obáva, že obyvatelia si ako štát začínajú predstavovať autoritatívnu armádu, ktorá sa čoraz častejšie vyskytuje v uliciach krajiny, než aby ako zhmotnenie Severnej Kórey vnímali samotného Kim Jong-una. Vplyv armády je podľa Kima na bežných obyvateľov jednoducho až príliš výrazný. Expert na Severnú Kóreu, Yang Moo-Jin, sa s týmto scenárom zhoduje: "Toto je ďalší plán Kim Jong-una, ako upevniť svoje postavenie a znížiť ho armáde. Pritvrdzuje na princíp, kde je politická strana vždy nadradená armáde."

Odporúčané
V obchode sa prechádzali komparzisti a z hotela nás nepustili na ulicu. Jozef Zelizňák rozpráva o svojej ceste do KĽDR (Rozhovor) V obchode sa prechádzali komparzisti a z hotela nás nepustili na ulicu. Jozef Zelizňák rozpráva o svojej ceste do KĽDR (Rozhovor) 23. februára 2024, 9:30

Vyzerá to však tak, že pred Hwang Pyong-soovou smrťou si ho Kim Jong-un poriadne vychutnal. Hwang bol totiž naposledy videný nažive ešte 13. októbra a pravdepodobne už v ten deň putoval do pracovného tábora, kde k nemu vôbec nepristupovali láskavo a kde strávil dlhé mesiace na minimálnej strave a v tragických podmienkach. Samozrejme bol tiež vylúčený z vládnej strany, čo má však omnoho väčšie následky než sa zdá, konštatovalo dávnejšie investigatívne juhokórejské médium JoongAng Ilbo: "Ak bol Hwang vyhodený z politickej strany, prakticky to znamená koniec jeho kariéry aj života, aj keď nevieme, či je ešte vôbec nažive."

Hwang Pyong-so v kaki uniforme.

Embed from Getty Images

Domov
Zdieľať
Diskusia