Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. decembra 2017, 12:24
Čas čítania 0:00
Radka T.

Obyvatelia kanadskej osady sa nestačia čudovať. More im na pláž vyplavilo za pár rokov už trinástu ľudskú nohu

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

V oblasti vraj nevyčíňa žiadny šialený vrah, celé to má mať pragmatickejšie vysvetlenie.

Nie je obvyklé, aby ľudia pravidelne len tak nachádzali pozostatky iných ľudí. To by však nemohlo ísť o obyvateľov Britskej Kolumbie, čiže jednej z kanadských provincií. Tí už majú s trochou zveličenia na „dennom poriadku“ to, že more vyvrhne na pláž ľudské pozostatky, konkrétne nohy. Najnovšie išlo už o trinásty prípad v priebehu pár rokov. 

Posledný prípad opisuje nález Kanaďana Mikea Johnsa, ktorý sa po pláži v osade Jordan River prechádzal so svojím psom. Namiesto príjemnej prechádzky však odišiel domov s desivým nálezom - ľudskou nohou obutou v teniske. Záhade nahráva aj fakt, že v provincii išlo už o trinásty takýto nález.

„Naša prvotná analýza naznačuje, že ide o ľudské pozostatky. V nasledujúcich týždňoch však budeme robiť ďalšie vyšetrovanie a testovanie,“ oznámil hovorca miestneho koronera Andy Watson. Podľa CNN služba zameraná na vyšetrovanie úmrtí zároveň uviedla, že v predchádzajúcich 12 prípadoch išlo tiež o ľudské pozostatky. Pri ôsmich z nich určila, že patrili šiestim rôznym ľuďom. Podľa Watsona však nie je dôvod domnievať sa, že by boli prípady navzájom akokoľvek prepojené.

Obyvatelia kanadskej osady sa nestačia čudovať. More im na pláž vyplavilo za pár rokov už trinástu ľudskú nohu
Zdroj: TASR/AP

S tým sa viac-menej zmierili aj miestni, ktorých však úplne prvý nález ešte v roku 2007 poriadne vyviedol z miery. Teraz síce tiež ostanú v údive, keď more vyplaví na pláž ďalšiu ľudskú končatinu, no niektorí, napríklad Johns to jednoducho považujú za „divnú vec, ktorá sa tu deje“

Aj napriek tomu zvyšok sveta špekuluje nad tým, ako je takéto niečo vlastne možné. Vari v oblasti vyčíňa šialený vrah, pašerák s ľuďmi alebo ide o akési prekliatie? Podľa medializovaných informácií je to však v skutočnosti skôr zhoda náhod, ktorá môže mať v sebe aj logickejšie vysvetlenie. Počas zimných mesiacov totiž pláže Britskej Kolumbie sužujú neobvykle vysoké vlny, ktoré môžu zapríčiniť až záplavy. So sebou tak môžu priniesť aj veci z veľkej diaľky, takže ľudské pozostatky môžu patriť aj niekomu z Aljašky či Oregonu. Watson preto vyhlásil, že ich pátranie neostane len v Kanade. Nepopiera však, že obete mohli umrieť pri nehode alebo spáchať samovraždu.

K záhade vyplavených ľudských nôh však treba pristupovať opatrne, nakoľko v jednom prípade sa ukázalo, že ide o len o hoax. Objavili sa aj pokusy o nechutné vtipy, keď sa ktosi pokúšal naaranžovať kuracie stehná do tenisiek. Poniektorí z toho skrátka mali až priveľkú senzáciu. 

A niekto by sa zase pozastavil nad tým, že pri rozkladaní sa tela v oceáne ostane na končatine ponožka aj topánka. To sa však pred niekoľkými rokmi pokúšali vysvetliť v miestnom rádiu. Studené vody totiž môžu zachovať ľudské pozostatky na dlhý čas, aj roky. Nakoniec sa však telo aj tak rozpadá. Lenže, ak je noha obutá v topánke, ktorá nadnáša, môže sa stať, že sa dostane na breh. S týmto vysvetlením sa navyše zmierila aj väčšina miestnych obyvateľov.

Domov
Zdieľať
Diskusia