Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah vznikol v spolupráci so spoločnosťou Tatra Banka
23. novembra 2017, 10:19
Čas čítania 0:00
Emil A.

Čo zvažovať pri kúpe nehnuteľnosti? Ceny bytov sú astronomické, oplatí sa dnes brať hypotéku?

ZAUJÍMAVOSTI HYPOTÉKA NEHNUTEĽNOSTI
Uložiť Uložené

Okrem výberu lokality a definovania potrieb je dôležité mať pokryté aj výhodné financovanie.

Každý z nás má odlišné potreby. Pre niekoho je dôležitá lukratívna adresa, pre iného zase pokojné a tiché prostredie. Veľa záleží aj od vzdialenosti do práce či školy, okolitej infraštruktúry, občianskej vybavenosti, jedinečnosti priestoru či stavu nehnuteľnosti. 

Zaradenie priorít od tej najmenej dôležitej po nevyhnutnú dokáže výrazne pomôcť pri výbere lokality. Súčasne vie byť veľmi užitočnou pomôckou pri prípadných kompromisoch vo výbere nehnuteľnosti. Čomu venovať najväčšiu pozornosť pri kúpe a prečo je práve v tomto období výhodné pre mladých ľudí obstarať si byt či rodinný dom?

Čo zvažovať pri kúpe nehnuteľnosti? Ceny bytov sú astronomické, oplatí sa dnes brať hypotéku?
Zdroj: pixabay.com

Definovanie potrieb

Medzi najdôležitejšie záležitosti pre správny výber patria zváženie a definovanie svojich potrieb. Pre mladého človeka je dôležité si uvedomiť, či ide o byt výlučne preňho a neskôr v budúcnosti bude nutné kúpiť druhý a väčší. Budem bývať sám alebo hľadám priestor pre svoju rodinu? Prípadne, aká časť nehnuteľnosti je pre mňa dôležitá?

Potrebujem veľkú kuchyňu, obývačku, pracovňu, 2 toalety? Milujem mestský život alebo preferujem tiché prostredie na dedine? Dá sa spojiť život v meste s výhodami vidieckeho bývania? Koľko prípadne budem dochádzať do práce alebo školy a či každý deň budem musieť absolvovať zápchy? Odpovede na tieto otázky ťa nasmerujú k výberu vhodnej lokality, metráže bytu či dispozičného riešenia.

Čo zvažovať pri kúpe nehnuteľnosti? Ceny bytov sú astronomické, oplatí sa dnes brať hypotéku?
Zdroj: Martin Gloss/ commons.wikimedia.org

Novostavba, holobyt či staršia nehnuteľnosť?

Na realitnom trhu nájdeme asi všetky typy nehnuteľností - od holobytov cez novostavby až po staršie nehnuteľnosti. Základným rozdielom, bez ohľadu na vek stavby, je rozhodne cena stavby. Spravidla platí, že novostavby sú finančne náročnejšie ako napríklad holobyty či staršie stavby a v najbližších rokoch si nevyžadujú žiadne ďalšie investície. Za starý byt zaplatíme, pochopiteľne, menej, no v konečnom dôsledku si neraz vyžiada vysoké dodatočné výdaje napríklad na rekonštrukciu. Ceny závisia aj od geografickej polohy, lokality a štandardu bytu.

Čo zvažovať pri kúpe nehnuteľnosti? Ceny bytov sú astronomické, oplatí sa dnes brať hypotéku?
Zdroj: pixabay.com

Zváženie finančných možností

Samozrejme, najdôležitejšie je stanovenie si maximálnej možnej sumy za nehnuteľnosť. Kúpa nového bytu či rodinného domu je pre väčšinu z nás jedna z najväčších investícií, a je preto veľmi dôležité vybrať si správne. Taktiež je nutné zvážiť spôsoby financovania.

Odporúčané
Tomáš prenajíma luxusné autá a nehnuteľnosti v Dubaji: Modelky sa s autom len odfotia, niektoré nemajú ani vodičák (Rozhovor) Tomáš prenajíma luxusné autá a nehnuteľnosti v Dubaji: Modelky sa s autom len odfotia, niektoré nemajú ani vodičák (Rozhovor) 18. februára 2024, 14:30

Do 15.12. majú mladí ľudia možnosť využiť hypotekárny úver so štátnou podporou pre mladých s veľmi výhodnými podmienkami. Tatra Banka dokonca vytvorila novú kampaň určenú pre mladých, ktorá okrem veľmi nízkej úrokovej sadzby ponúka aj nulové poplatky za úver, kolky na kataster a bežný účet zadarmo. Vymedzenie limitov dokáže ušetriť množstvo času pri hľadaní vhodnej nehnuteľnosti a dokáže pomôcť pri zvažovaní prípadných kompromisov.

Čo zvažovať pri kúpe nehnuteľnosti? Ceny bytov sú astronomické, oplatí sa dnes brať hypotéku?
Zdroj: maxpixel.freegreatpicture.com

Na Slovensku pozorujeme celkový rast cien nehnuteľností a to negatívne ovplyvňuje aj ceny starších bytov. Ceny nových "dvojizbákov" sú v súčasnosti asi o 30 % vyššie v porovnaní so staršími bytmi. Rozdiel je na úrovni až 21 000 €. Pri väčších trojizbových bytoch sa táto hodnota zvyšuje a pohybuje sa na úrovni až 42 000 €.

Ceny nehnuteľností na Slovensku

Na realitnom trhu sledujeme trend, kedy ľahšie zvýšia ceny developeri, ako keby sa znížili ceny starších bytov. Keďže trhu sa stále darí a predávajú sa oba typy bytov, vzájomným ovplyvňovaním sa cena nehnuteľností postupne rastie, až kým nenarazí na strop ako v prípade Bratislavy. Situácia s vysokými cenami nehnuteľností v hlavnom meste už trvá niekoľko mesiacov.

Nižší rozdiel v cenách dvojizbových bytov je zapríčinený menším rozdielom v metráži bytov. Vo všeobecnosti sú trojizbové byty asi o 20 metrov štvorcových väčšie ako dvojizbové. Napríklad v Bratislave je "dvojizbák" v novostavbe väčší iba o 6 metrov štvorcových v porovnaní so staršími priestormi. V prípade trojizbových bytov je rozdiel v metráži v hlavnom meste už 16 metrov štvorcových, čo prináša aj väčší rozdiel v cene a je potrebná aj väčšia investícia do prípadnej rekonštrukcie staršieho bytu.

Čo zvažovať pri kúpe nehnuteľnosti? Ceny bytov sú astronomické, oplatí sa dnes brať hypotéku?
Zdroj: pixabay.com

Pre porovnanie, starší trojizbový byt v bratislavskom Ružinove s rozlohou 76 metrov štvorcových vyjde na 187 000 €, zatiaľ čo novostavba v rovnakej lokalite s rozlohou 92 metrov štvorcových stojí 236 000 €. Najnižší cenový rozdiel bol zaznamenaný v Nitrianskom kraji, kde je rozdiel medzi dvojizbovými bytmi v pôvodnom stave a novostavbami iba 8 000 €. Naopak, napríklad v Banskej Bystrici stojí starší dvojizbový byt v priemere 68 000 €, zatiaľ čo novostavba vyjde v priemere o 30 000 € viac.

Odporúčané
Tento developer ti poskytne úrok 1,47 % na bývanie. Pri 3-izbovom byte tak na splátkach za 2 roky ušetríš skoro 7 200 eur Tento developer ti poskytne úrok 1,47 % na bývanie. Pri 3-izbovom byte tak na splátkach za 2 roky ušetríš skoro 7 200 eur 28. novembra 2023, 14:00

Aj keď sa ceny môžu zdať astronomické, je stále možné získať hypotéku od banky, pričom mladí ľudia majú stále možnosť využiť aj výhodný hypotekárny úver pre mladých do výšky 50 000 €. Zvyšok hypotéky je možné napríklad dofinancovať hypotékou od Tatra Banky či prípadnou kombináciou s bezúčelovým úverom.

Čo zvažovať pri kúpe nehnuteľnosti? Ceny bytov sú astronomické, oplatí sa dnes brať hypotéku?
Zdroj: pixabay.com

Sú však byty naozaj predražené?

Obyvateľ Bratislavy by si na priemerný nový byt zarobil s priemernou mzdou za 9,6 roka v prípade, že by nemal žiadne iné výdavky. Sme na tom však stále lepšie ako obyvatelia Budapešti, Mníchova a Prahy. V českom hlavnom meste si na byt zarobia až za 12,1 roka. Pražania celkovo musia na byt šetriť najdlhšie v porovnaní s ostatnými mestami zo strednej Európy, konkrétne zo Slovenska, Česka, Maďarska, Rakúska a Nemecka.

V prvom štvrťroku roku 2017 dosiahla priemerná mesačná mzda v prepočte na fyzické osoby v Bratislavskom kraji výšku 1275 € a medziročne vzrástla o 2,5 %. Údaje sú za podniky s počtom zamestnancov 20 a viac a za organizácie finančného sprostredkovania bez ohľadu na počet zamestnancov. Cena ponúkaných bytov sa dostala na 2 571,65 eura za meter štvorcových s DPH, pričom medziročne vzrástla o 8,4 percenta.

Čo zvažovať pri kúpe nehnuteľnosti? Ceny bytov sú astronomické, oplatí sa dnes brať hypotéku?
Zdroj: maxpixel.freegreatpicture.com

Prečo je ale pre mladých ľudí v tomto období výhodné kúpiť nehnuteľnosť?

Okrem klasického hypotekárneho úveru, slovenské banky ponúkajú výhodný hypotekárny úver pre mladých s dotáciou štátu do výšky 50 000 €. Peniaze sa dajú požičať za veľmi výhodných podmienok, konkrétne vo forme 3 % zľavy z úrokovej sadzby. V tomto prípade 2 % zaplatí štát a 1 % banka.

Odporúčané
Hypotéky môžu byť ešte drahšie. V prípade vyššieho zdanenia bánk by nemuselo dostať úver až 20-tisíc Slovákov Hypotéky môžu byť ešte drahšie. V prípade vyššieho zdanenia bánk by nemuselo dostať úver až 20-tisíc Slovákov 15. novembra 2023, 9:00

Zvýhodnený hypotekárny úver je dostupný pre mladých ľudí vo veku 18 až 35 rokov a je časovo obmedzený do 15. decembra tohto roka. Tatra Banka dokonca ponúka aj nulové poplatky za úver, kolky na kataster či bežný účet zadarmo. Pre viac informácii o pojme hypotéka a o hypotekárnom úvere pre mladých sa dozvieš v našom predošlom článku.

Čo zvažovať pri kúpe nehnuteľnosti? Ceny bytov sú astronomické, oplatí sa dnes brať hypotéku?
Zdroj: pexels.com
Domov
Zdieľať
Diskusia