Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. októbra 2017, 12:20
Čas čítania 0:00
Radka T.

Slováci si v malej dedinke na východe otvorili prvý spánkový rezort na svete. Dobrú noc v ňom dávajú líšky

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Na úplnom konci Slovenska vyrástol domček, kde si budú môcť ísť vystresovaní ľudia nielen oddýchnuť, ale hlavne sa poriadne vyspať.

Východné Slovensko je plné fascinujúcich miest, aké nenájdeš nikde inde v našej malebnej krajine. V niektorých je to ako v úplne inom svete. Nachádza sa tam napríklad Park tmavej oblohy Poloniny, ktorý je najtmavším miestom na Slovensku, a dá sa tam vidieť výborne i Mliečnu cestu. Okrem toho na východnom Slovensku vzniká aj ďalšie miesto, ktorého doménou je tma, ale aj absolútny pokoj. Je ním spánkový rezort, kde doslova dávajú dobrú noc líšky.

Spánkový rezort vyrástol v obci Krajná Porúbka, ktorá nie je svojmu názvu nič dlžná. Nachádza sa na samom konci Slovenska pri poľských hraniciach v okrese Svidník. Zdanlivá nedostupnosť obce je práve tým, čo ju môže urobiť takou výnimočnou. Čoraz viac ľudí totiž vyhľadáva absolútny pokoj od rušných miest, ale aj iných ľudí. Naopak, hluk je tým, čo v tejto obci postrádať, takže je ideálnym miestom na nerušený spánok.

Slováci si v malej dedinke na východe otvorili prvý spánkový rezort na svete. Dobrú noc v ňom dávajú líšky
Zdroj: spankovyrezort.sk

Ak sa už totiž nedá potenciál obce využiť inak, vybudovanie spánkového rezortu nemusí byť márny nápad. Tvorcovia na ňom vyzdvihujú to, že zaspať na raňajky tu nie je žiadna hanba. Ľudí, ktorí sa rezort rozhodnú vyskúšať, totiž nebude mať zobudiť aký ruch a zrejme ani zvonenie mobilného telefónu.

Slováci si v malej dedinke na východe otvorili prvý spánkový rezort na svete. Dobrú noc v ňom dávajú líšky
Zdroj: spankovyrezort.sk

A čo vlastne môže bežný človek od tohto miesta čakať? Predovšetkým je to tá pravá tma nerušená žiadnym svetelným smogom, ako je to v mestách. V domčeku sa bude dať kúriť výhradne pomocou dreva či uhlia, no keďže majú byť kombináciou pokojného miesta na spánok a moderných technológií, domček bude vybavený požiarnym alarmom aj CO hlásičom, v prípade úniku jedovatého oxidu uhoľnatého.

V izbe sa okrem toho nemôže fajčiť a nie je vhodná ani pre domácich miláčikov. Aby bol pocit pokoja, relaxu a skutočného oddychu zachovaný, zakázané sú tu akékoľvek akcie či večierky. Izba sa dá rezervovať cez Airbnb. Projekt spánkového rezortu je inciatívou samotnej obce Krajná Porúbka a dodávateľa elektriny VSE.

Domov
Zdieľať
Diskusia