Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. októbra 2017, 15:23
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

90-ročná česká babička trávi dni vonku maľovaním úchvatných ornamentov. Vyzdobiť miestnu kaplnku zvládla len pomocou jednoduchého štetca

KULTÚRA ČESKO UMENIE
Uložiť Uložené

Anežka Kašpárková je jasným dôkazom toho, že vek je len číslo.

Niekto vo voľnom čase hrá hry, iný zasa športuje. Fascinujúca 90-ročná obyvateľka českej dedinky Louka sa zasa rozhodla skrášľovať stavby vo svojej obci, a to nádhernými maľbami. Kým iní dôchodcovia podobného veku trávia čas v domovoch dôchodcov, vitálna babička Anežka Kašpárková sa venuje umeniu. Kedysi pracovala v poľnohospodárskej oblasti, no vo vyššom veku narazila práve na tento štýl umenia, ktorý je v dnešnej dobe naozaj unikátny.

Anežka totiž vo voľnom čase, počas jari a leta, dekoruje vo svojej dedine nádhernými kvetinovými vzormi inšpirovanými tradičným moravským umením. Na svoje dielo používa len modrú farbu a štetec, pre médiá prehlásila, že aj napriek množstvu fanúšikov to všetko robí len pre šťastie: „Jakápak já jsem umělkyně," hovorí Anežka skromne. Všetko robí pre šťastie a radosť.

Sympatická babička je jasným dôkazom toho, že vek je len číslom a aj napriek tomu, že jej číslo je skutočne vysoké, dokáže presedieť hodiny na deke, v čerstvom vzduchu a len so štetcom v ruke. Ľudová maliarka už stihla modrými ornamentmi vyzdobiť miestnu barokovú kaplnku z 18. storočia, celá práca jej zabrala niekoľko namáhavých a únavých dní. Anežka myslí na všetko a v rodine už má aj svoju nástupkyňu, jej 38-ročná príbuzná je totiž horlivou žiačkou. 

Domov
Zdieľať
Diskusia