Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. mája 2017, 0:55
Čas čítania 0:00
johnnybravo

V Brazílii začali na ľudí útočiť krvilačné netopiere. Upíri už zabili jedného muža a po uhryznutiach obete infikujú smrteľnou besnotou

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Odborníci to predpokladali už pred pár mesiacmi.

Vedci to očakávali už od januára, ale tie najhoršie predpoklady sa potvrdili. Ak si dobre pamätáš, začiatkom tohto roku sme ťa informovali o tom, že výskumníci objavili v truse netopierov zvaných upíri, alebo po anglicky aj vampire bats, stopy po ľudskej krvi, čo ich dosť zaskočilo. Dovtedy sa tieto netopiere živili krvou z vtákov či dobytka a v zúfalej situácii sa ulakomili aj na psov a mačky, ale ľudská krv bola pre nich tabu. Najnovšia hystéria prichádzajúca z Brazílie však hovorí jasnou rečou. Upíri sa už neštítia ani ľudskej krvi a majú na svedomí aj svoju prvú obeť. Na severovýchode Brazílie sa za posledných niekoľko týždňov objavilo už viac ako 40 prípadov, v ktorých sa lekári nestačia čudovať, ako sa ľudia nakazili besnotou. Posledný prípad besnoty u ľudí v Brazílii pritom pochádza ešte z roku 2004, takže ide o skutočne vážny problém a lekári onedlho zistili, že za všetkým treba hľadať práve netopiere.

Najväčším problémom je podľa odborníkov blízkosť príbytkov netopierov ku ľudským obydliam a najmä v mestách nedostatok dostupného dobytka či vtákov. Netopiere potom cez otvorené okná v noci bez problémov priletia až do vnútra spálne a ľudí najčastejšie uhryznú do prstov na nohách či rukách alebo do oblasti lakťov, čiže častí ľudského tela, ktoré sú najčastejšie v noci odkryté. Prvou obeťou netopierov sa teda stal len 46-ročný Edivalson Souza, keď dojil kravu na farme a odrazu stúpil priamo na netopiera, ktorý ho okamžite pohrýzol a v nemocnici mu už nedokázali pomôcť. Zapríčinil to fakt, že farmár pohryznutie nezobral vážne a len si nohu umyl, takže sa besnota mohla jednoducho rozšíriť. Besnota je pritom bez včasného lekárskeho zásahu vždy smrteľné ochorenie, takže pohryzení ľudia musia zareagovať skutočne rýchlo. Je to o to zložitejšie, že upíri majú vo svojich slinách niekoľko látok, ktoré znižujú mieru bolesti, ale zároveň znižujú aj rýchlosť hojenia, takže človek sa zvyčajne preberie s krvácajúcou ranou, avšak až ráno. Odborníci ľuďom odporúčajú preventívne očkovanie, ale je dosť možné, že počet obetí ešte v ďalších mesiacoch porastie, pretože množstvo ľudí nie je o hrozbách pohryznutia od netopiera dostatočne informovaných.



Domov
Zdieľať
Diskusia