Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. apríla 2017, 15:56
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Žena, ktorá si pamätá každučký deň svojho života. Rebecca trpí vzácnou diagnózou, pričom vie aj to, čo robila na prvé narodeniny

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Pamäť netreba podceňovať.

Ľudská pamäť je fascinujúca záležitosť, o ktorej stále nedokážeme povedať všetko. Po celom svete sa neustále odohrávajú výskumy toho, čo všetko našu pamäť stimuluje, čoho by sme sa mali vyvarovať a odborníci sa samozrejme sústredia aj na to, ako by sa dali v budúcnosti liečiť diagnózy ako Alzheimerova choroba, avšak vedecký pokrok ešte stále nie je postačujúci. Našťastie, aj v súčasnosti existujú hromady ľudí, ktorým nie je budúcnosť ľudskej mysle ľahostajná a jedným z nich je aj na prvý pohľad obyčajná 27-ročná slečna menom Rebecca Sharrock. Rebecca žije v austrálskom meste Brisbane a keby si mal aspoň na pár minút možnosť nahliadnuť hlboko do jej mysle, potom by si určite zostal zaskočený tým, že si dokáže spomenúť na každučký deň svojho života od momentu, kedy dovŕšila 12 dní.


Schopnosť spomenúť si na každučký deň svojho života pritom nie je v žiadnom prípade po svete rozšírená. Na našej planéte s najväčšou pravdepodobnosťou žije len 60 až 80 ľudí trpiacich diagnózou so skratkou HSAM, čo znamená Highly Superior Autobiographical Memory, a ako už samotný názov napovedá, všetko sa točí okolo toho, že má daný človek skutočne vynikajúcu autobiografickú pamäť. Rebecca si svoju schopnosť či diagnózu uvedomuje už odmalička, ale nikdy sa s ňou nejako verejne nehrdila, čo sa napokon zmenilo len pred pár dňami. Austrálčanku k tomu vyprovokoval článok, v ktorom autor písal o tom, ako si väčšina ľudí na svete nedokáže spomenúť na nič z obdobia predtým, než dovŕšili 4 roky. Pamäť pritom očividne nezačína v štyroch rokoch, pretože aj obyčajný človek si dokáže občas spomenúť na to, ako sa mu narodil súrodenec a on bol ešte len maličkým dieťatom, avšak Rebecca nepozná slová ako občas. Jednoducho si pamätá na všetky dni svojho života tak detailne, že si pri vybavení konkrétneho dátumu vie spomenúť na to, čo v ten deň mala na sebe, aké bolo počasie a aj to, čo jedla. Na jednej strane fenomenálna schopnosť však do jej života prináša aj hromadu ťažkostí a komplikácií. Ľudia trpiaci týmto syndrómom vo svojej mysli výrazne prežívajú každučký deň a niekedy ich môže vlastná minulosť pohltiť natoľko, že sa do nej príliš zamotajú a začnú sa objavovať psychické problémy.

Rebecca sa našťastie do žiadnych problémov nedostala a vo svojom príspevku si zaspomínala aj na niekoľko presných situácií z detstva, na ktorých chcela všetkým pochybovačom dokázať, že pamäť je fascinujúca a neuveriteľná vec. Dodnes si vie vybaviť to, keď ju rodičia ako 12-denné dieťa posadili za volant ich auta a ona nevedela, čo sa to okolo nej deje. Výraznou spomienkou bola aj oslava prvých narodenín, pri ktorých síce nevedela, čo sa to deje, ale pamätá si to, aké hrozné šaty jej rodičia obliekli a akú otrasnú plyšovú hračku dostala, pretože sa mimoriadne bála jej tváre a pri pohľade na ňu neustále plakala.


Krátko po dovŕšení dvoch rokov sa Rebecce narodila mladšia sestra a aj keď to bola v konečnom dôsledku pozitívna udalosť, v tej chvíli to pociťovala len ako osobu, ktorá jej kradne oblečenie a hračky. Ako dvojročná dokonca Rebecca začala aj snívať a ako malému dievčatku jej to pripadalo tak, že každý večer odchádza z domu niekam do cudzej krajiny plnej zvláštnych miest, a tak trvala na tom, aby noc čo noc spávala jej mama pri nej a chránila ju tak pred tým, čo ju čakalo v krajine snov. Mimoriadne vyvinutá pamäť však nevplýva len na minulosť, ale dokáže poslúžiť aj ako zaujímavé úložisko informácií v súčasnosti, čo Rebecca deklaruje tým, že vie od slova do slova odrecitovať všetky knihy o čarodejníkovi Harrym Potterovi. Samozrejmosťou je aj to, že učenie a študovanie dlhočíznych textov je pre ňu omnoho jednoduchšie ako pre jej kamarátov, a tak sa štúdium na škole nezdalo veľmi náročné.

Mladá Austrálčanka si uvedomuje, že jej myseľ je výnimočná a rozdielna ako mysle ostatných ľudí, a preto nezabúda ani na pomoc ostatným ľuďom. Jej nevlastný starý otec kedysi trpel Alzheimerovou chorobou a Rebeccu to zasiahlo tak veľmi, že by bola najradšej, keby žiadna podobná choroba na svete neexistovala. Momentálne sa preto aktívne zúčastňuje hneď dvoch výskumov zameraných na pamäť, jej funkcie, využívanie a tajomstvá, pričom cieľom oboch z nich je posunúť vedu a medicínu zase o čosi bližšie ku svetu bez zákerných chorôb ako Alzheimer.

Domov
Zdieľať
Diskusia