Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. apríla 2017, 18:20
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Je sťahovanie ilegálneho obsahu z netu nebezpečné? Internet sa podelil o skúsenosti s pokutami a súdnymi predvolaniami

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Vyzerá to tak, že zákony proti ilegálnemu sťahovaniu sú len jeden veľký vtip.

Ak sťahuješ veci z torrentu a nebodaj ti už došlo nejaké upozornenie, či už od tvojho poskytovateľa internetu alebo od vydavateľstva, patríš medzi veľmi vzácne percento ľudí. Otázkou však je, ako sa zachovať. Presne to sa spýtal internetovej komunity jeden z používateľov sociálnej siete Reddit a dostal odpovede, ktoré môžu ukľudniť aj teba. V drvivej väčšine prípadov môžeš sťažnosť jednoducho zoskartovať. Vydavateľstvám sa to jednoducho nechce riešiť, keďže právnické firmy sú na to príliš drahé a operátori s tebou nechcú rozviazať zmluvu. Cieľom je jednoducho zastrašiť a dúfať, že daný pirát sa naozaj zľakne. Horším problémom sú však ľudia, ktorí sledujú dátový tok a predstierajú, že sú vlastníkmi filmu či hry, ktoré si si stiahol, alebo právnická firma a chcú po tebe poriadny balík peňazí. Ide však len o klamstvo, voči ktorému treba byť poriadne ostražitý, no už veľké množstvo ľudí sa nachytalo. Ako to teda vyzerá, keď ti príde upozornenie za vlastnenie nelegálneho obsahu?

Je sťahovanie ilegálneho obsahu z netu nebezpečné? Internet sa podelil o skúsenosti s pokutami a súdnymi predvolaniami
Zdroj: thepiratebay.se

Môj bratranec stiahol kamarátovi album s dvanástimi skladbami a došla im sťažnosť. Vydesili sa, sami sa im ozvali a nakoniec museli zaplatiť 80 dolárov za každý song.

Sťahoval som Hru o tróny z torrentu a došiel mi e-mail od HBO. Vraj sa tešia, že ma ich seriál baví a rovno prihodili aj kupón pre mesiac zdarma navyše na HBO Go, ich internetovú videotéku. Kvôli ich super prístupu som si to vážne kúpil.

Verizon mi automaticky odrezal prístup k internetu až do momentu, keď som nestlačil tlačidlo "Už to nikdy nespravím." Samozrejme, že som to spravil ešte stokrát potom.

Poskytovateľ internetu ma upozornil, že mám na PC filmy, ktoré v skutočnosti nevlastním a že ich mám okamžite zmazať. Následne sa mi ozvala nejaká právnická firma, aby som okamžite zaplatil niekoľko tisíc dolárov, inak idem pred súd. Zavolal som kamarátovi právnikovi a vysvitlo, že išlo len o internetových trollov, ktorí sa o mojom pirátstve nejako dozvedeli.

Keďže v mojej krajine nestačí IP adresa ako dôkaz, no žalobca musí dokázať, že si za klávesnicou sedel práve ty, právnická firma rozposlala výhražné listy asi dvadsiatim mojim priateľom dúfajúc, že sa niekto vydesí a prizná sa.

Moja ex dostala list s presným zoznamom filmov, ktoré stiahla a požadovanou pokutou 4 500 dolárov. Zaplatila. Potom so mnou začala chodiť a ja som jej vysvetlil, že ju niekto oklamal. Nechcela mi veriť, tak sme sa po pár týždňoch opäť rozišli.

Snáď každý torrent filmu Dallas Buyers Club bol sledovaný a mne došlo upozornenie, že vlastním ilegálny obsah. Odpísal som im pár neslušných slov, zmenil internetového poskytovateľa a sťahujem veci ďalej.

Pätnásť rokov som sťahoval kraviny z netu a až za posledné dva roky mi došli tri upozornenia. Mám Verizon a chceli po mne, aby som si za pár dolárov kúpil náučné video o tom, ako je pirátstvo zlé a následne z toho vyplnil test. Samozrejme som si to video stiahol dakde z torrentu a odvtedy ilegálne sťahujem ďalej.

Ja žijem na Jamajke a každý tu má v pi*i. Pirát z Karibiku!

Som z Nemecka, thepiratebay mám ako domovskú stránku a seriózne som dostal pokutu 60 eur.

Môj poskytovateľ to vymyslel veľmi prefíkane. Videli, že sťahujem veľa ilegálneho obsahu, tak mi pod hrozbou žaloby obmedzili prietok dát a aby som mal opäť neobmedzený, musím platiť každý mesiac o pätnásť eur viac. Zm*di.

Domov
Zdieľať
Diskusia