Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. apríla 2017, 13:57
Čas čítania 0:00
Tamara S.

Greta Garbo bola najkrajšou na svete, v posteli striedala mužov aj ženy a s kariérou sekla na jej vrchole

Uložiť Uložené

Všetci jej ležali pri nohách, zarábala milióny a z milencov a mileniek si mohla vyberať. Stačil však jediný neúspešný film a ona dobrovoľne odišla.

Skôr než sa vrhneme na Gretin životný príbeh, pozrieme sa na niekoľko zaujímavostí:

  • Oscarová Greta Garbo sa dostala do Guinnesovej knihy rekordov, kde figuruje ako najkrajšia žena na svete. To, či s takouto poctou súhlasíte alebo nie, nechávame na vaše zváženie. Jej aktívna kariéra trvala medzi rokmi 1920 a 1941, takže ideál ženskej krásy bol od toho súčasného diametrálne odlišný. Greta by sa však určite nestratila ani dnes.
  • Do dôchodku sa pobrala v čase najväčšej slávy a primladá. Žiare reflektorov zamávala na rozlúčku vo veku 36 rokov a jej priskorý odchod zo sveta prvotriednych filmov neostal bez povšimnutia. Špekulovalo sa dokonca aj o tom, že bola špiónkou a povolali ju do akcie.
  • Bola hviezdou nemých filmov a s príchodom zvuku jej mnohí predpovedali tvrdý pád. Opak bol však pravdou a Gretina hviezda žiarila aj naďalej.
  • Po istý čas ju niektorí považovali  za väčší symbol spoločnosti MGM, ako bol ich lev.
  • Po celý svoj život bola tuhou fajčiarkou a prestať s cigaretami sa jej nepodarilo ani počas boja s rakovinou prsníka.
  • Bola svojská, vraj chladná a odmeraná. Mala vlastné zvyky a nezvyčajné pravidlá. Vyhýbala sa médiám, fanúšikom aj premiéram, doma mala trojicu telefónov, ale nikomu k nim nedala čísla, vždy si kupovala dve letenky len preto, aby si vedľa nej nikto nesadol, v reštauráciách jedla v oddelenej miestnosti a s radosťou rozprávala do filmového obsadenia, pričom v prípade akéhokoľvek nesúhlasu s jej požiadavkami sa vyhrážala odchodom. Z týchto dôvodov si vyslúžila prezývky Švédska sfinga a Woman of Mystery.
  • Niektorí ju považovali za lesbičku, iní za bisexuálku. Sex so ženami mala však radšej, pretože bol podľa jej slov jemnejší.
  • Od pätnástich rokov držala diéty a pred spaním si zuby umývala soľou.
  • Bola vraj najobľúbenejšou herečkou Adolfa Hitlera, čo jej nebolo po chuti. Britským agentom totiž pomáhala s identifikáciou nacistických sympatizantov v Štokholme a počas vojny pracovala ako poslíček.
  • Milovala anonymitu a tú našla v New Yorku a Paríži. Nahodila sa do nenápadných šiat, tvár si ukryla za slnečné okuliare a ako neznáma sa túlala ulicami týchto miest.
  • Za najvytrvalejšieho paparazza v jej živote sa považuje Ted Leyson. Ten na ňu číhal deň čo deň dlhých desať rokov a na svojom kariérnom konte má aj jej úplne poslednú fotografiu.
  • Vo svojom byte v New Yorku zasvätila jednu izbu svojmu objaviteľovi a milencovi - režisérovi Mauritzovi Stillerovi.

Greta Garbo, vlastným menom Greta Lovisa Gustafsson, sa narodila 18. septembra 1905 v Štokholme ako tretie a zároveň najmladšie dieťa robotníka Karla Alfreda Gustafssona a jeho manželky Anny Lovisy - ženy v domácnosti a neskôr robotníčky v továrni na výrobu marmelád. Greta mala dvoch súrodencov, a to staršieho brata Svena Alfreda a staršiu sestru Alvu Mariu. Vyrastala v skromných podmienkach v byte so studenou vodou, ktorý sa nachádzal v robotníckej štvrti Štokholmu považovanej za miestny slum. Ako dieťa bola tichá, samotárska a už od útleho veku túžila po herectve.

„Boli to nekonečné večery. Môj otec sedel v kúte a kreslil si do novín. Na druhej strane izby sedela moja mama a plátala naše staré roztrhané oblečenie. My deti sme sa rozprávali veľmi potichu alebo sme mlčali, akoby nám hrozilo nebezpečenstvo. Tam, kde sme žili, všetky domy a byty vyzerali rovnako. Ich škaredosť pohlcovala všetko vôkol nás,“ takto si herečka zaspomínala na časy, kedy mala byť bezstarostnou. Päťčlenná rodina nemala peniaze nazvyš a ich finančná situácia sa po smrti pána Gustafssona ešte zhoršila. Španielska chrípka a následné zlyhanie obličiek ich obrali o živiteľa a prehĺbili pocit menejcennosti, ktorým trpeli. V tom čase mala Greta štrnásť rokov, odchod milovaného otca ňou silne otriasol a bola nútená začať zarábať.

Mladá Greta medzi rokmi 1918 a 1920

Vystriedala niekoľko povolaní od pomocnej sily v holičstve až po predavačku klobúkov. Keď jedného dňa jej chlebodarcovia potrebovali nafotiť novú kolekciu, siahli po Grete. Klobúky jej sedeli, kolekcia s ňou v hlavnej úlohe zožala úspech a z predavačky sa stala modelka. Od katalógov a letákov sa dostala k reklamám a tam si ju všimol režisér Erik Arthur Petschler. Ten ju obsadil do komédie Luffar Petter a splnil jej tým detský sen. Greta sa chytila príležitosti, zbúrala svoj status dievčaťa z robotníckej triedy bez slušnej budúcnosti a rozhodla sa študovať. Na Royal Dramatic Theatre's Acting School v Štokholme stretla muža, ktorému vďačila za veľa. Jeho meno bolo Mauritz Stiller, bol režisérom a vyučoval techniku filmového herectva. V roku 1924 pripravoval filmovú adaptáciu románu Gösta Berling a hľadal predstaviteľku hlavnej ženskej úlohy. Jeho voľba padla na Gretu, ktorá sa na jeho popud premenovala na Garbo. Už z tohto bolo jasné, že medzi nimi by sme klasický vzťah učiteľa a študentky hľadali zbytočne.

S Mauritzom v roku 1925 počas cesty do Ameriky

Greta Garbo bola najkrajšou na svete, v posteli striedala mužov aj ženy a s kariérou sekla na jej vrchole
Zdroj: en.wikipedia.org

Mauritz sa stal jej mentorom, ochrancom, manažérom a podľa jej slov aj druhým otcom a milencom. Doviedol ju do Hollywoodu, no napriek niekoľkým úspešným filmom prišiel o prácu. Po opakovaných hádkach s MGM a problémoch s Paramount Pictures sa vrátil do Švédska, kde onedlho ako 45-ročný zomrel. Gretu jeho nečakaný odchod zasiahol, no lukratívnu zmluvu a dopyt po jej hereckých kvalitách si nemohla nechať ujsť. Objavila sa v Mauritzovom filme Temptress a po ňom vytvorila herecký a napokon aj milenecký pár s kolegom Johnom Gilbertom. Ich vzťah bol verejným tajomstvom oficiálne potvrdeným až spoločným bývaním. Hviezdy filmov Flesh and the Devil, Woman of Affairs, Love a Queen Christina sa plánovali vziať, no napokon k tomu nedošlo (po troch žiadostiach o ruku ho nechala pred oltárom). „Milovala som ho, no bála som sa. Nechcela som, aby ma riadil, pretože šéfom som tu ja.“

Možno aj práve preto sa rozprúdili špekulácie o jej sexuálnej orientácii. Označovali ju za lesbičku aj bisexuálku. Okrem Mauritza a Johna patrili medzi jej milencov tiež dirigent Leopold Stokowski, fotograf Cecil Beaton, spisovateľ Erich Maria Remarque, milionár George Schlee či režisér Rouben Mamoulian. O ruku ju mal požiadať aj Aristoteles Onassis, ktorý sa stal manželom Jackie Kennedy. Vzťahy udržiavala aj so ženami a mali nimi byť herečky Lilyan Tashman a Louise Brooks. Jej osudovou však bola milenka Marlene Dietrich - poetka Mercedes de Acosta. Povrávalo sa aj o nej a o Marlene, no oficiálne potvrdené to nikdy nebolo. Vieme len, že tieto dve medzi sebou uzatvorili dohodu o vzájomnej ignorácii.

S kolegom a partnerom Johnom Gilbertom 

Greta Garbo bola najkrajšou na svete, v posteli striedala mužov aj ženy a s kariérou sekla na jej vrchole
Zdroj: en.wikipedia.org

Gretina kariéra stúpala závratnou rýchlosťou, jej popularita nabrala medzinárodné kontúry a zarábala sumy, o akých sa iným len snívalo. Neústupčivo si vybojovala kráľovské podmienky, no tvrdo za nich platila. Na jednej strane Greta frflala do hereckého obsadenia a na pľaci neostala ani o minútu dlhšie, než bol jej pracovný čas a na strane druhej, keď jej vo Švédsku zomrela sestra, štúdio ju neuvoľnilo na pohreb a v deň rozlúčky musela natáčať. Boli to prehry a výhry na obidvoch stranách a možno aj to bolo tým, čo ju v hĺbke duše ničilo. Jej depresie neboli žiadnym tajomstvom, no nikto ich nepovažoval za škandál. Boli totiž súčasťou imidžu tajomnej a odmeranej herečky.

Skutočná kariérna výzva prišla pre Gretu až so zvukom. Hviezda nemých filmov musela prehovoriť a mnohí si mysleli, že so svojím hlbším hlasom skončila. Báli sa, ako ju prijmú diváci, no ako sa ukázalo, ich obavy boli zbytočné. Jej prvý film po zmene sa stal absolútnym hitom. Snímka Anna Christie lákala divákov okrem hereckého obsadenia aj svojím plagátom, ktorý upozorňoval na Gretin prvý hlasový prejav. Herečka teda úspešne prežila zvuk a stala sa dokonca ešte úspešnejšou než za éry filmového ticha. Nominácie na Oscara a spodná platová hranica 250-tisíc dolárov za jeden film hovorili za všetko. Preslávila sa ako Mata Hari, Anna Karenina, Kráľovná Kristína či Dáma s kaméliami.

Po „Garbo rozpráva“ prišlo „Garbo sa usmieva“. A jej vzácny úsmev bol rovnakým lákadlom ako jej hlas. Film Ninotschka jej priniesol ďalšiu zlatú nomináciu, no ani tá jej nevyšla. Oscara získala až za nezabudnuteľné výkony. Jej posledný film skritizovala cirkev a neprijalo ho ani publikum. Pre Gretu to znamenalo koniec, hoci na to ešte nemala vek. Ako 36-ročná oznámila, že odchádza, pretože svet sa zmenil a ona už viac nechce stáť pred kamerou. Nepomohli prosby ani dohovárania, nenalákali ju na vyššie honoráre ani ústupky. Opustila Hollywood a presťahovala sa do New Yorku. Urobila zo seba to, po čom už dlhšiu dobu túžila. Stala sa neznámou a až do konca svojho života žila v ústraní. A že to boli desiatky rokov, jej vôbec neprekážalo. Zomrela ako 84-ročná na zápal pľúc a zlyhanie obličiek a pochovaná je v rodnom Štokholme. Pre toto miesto sa rozhodla jej neter Gray Reisfield, ktorej herečka zanechala majetok v hodnote dvadsiatich miliónov amerických dolárov.

Domov
Zdieľať
Diskusia