Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. apríla 2017, 17:38
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Najznámejšie postavy v slovenskom rape, ktoré síce hudbu netvoria, no scéna by bez nich nikdy nebola tam, kde je

HUDBA RAP
Uložiť Uložené

V pozadí slovenských interpretov stojí množstvo dôležitých ľudí, ktorí často prispievajú svojou prácou k tomu, aby sa rap v našich končinách rozvíjal.

Za posledných pár rokov sme vám prinesli už doslova stovky článkov o českom aj slovenskom rape, v ktorých sme najčastejšie hodnotili samotnú tvorbu a snažili sa dokázať vám, že tento žáner má v našich končinách svoje čestné miesto. Snáď mi zároveň dáte za pravdu, že práve rap je nielen medzi mladými poslucháčmi skutočne obľúbeným a tiež je fascinujúce sledovať, ako fanúšikovia spoločne so svojimi favorizovanými interpretmi rastú už od začiatkov, čo má za následok skutočnosť, že nejde v žiadnom prípade výhradne o hudbu pre decká. Dovolím si tvrdiť, že veľa domácich interpretov často dokáže posunúť latku veľmi vysoko a ostatní vedia okamžite reagovať a snažia sa ju dobiehať, čo je veľmi príjemné sledovať.

Toto všetko je síce pekné, no mám pocit, že konečne nadišiel čas pozrieť sa na túto problematiku aj z trochu iného pohľadu. Slovenský rap totiž zďaleka nie je len o interpretoch a hudobných producentoch, ale možno ešte z väčšej časti o ľuďoch stojacich v jeho pozadí. Ich často veľmi náročná práca prináša úspechy hlavne samotnej komunite a je minimálne tak náročná ako tá, ktorú musí vykonávať priemerný úspešný slovenský raper. O mnohých ste už určite počuli zo skladieb, prípadne ich poznáte zo sociálnych sietí alebo projektov, ktoré najčastejšie sami vymýšľajú a posúvajú tak celý tento žáner na ešte vyššiu úroveň. Postupne si predstavíme osmičku najzásadnejších osobností, priblížime si ich prácu a ja pevne verím, že sa v tomto článku dozviete aj veľa zaujímavostí a v konečnom dôsledku budete mať bližšiu predstavu o tom, ako to celé funguje. Poďme teda na to!

Najznámejšie postavy v slovenskom rape, ktoré síce hudbu netvoria, no scéna by bez nich nikdy nebola tam, kde je

Mário Bihary

Na Slovensku máme presne dve rapové skupiny, ktoré sa môžu označovať za legendárne vďaka tomu, čo v rámci scény dosiahli. Prvou z nich je H16, no a práve Mário je jedným z mála ľudí, ktorí majú zásluhy na jej úspechoch, keďže stál pri chalanoch prakticky od samotného začiatku. Niektorí si toto meno pamätajú ešte z hosťovačiek, tých však nebolo veľa. Na tvorbu časom zanevrel úplne a prebral primárne menežérsku pozíciu v crew, keďže je pochopiteľné, že ruka v ruke s úspechmi prišli aj záležitosti, ktoré interpret vyriešiť nevie, nedokáže, prípadne na ne nemá čas. Neskôr sa H16 rozhodla vytvoriť si aj label s názvom Spirit Music, o čom ste už určite počuli. V skratke ide o vydavateľstvo zahŕňajúce väčšie množstvo interpretov aj mimo H16, vďak ktorému majú možnosť vydávať svoje albumy. A práve Mário je spoločne s Majkom Spiritom zakladateľom a zároveň hlavou tohto projektu.

Odporúčané
REFRESHNI si playlist: Perfektné disstracky vydali Kanye West, Gucci Mane aj Quavo. Každý útočí na iného interpreta REFRESHNI si playlist: Perfektné disstracky vydali Kanye West, Gucci Mane aj Quavo. Každý útočí na iného interpreta 26. apríla 2024, 11:00

Aby toho nebolo málo, Mário Bihary je aj Speezyho booking menežérom, organizátorom a promotérom jeho veľkých tour a shows. Tiež je jednym z hlavných organizátorov festivalu Hip Hop Žije, ktorý v aktuálnom roku oslávi už piate narodeniny. Obľúbený rapový sviatok sa každý rok teší obrovskej návštevnosti a stretáva sa na ňom nielen celá československá rapová scéna, ale vždy aj aktraktívni zahraniční hostia. Tých má mimochodom tiež na svedomí práve on. 

Romeo

O Romeovi sme písali ešte prednedávnom v spojitosti so vzácnymi snímkami, ktoré vyhrabal zo starého strateného kufríka a bol ochotný podeliť sa s nami o ne, za čo mu ešte raz veľmi ďakujeme. Už vtedy sme ho bez okolkov označili za legendu zúčastňujúcu sa pri zrode scény a tiež jej najzásadnejších krokov. Romeo je bývalý známy pražský writer a v súčasnosti filmový režisér a producent s veľkým podielom na tom, že je dnes rap tam, kde je. Mnohí snáď viete, že práve tento chalan stojí za prvým slovenským rapovým videoklipom s názvom Dáva mi od Kontrafaktu, ktorý sa dostal aj do televízie a otvoril tak žánru dvere do veľkého sveta. Po jeho uverejnení medzi svetovými skladbami sa táto cesta zapáčila aj ďalším interpetom a zrazu všetci považovali klipy v televízii za prestíž, aj keď dovtedy bola táto forma "komercie" považovaná za neprípustnú.

Odporúčané
REFRESHNI si playlist: Rapová nálož od Ektora, neohlásené EP v podaní Yzomandiasa či album Nerieš   REFRESHNI si playlist: Rapová nálož od Ektora, neohlásené EP v podaní Yzomandiasa či album Nerieš 12. apríla 2024, 10:30

Romeo pôsobí na českosloveksej rapovej scéne dodnes, aj keď je jedným z tých, ktorého prácu bežný fanúšik ocení len málokedy. Vedeli ste napríklad, že spoločne s Mirom Drobným priniesol do kín film Sídliskový sen? Na jeho sociálnych sieťach sme zároveň zaregistrovali, že spoločne s ďalšími jedincami z tohto článku chystá zaujímavý filmový projekt, no to tom vás budeme určite včas informovať. 

 Osťo 

Pevne verím, že medzi našimi čitateľmi sú stále aj tí, ktorí nás registrujú ešte od čias, kedy bol súčasťou Refresheru aj tento pán. Teda približne od roku 2012. Samotný projekt Hip Hop Reality vznikol ešte pomerne dávno, no neskôr prischol tento koncept práve nám a v prvom rade Osťovi, ktorý sa chytil svojej moderátorskej šance a dotiahol to až do súčasnej podoby, kedy dokáže vysielať rozhovory s najaktuálnejšími interpretmi naživo a prakticky odkiaľkoľvek. A zároveň na úrovni a s vopred pripraveným scenárom, čo mu dodáva nádych profesionality, no stále v dostatočne neformálnom šate. Aj keď sa naše cesty s týmto projektom rozišli, stále mu držíme palce a snáď budete súhlasiť, že to robí veľmi dobre. Vďaka nemu sa scéna môže cítiť o niečo viac ucelená, keďže je často dôležitým prostredníkom medzi jeho jednoltivými článkami. 

Odporúčané
REFRESHNI si playlist: Singel od Imagine Dragons či perfektná živá verzia FE!N od Travisa Scotta a Playboia Cartiho REFRESHNI si playlist: Singel od Imagine Dragons či perfektná živá verzia FE!N od Travisa Scotta a Playboia Cartiho 5. apríla 2024, 13:30

Osťo sa samozrejme popri Hip Hop Reality venuje aj iným projektom a aktivitám. Ako bývalý bboy spolupracuje na organizácii podobných súťaží, čo veľmi ceníme, keďže si pozornosť určite zaslúžia. Za spomenutie určite stojí aj jeho snaha zvýšiť povedomie o tomto elemente hip hopu na základných školách. Okrem aktivít okolo organizovania eventov sa na väčších hudobných udalostiach pod taktovkou H16 či DMS venoval práci hypemana, ktorá síce v našich končinách nie je úplne štandardnou, no jemu sa zatiaľ túto úlohu plniť darí. 

Broko

To víš, že to vybavím. Toto je legendárna veta spájaná práve s človekom známym ako Broko. Ten je však možno pre niekoho skôr známy pod umeleckou prezývkou DJ Popper. Pomerne dlhú dobu bol najbližším človekom Ega a Rytmusa, ktorým robil aj menežéra, keďže aj on pôsobili v rovnakom meste - Piešťanoch. Chalani z Kontrafaktu mali vo zvyku vydávať veľa obrazového materiálu, a tak sme ho často mali možnosť vidieť v ich spoločnosti a vďaka Lokal TV mu prischlo aj pomenovanie Menežeris, kde bol vykreslený ako človek, ktorý dokázal všetko vybaviť. Časom sa však cesty chalanov rozišli.

Ešte predtým, ako sa cesty Kontrafaktu a Broka stretli, založil si aj booking agentúru s cieľom organizovať eventy a párty, čo bol však beh na veľmi krátku trať. Zo slovenskej rapovej scény sa pred pár rokmi pravdepodobne navždy vytratil, keďže sa povráva, že sa mu zachcelo viac, ako mu v skutočnosti patrilo.

Yaksha

Pravdepodobne najznámejším spomedzi všetkých dnes spomenutých je práve Yaksha. Ten začínal ako DJ v skupine Dramatikz a popri tom skúšal na Slovensku rozvíjať myšlienku predaja streetwear oblečenia, čo ho doviedlo k tomu, aby si otvoril aj slovenskú pobočku vtedy (aj teraz) úspešného obchodu Queens. Neskôr jeho aktivity nabrali ešte trochu iný smer a začal sa venovať organizovaniu rapových akcií prostredníctvom známeho I LOVE PARTY PRODUCTION a práve on stál aj za poslednou tour chalanov z legendárneho Názvu stavby v roku 2013. Pod tento label neskôr nabral svojich vlastných ľudí a postupne začal formovať svojskú myšlienku, ktorá možno trochu od zvyšku scény vybočovala, no aj napriek tomu si našla silnú cieľovku.

Odporúčané
REFRESHNI si playlist: Drake dostal diss od Kendricka Lamara, Beyoncé vydala country album a Luca Brassi10x teasuje LP  REFRESHNI si playlist: Drake dostal diss od Kendricka Lamara, Beyoncé vydala country album a Luca Brassi10x teasuje LP 29. marca 2024, 11:00

Za posledné roky sa mu podarilo do Československa priniesť viacero zaujímavých zahraničných mien z nového prúdu a o jeho špecifickom "labeli" FCK THEM budeme pravdepodobne ešte veľmi veľa počuť. Už od spomínaného vláčenia handier na Slovensko v mechoch z českého Queesnu vedel, že k tejto komunite patrí aj móda a v nej sa rovnako angažuje aj dodnes. Za všetko spomenieme značku PAY., do ktorej dokázal obliecť veľa významných osobností nielen zo Slovenska a samozrejme tiež udalosť FASHIONdealã, čo už vlastne predstavovať asi ani nie je potrebné.

Adel

Adel by mal byť veľmi dobre známou osobnosťou pre každého priemerného čitateľa Refresheru, ktorý nás sledoval pred rokom 2015. Človek, stojaci pri zrode najprogresívnejšieho webu pre mladých, vždy veľmi dobre vedel, že je potrebné dávať dôraz aj na kvalitnú hudbu a venovať jej veľkú časť obsahu. Čestný člen Comebackgangu má na konte nielen množstvo článkov o nových aj zabehnutých interpretoch, ale aj rozhovory s kapacitami, o ktorých sa nikdy nikomu v Česku a na Slovensku nesnívalo. Tie sa žiaľ nikdy netešili veľkej pozornosti, no uskutočniť interview s interpretom ako je Big Sean či Thundercat sa nepodarí len tak hocikomu a pokiaľ by sme brali do úvahy len Československo, tak môžem s pokojným svedomím tvrdiť, že toto už nikto nikdy ani nedosiahne. 

Okrem nich má na konte aj rozhovory v zásadných momentoch kariéry členov Kontrafaktu, Podzemgangu, PSH a mnoho ďalších, za čo mu určite patrí obrovský rešpekt. Obzvlášť ten s názvom Tak hlboko v rape sme ešte neboli, ktorý minutážou presahuje aj priemerný celovečerný film a mal by byť povinným pre všetkých fanúšikov slovenského rapu. Keď sa však na scéne objavil start-up s názvom Lost od Pil C-ho, práve Adel bol človekom, ktorý ešte v časoch preplnených klubov a príliš krátkej minutáže vystúpení dopĺňal Pilove riadky. A tak je tomu až do dnešného dňa, kedy sa ako hypeman stará o bezproblémový priebeh už vypimpovaných shows.

 Lumir

V roku 2001 vznikol prvý portál venovaný elementom výhradne slovenského hip hopu, kde sa dennodenne stretávala malá komunita fanúšikov a fungovala na podstatne inom princípe ako dnes. Práve Lumir bol veľmi dobre známym šéfredaktorom stránky hip-hop.sk, ktorá má na svedomí kariéru mnohých interpretov, aj ked pravdou ostáva, že drvivú väščinu z nich si už mnohí určite nepamätáte, keďže sa svojej šance nechopili dostatočne silno a zapadli prachom. Prípadne za nimi nestáli tak kvalitní ľudia, o ktorých vám tu dnes píšeme. Hip-hop.sk však neostal len pri písaní článkov a zhromažďovaní chalanov v širokých gatiach. Časom, teda konkrétne v roku 2004 sa z neho stalo aj hudobné vydavateľstvo.

Odporúčané
REFRESHNI si playlist: Cardi B stelesňuje ženský rap, Nik Tendo predstavil EP a Future s Metrom Boominom vydali album   REFRESHNI si playlist: Cardi B stelesňuje ženský rap, Nik Tendo predstavil EP a Future s Metrom Boominom vydali album 22. marca 2024, 9:20

To dalo možnosť viacerým interpretom a skupinám vydať svoje debutové albumy, a to aj napriek tomu, že skutočný zisk bol pre label len minimálny. Za všetky albumy s releasom pod týmto labelom spomenieme Kvalitný materiál a Čísla nepustia od H16,  3mená 4písmená od L.U.Z.A., Moratón od Mikyho Moru a Originál z dielne A.M.O.. Aj keď bol hip-hop.sk skutočne ambicióznym webom, časom sa našli aj aktuálnejšie stránky a v roku 2014 chalani činnosť oficiálne ukončili. Zaujímavosťou je, že práve na fóre hh.sk sa dalo dokopy jadro redaktorov Refresheru. Čestný shout out a poďakovanie za fungovanie patrí aj Kekelimu a Gashtanovi. 

Miroslav Gajdoš

Zabudnúť nemôžeme ani na človeka stojacého za projektom ArtAttack.sk. Stránka, ktorá sa primárne venovala a aj keď už len striedmo, no predsa do dnešného dňa venuje graffiti a street artu, taktiež podporovala aj slovenskú rapovú tvorbu. Miro Gajdoš stojí aj za projektom ArtAttack Freestyle Battle, čo bola dlhé roky veľmi uznávaná súťaž spojená s viacerými veľmi dobre známymi menami pôsobiacimi aj v súčasnosti. Veď kto by mohol zabudnúť na legendárne náklady od Strapa, Čistychova, Kaidžasa, Zverkyho či dobrých chlapcov z Mojej reči. A kto vie, koľko chalanov by sa bez nej vôbec nepresadilo.

Okrem toho má Miro na svedomí aj hudobné vydavateľstvo Ajlávmjuzik, ktoré ste už určite mali možnosť zaregistrovať, keďže za skoro 10 rokov pôsobenia stihlo vydať viac ako 30 plnohodnotných projektov. Tie zväčša vychádzajú v limitovaných nákladoch pre najskalnejších fanúšikov, no samotný label má dlhodobo ambície nielen doma, ale aj v zahraničí. Pôsobia pod ním zväčša interpreti, ktorí vnímajú hudbu tým tradičnejším spôsobom, a tak je skvelé, že im niekto dokázal vytvoriť takto stabilné zázemie.

 

Samozrejme si veľmi dobre uvedomujeme, že toto nie sú jediní ľudia, ktorí prispeli k fungovaniu scény a stáli pri zrode najzásadnejších projektov, prípadne sú do dnes ich tvárami. Aj napriek tomu považujeme za správne vzdať im týmto článkom úctu a poďakovať za všetko, čo pre komunitu spravili. Rovnako by sa k tomu mal postaviť aj každý jeden slovenský rapový fanúšik, ktorý je mimochodom tým ďalším "človekom" a primárne vďaka nemu to tu celé funguje v takých obrovských rozmeroch. Verím, že pre vás toto čítanie bolo prínosom a že si nás zapnete aj nabudúce. Dovidenia!

Domov
Zdieľať
Diskusia