Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
13. apríla 2017, 14:25
Čas čítania 0:00
Martin M.

Oblievačku a šibačku určite poznáš, no vedel si, ako Veľkú noc oslavujú aj iné krajiny a mestá?

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Nie všade sa musia dievčatá schovávať.

Veľká noc sa blíži a spolu s ňou aj množstvo tradícií, ktorých môžu mať niektorí plné zuby, neuznávať ich alebo naopak milovať. Obzvlášť pre mužov je Veľkonočný pondelok dňom, kedy si prídu na svoje, keďže šibanie a oblievanie dievčat je to, po čom mnohí túžia (alebo to bude tým jedlom a alkoholom?). Nie všade vo svete je Veľká noc oslavovaná práve týmto spôsobom a nemusíš pritom cestovať na druhý koniec sveta. Poďme sa pozrieť, ako sa počas tohto sviatku bavia ľudia v iných kútoch sveta.

1. Haux, Francúzsko

Ak sa počas Veľkonočného pondelka nachádzaš na juhu Francúzska, nezabudni si vziať vidličku. Každý rok sa totiž na námestí servíruje obrovská omeleta. A slovíčko obrovská je myslené naozaj doslovne, keďže na omeletu je použitých viac ako 4500 vajec, vďaka čomu dokáže zasýtiť až 1000 ľudí. Táto tradícia siaha až do čias Napoleona, ktorý cestoval spolu so svojou armádou cez južné Francúzsko. Podľa príbehu sa zastavili v malom meste a jedli omeletu. Napoleonovi zachutillo, a tak prikázal, aby ľudia v meste zozbierali všetky vajíčka a pripravili obrovskú omeletu pre celú armádu.

2. Švédsko

Oblievačku a šibačku určite poznáš, no vedel si, ako Veľkú noc oslavujú aj iné krajiny a mestá?
Zdroj: ytravelblog

Veľká noc vo Švédsku by mnohým mohla pripadať ako Halloween, keďže deti sa obliekajú do rôznych kostýmov plných farieb, dievčatá majú dlhé sukne a šatky a nafarbené líčka do červena. Tak ako aj počas Halloweenu v USA, aj tu chodia klopať na dvere a pýtať si sladkosti, s tým rozdielom, že ich vymieňajú za svoje maľby a kresby.

3. Fínsko

Podobne ako aj vo Švédsku, aj v tejto škandinávskej krajine chodia deti od domu k domu oblečené v rôznych kostýmoch s metlami, kanvičkami na kávu a vŕbovými prútikmi. V niektorých častiach západného Fínska na Veľkonočnú nedeľu vytvárajú obrovskú vatru, keďže podľa tejto severskej tradície a presvedčenia vyplýva, že plamene odrádzajú čarodejnice, ktoré lietajú na oblohe.

4. Nórsko

Oblievačku a šibačku určite poznáš, no vedel si, ako Veľkú noc oslavujú aj iné krajiny a mestá?
Zdroj: uniavisen

Možno si myslíš, že táto škandinávska krajina na tom bude podobne ako predošlé, no v Nórsku je Veľkonočný pondelok veľmi špeciálnym dňom, ktorý ľudia venujú čítaniu thrillerov, respektíve Veľkonočným thrillerom (známe ako Paaskekrimmen). 

5. Sicília, Taliansko

Abballu de daivuli je udalosťou, kedy miestni obyvatelia reprezentujú démonov a to tak, že nosia červenú róbu a masky zo zinku. Tí, ktorí sa oblečú do kostýmov, doslova obťažujú toľko duší, koľko len môžu - alebo tiež tak, že im predávajú alkohol. Popoludní ich však zachráni Panna Mária a zmŕtvychvstalý Kristus, ktorý spolu s anjelmi pošle všetkých démonov preč.

6. Nemecko

Oblievačku a šibačku určite poznáš, no vedel si, ako Veľkú noc oslavujú aj iné krajiny a mestá?
Zdroj: Tumbleweed Life

Veľkonočný pondelok je v Nemecku známy pre skryté vajíčka, ktoré sa snažia deti nájsť na dvore. Nemci okrem svojho dvora taktiež zdobia drobné stromčeky a kríky na ulici rôznofarebnými vajíčkami.

7. Bulharsko

Oblievačku a šibačku určite poznáš, no vedel si, ako Veľkú noc oslavujú aj iné krajiny a mestá?
Zdroj: Ellis and Jodie Bulgarian Adventure

V tejto krajine sa vajíčka neschovávajú, namiesto toho s nimi ľudia zvádzajú boj. Nejde o ohadzovanie sa vajíčkami (aj keď ti to určite napadlo), cieľom súboja nie je rozbiť vajce o hlavu svojho príbuzného, práve naopak. Komu sa podarí udržať si vajíčko nepoškodené, stáva sa víťazom a zároveň sa mu bude po zvyšok roka dariť. 

8. Verges, Španielsko

V tomto mestečku sa po Veľkonočnom pondelku koná takzvaný tradičný “dansa de la mort” alebo tiež tanec smrti. Ľudia na seba hodia kostým pripomínajúci kostru človeka, do rúk vezmú kosu a následne sa premávajú po uliciach, čím si pripomínajú scény Umučenia Krista. Sprievod sa končí tak, že desiví skeletoni (ľudia v kostýmoch kostier) odnášajú krabice s popolom.

9. Poľsko

Oblievanie vodou nie je výhradnou záležitosťou len na Slovensku a Česku. Aj naši poľskí susedia oslavujú Veľký pondelok podobným spôsobom, až na to, že vodou nešetria len na dievčatách. Muži oblievajú jednoducho každého, no podľa legendy sa každé obliate dievča do roka a do dňa vydá. Táto tradícia, inak pomenovaná Smingus-Dyngus, má svoje korene už od roku 966 v meste Mieszko.

10. Washington DC, USA

Oblievačku a šibačku určite poznáš, no vedel si, ako Veľkú noc oslavujú aj iné krajiny a mestá?
Zdroj: ytravelblog

Biely dom nemusí byť len nudným miestom, plným kravaťákov a dôležitých ľudí. Už po 130 rokov je totiž hostiteľom Easter Egg Roll, respektíve udalosti, ktorá by sa dala nazvať ako kotúľajúce sa vajíčko. Udalosť sa odohráva na trávniku a jej zmyslom je kotúľať vajce (uvarené) pomocou veľkej servírovacej lyžice. V dnešnej dobe sa však okrem kotúľajúceho vajíčka môžu ľudia baviť vďaka hudobným skupinám, športu a rôznym remeslám. Každý rok sa navyše mení téma udalosti, tohtoročná znie “Ready, Set, Go!” a má viesť deti k zdravému životnému štýlu.

Domov
Zdieľať
Diskusia