Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. apríla 2017, 20:21
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Reportér 6 týždňov ukrýval vzácne zábery vo vlastnom zadku, aj keď ho bili či dostával elektrošoky. Vďaka tomu vyrobil emotívny dokument

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Phil sa svojich záberov jednoducho nedokázal vzdať.

Práca investigatívneho novinára vie niekedy človeka zaviesť aj na miesta, kam by sa za iných okolností dostať nechcel. Presvedčili sa o tom ešte minulý december aj Phil Cox so svojím kolegom Daoudom Harim, keď sa ako reportéri britskej televízie Channel 4 vybrali do Sudánu, aby tam na vlastnej koži zistili, ako prebieha organizácie ilegálnej emigrácie von z krajiny. Namiesto infiltrácie miestnej organizácie ich hneď po príchode zajala militantná skupina, priviazala ich na týždeň ku stromu a Phil s Daoudom si museli vytrpieť násilie či dokonca mučenie. Phil si však aj v ťažkej situácii zachoval chladnú hlavu a podarilo sa mu presvedčiť svojich väzniteľov, že na jeho fotoaparáte len zhotovujú jednotlivé fotografie, aj keď v skutočnosti všetko nahrávali.

Vzácne zábery sa Philovi podarilo zachrániť tak, že v poslednej chvíli z fotoaparátu vytiahol pamäťovú kartu, zabalil ju a ukryl ju vo vlastnom zadku, aby mu na to väznitelia neprišli. Nasledujúce dni potom prebiehali ešte náročnejšie, keď oboch novinárov prevzali vládne jednotky a previezli ich do väznice v Chartúme, pričom pri samotnom lete do sudánskeho hlavného mesta ich vojaci takmer vyhodili von z lietadla. Napokon im po takmer šiestich týždňoch väznenia udelil sudánsky prezident milosť a poslal ich späť domov, a tak mohli spoločnými silami premeniť amatérske zábery na detailný dokumentárny cyklus, ktorý sa na obrazovkách objaví už onedlho.

Domov
Zdieľať
Diskusia