Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. apríla 2017, 15:08
Čas čítania 0:00
Ján A.

Game of Thrones a Hobit priniesli Novému Zélandu a Islandu obrovské zisky, ale taktiež aj nemalé problémy

FILMY A SERIÁLY GAME OF THRONES
Uložiť Uložené

Aké sú negatívne stránky toho, že vašu krajinu preslávia milované seriály a filmy?

Nový Zéland a Island prežívajú dovolenkový boom. Milióny vášnivých cestovateľov a rodinných výletníkov neváha s navštívením týchto krajín ani sekundu, aj napriek horšej dostupnosti. Perfektnú reklamu im spravili práve vyššie spomínané filmové diela. Režisér Peter Jackson s knižnou pomocou fantasy mága Johna Ronalda Reuela Tolkiena spravil z kráľovského ostrova bájnu a temnú Stredozem. Filmovým scenériám už vážne chýbajú iba hobbiti a elfovia. Naopak, Game of Thrones neprináša takú prírodnú pestrosť ako vzdialený kolega z Oceánie. Krásnu zeleň vystrieda chladná, čistá a nekonečná zimná krajina s vernými zlovlkmi a s tisícami gejzírov. Alebo si nebodaj radšej zaspomínate na stretnutie Jona Snowa a Ygritta v hrejivom termálnom prameni? Pozitivizmus z finančného úspechu však veľmi rýchlo vystriedal strach obyvateľov z budúcnosti. Aké závažné problémy čakajú domácich? 

Game of Thrones a Hobit priniesli Novému Zélandu a Islandu obrovské zisky, ale taktiež aj nemalé problémy
Zdroj: HBO

Cestovný ruch vytvoril zisk Novému Zélandu vo výške 14,5 miliárd novozélandských dolárov, pričom až 7,5 percent obyvateľstva nachádza uplatnenie v tomto pracovnom segmente, ktorý tvorí približne 20% príjmov zo zahraničného obchodu. Čísla znejú veľmi fajn, ale masový príchod ľudí zo zahraničia spôsobuje domácemu obyvateľstvu nemalé problémy. Minulý rok navštívilo ostrovnú krajinu až 3,5 milióna turistov. Medziročný nárast turistov predstavuje takmer pol milióna. Najzaujímavejšie destinácie nezvládajú zvýšenie turizmu, a tak sa o pár rokov môže stať, že si nedokážete rezervovať hotel kvôli plným kapacitám, poprípade strávite dlhý čas v dopravných zápchach kvôli nedostatočnej infraštruktúre. 

Odporúčané
Vladimír Furdík: Seriál House of the Dragon som nepozeral. Masku Night Kinga mi môžu hocikedy znova nalepiť na tvár (Rozhovor) Vladimír Furdík: Seriál House of the Dragon som nepozeral. Masku Night Kinga mi môžu hocikedy znova nalepiť na tvár (Rozhovor) 17. marca 2023, 14:30

V roku 2022 krajinu navštívi až 4,5 miliónov turistov, pričom totožné číslo svieti v kolónke s počtom obyvateľov Nového Zélandu. Ďalší problém popri náraste počtu turistov predstavuje dĺžka strávená v dovolenkovej destinácií. Kvôli obrovskej vzdialenosti od rodiska ostávajú cestujúci v prírodnom raji aj niekoľko mesiacov. Klasických dobrodruhov s jedným ruksakom vystriedali manažéri na pracovnej dovolenke (alebo na dovolenkovej práci), ktorí sa v danej lokalite určite nezdržia len zopár týždňov. Na podklade týchto dôvodov začala situáciu riešiť aj vicepremiérka krajiny. Rébus vyriešia finančnou injekciou práve do infraštruktúry turizmu. Pričom investície chcú získať najmä špeciálnymi poplatkami od zahraničných cestovateľov a taktiež aj zvýšením cien jednotlivých vstupeniek pre miestne obyvateľstvo. 

Game of Thrones a Hobit priniesli Novému Zélandu a Islandu obrovské zisky, ale taktiež aj nemalé problémy
Zdroj: Business Insider

Seriál Game of Thrones spravil z ostrovnej krajiny štát mimoriadne závislý na turizme. Avšak, profit krajiny je náramne nezanedbateľný. Reykjavík už dávnejšie preskočil škandinávske metropoly a stal sa jedným z najdrahších miest v Európe. Čísla Islandu sú omnoho krutejšie oproti situácii na Novom Zélande. Cestovný ruch vytvoril krajine zisk vo výške 368 miliard domácej meny počas minulého roka, čo predstavuje 31% zo zahraničného obchodu. Síce šlo o sumu nižšiu ako si zarobila krajina pri Austrálii, musíme si však uvedomiť, že Island má len 300 tisíc obyvateľov. Až 12% domáceho obyvateľstva pracujúceho v tomto odvetví očakáva tento rok mimoriadny nápor turistov. Podľa exponenciálneho rastu krivky navštívi sopečný ostrov 2,3 milióna turistov, pričom pred siedmimi rokmi krajina zápasila s ročnou návštevou na hranici pol milióna. 

Republika neďaleko Grónska urputne bojuje s nárastom cudzincov v krajine. V krajine sa obávajú o historické pamiatky a krásnu prírodu. Niektoré nadpozemské zákutia v snehovobielom raji proste nie sú stvorené pre návštevu takéhoto obrovského počtu návštevníkov. Zároveň sú bežní obyvatelia znechutení vysokým tempom zdražovania a taktiež neustálou a nekončiacou výstavbou nových hotelov. Avšak, situáciu sa chystajú riešiť zdvihnutím poplatkov za vstupné len pre turistov. Takže v ich parlamente myslia aj na vlastných ľudí. Ďalšiu možnosť predstavujú špeciálne licencie pre cestovné agentúry alebo zvláštna hotelová daň. Aj naši cestovatelia sa tak zrejme pekne buchnú po plných kapsách, ale krásnou cenou vás uspokojí nový priamy spoj na linke Praha - Reykjavík. Na záver prinášam veľmi krásne posolstvo Thordis Kolbrun Reykfjörd Gylfadóttir, ministerky priemyslu, cestovného ruchu a inovácií: „Musíme byť veľmi opatrní, aby sme sa kvôli cestovnému ruchu nestali obeťou vlastného úspechu.“

Game of Thrones a Hobit priniesli Novému Zélandu a Islandu obrovské zisky, ale taktiež aj nemalé problémy
Zdroj: hd-wall-papers.com
Domov
Zdieľať
Diskusia