Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. marca 2017, 9:18
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Kali: Album už určite nevydám, dám ešte von výberovku, no po nej mám v pláne to úplne zabaliť (Rozhovor)

HUDBA KALI
Uložiť Uložené

Pripravili sme si pre vás rozhovor s Kalim, ktorý pred nedávnom vydal svoj posledný albumový počin s názvom Dezert.

Pravidelne sa snažíme prinášať vám rozhovory aj s členmi našej milovanej domácej rapovej scény. Niektorí interpreti už mali možnosť odpovedať na naše otázky viackrát, avšak nájdu sa aj takí, s ktorými sme si dlhšie nevedeli nájsť spoločnú cestu. A presne do tejto druhej skupiny patrí aj Kali, o ktorom to bude dnes. Sme veľmi radi, že našu ponuku na rozhovor prijal a my sme túto príležitosť využili, aby sme sa opýtali nielen na jeho najnovší počin Dezert, ale aj čosi viac zo súkromia. Dozviete sa teda napríklad aj to, ako vznikajú Kaliho texty, ako prebiehal výber hudieb na album, ale aj názor na zvyšok scény. Poďme teda spoločne na to.

Kali: Album už určite nevydám, dám ešte von výberovku, no po nej mám v pláne to úplne zabaliť (Rozhovor)
Zdroj: Kali FB fanpage

Čau Kali. V prvom rade som veľmi rád, že si ponuku na rozhovor prijal. Aktuálne máš vonku album Dezert, aké sú zatiaľ ohlasy okolia?

Ohlasy okolia sú dobré, samozrejme, sem-tam niekto povie, že čakal niečo iné, nové, ale ja som zámerne ostal vo svojich starých koľajách a nechcel som experimentovať.

A ako ho vnímaš ty? Napríklad v porovnaní so zvyškom scény alebo s tvojimi predošlými počinmi.
So scénou sa neporovnávam, každý má svoj štýl, svoj vkus na hudby, takže toto neriešim vôbec. Pokiaľ ide o predošlé veci, tak tento si idem najviac. Aj preto, že som sem dal v podstate všetko od 2010 roku, nezameral som sa len na nový sound a štýl.


Projekty si mal vo zvyku vydávať pomerne často a píšeš skutočne veľa. Myslíš si, že je toto správna taktika?
Netaktizujem, robím, čo cítim. Nikdy som sa nad tým nezamyslel. Jediné, v čom vidím mínus je to, že som sa vypísal. Ale teraz je to už aj tak jedno.

Už dlhšie rozprávaš o tom, že je toto tvoj posledný štúdiový album a chystáš len výberovku. Stále si za tým stojíš a máš v pláne s vydávaním nových vecí skončiť?
Album už určite nevydám. Len tú výberovku. Mám ešte pár singlov, čo nesli na album a pár spoluprác. Takže ak sa podarí, to ešte dám von. Po výberovke už nebudem písať vôbec, maximálne tak spolupráce pre niekoho zo scény.

Takže koncertovať budeš aj naďalej?

Áno, ešte aj s výberovkou pôjdeme tour, ale to je ešte dosť ďaleko. No po nej mám v pláne to zabaliť úplne.

Je vlastne ešte nejaký cieľ, ktorý by si chcel v rape dosiahnuť? Možno vysnívaná spolupráca či zásadný míľnik?

Myslím si, že som dosiahol viac, ako som niekedy dúfal, takže momentálne už nemám nič také. Samozrejme, zahraničné spolupráce nezrealizované sú, ale nesnívam už.


V roku 2016 si sa podieľal na viacerých hosťovačkách, ktoré možno boli pre niekoho prekvapením, keďže ľudia mali  zmätok v tom, s kým si a s kým nie si zadobre. Mňa by však zaujímalo, ako si vnímal/vnímaš ty skutočnosť, že sa tvoji kamaráti spolupodieľali na skladbe, kde si dissovaný?

Dnes mi to je už jedno. Diss do rapu patrí a ja to beriem s nadhľadom. Podstatné je, že som tu a fungujeme. Čo bolo, ma už nezaujíma.

Domáci interpreti sa v súčasnosti musia zameriavať aj na svoju už vytvorenú cieľovku. Dávaš si na toto pozor aj ty? Aby sa to teda páčilo konkrétnym vekovým kategóriám či sociálnym vrstvám?

Pozor ani ne. Tým, že sa mi páči od reggaetonu cez klasický rap, trap, kokos aj dubstep a veľa veľa ďalšieho, sa nemôžem ani zamerať na konkrétnu cieľovku, lebo by som sa musel extrémne obmedzovať vo výbere hudby, a to nechcem. Na koncertoch máme od 15-ročných až po 50-ročných fanúšikov. 

Skladby so Separom či Matejom Strakom určite veľmi milo prekvapili celé rapové publikum. Nemáš pocit, že by si pokojne mohol robiť primárne takéto veci a elimitovať hejt?

Spolupracuje sa mi s nimi super, máme veľmi dobré vzťahy a vždy idem s nimi do featu veľmi rád. Ale ako som povedal, musel by som vyradiť hudby, ktoré ma bavia a nebavia ich, a to by som nerád. Hejt ma veľmi dlhú dobu nezaujíma, samozrejme kritiku si veľmi rád vypočujem a riešim to. Ale máš pravdu, hejtu by bolo určite menej.

Vedel by si si predstaviť spoluprácu výhrade so živou kapelou? Možno nielen na skladbách, ale aj naživo.

Už mám pár podobných koncertov za sebou s ROCKREUNION...super!


Keďže píšeš veľa, máš v tom pravdepodobne nejaký systém. Sú konkrétne miesta alebo čas, kedy to ide samo? Alebo ako to teda u teba funguje.

Keď mám depky, vtedy sa mi píše najlepšie. Píšem len vtedy, keď mám potrebu písať a nikdy nie nasilu. Píšem vždy o konkrétnej veci, situácii, pocite, ktorý prežívam alebo cítim alebo sa stal. Ak nedopíšem text v ten daný deň či večer, kedy som začal, už sa k nemu nevrátim a zahodím to. 

Poďme ešte na chvíľku k samotnému albumu. Podľa čoho si si vyberal hostí aj producentov? Predsa len tento koncept je od tých predošlých projektov trochu odlišný.

Už keď mi došli hudby som vedel, koho by som kam chcel, koho kde už "počujem" a podľa toho som aj oslovoval. Producentov som si vyberal.. ani neviem, napadol mi niekto a proste som mu zavolal. A mladší a menej známejší producenti mi hudby posielali na mail.

Na skladbe Nemáš si jeden riadok venoval Zayovi. Sleduješ teda aj tvorbu zvyšku scény?

Sledujem, samozrejme a baví ma toho moc. Ten riadok neni venovaný ZAYOVI ako osobe, ale konkrétnej veci. V mojich kruhoch táto veta vznikla a používa sa dodnes. Bol by som nerád, aby sa to bralo ako vyslovene diss, pretože to tak nebolo myslené a som moc rád, že si sa na to opýtal. Ak sa to niekoho dotklo, ospravedlňujem sa. Veľa mojich vecí stojí tiež určite za piču.


Osobne cením skladby, kde interpreti rozprávajú svoje konkrétne zážitky z koncertov, ako si to spravil na veci Zasa Sme to... Môžeš nám prezradiť ešte aj inú vtipnú historku?
Je ich strašne veľa ale žiaľ, väčšinou si ich nepamätáme. Sorry.

Kali: Album už určite nevydám, dám ešte von výberovku, no po nej mám v pláne to úplne zabaliť (Rozhovor)
Zdroj: Kali FB fanpage


Prejdime ešte ku klasickým refresher otázkam. Ktoré albumy si mal možnosť v poslednej dobe počuť a prípadne, ktoré by sinám odporučil.

Sila od chalanov z H16, Rytmusov Krstný otec, nový The Weeknd... to je niečo z tých nových. Inač počúvam len staré veci.

Nájdeš si čas aj na filmy či seriály, alebo možno knihu? Pokojne môžeš byť konkrétny.

Filmov pozerám veľa, naposledy ma dostalo Mlčanie, alebo tak nejak sa to volalo a seriál Narcos. 

Vieš variť? Čo najkomplikovanejšie by si nám dokázal pripraviť?

Variť síce neviem, ale praženicu ti pokojne urobím.


Keďže dosť veľa cestuješ naprieč celým Československom, asi si mal možnosť vyskúšať veľké množstvo reštaurácií. Ktoré by si nám vedel odporučiť?

Je toho veľa, ale za spomenutie určite stojí  Habanero vo Vrútkach, Elefant v Rači, Humno či Galileo na Donovaloch.


Chystáš sa aj niekam na letnú dovolenku? Väčšina tvojich kolegov už aspoň jednu absolvovala v zime. Ako to máš s cestovaním ty?

Chcel by som ísť s frajerkou tento rok určite a na viac ako jednu. Dlho som nikde nebol, necestujem a ak, tak hlavne kvôli klipom alebo koncertom mimo Slovenska.

Ďakujem veľmi pekne za rozhovor. Na záver ešte priestor pre teba na pár slov našim čitateľom.

Myslím si, že vaši čitatelia ma majú v piči, ale aj tak im prajem všetko len to dobré. 

Kali: Album už určite nevydám, dám ešte von výberovku, no po nej mám v pláne to úplne zabaliť (Rozhovor)
Zdroj: Kali FB fanpage

Kalimu ešte raz veľmi pekne ďakujeme, že bol ochotný nám odpovedať a vám všetkým ďakujeme za pozornosť. Už čoskoro sa určite pripomenieme rozhovorom s ďalším rapovým interpretom. Dovidenia!

Domov
Zdieľať
Diskusia