Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. apríla 2017, 17:52
Čas čítania 0:00
Gabor Boros

10 kníh, ktoré ti môžu pomôcť v škole, podnikaní alebo aj vo vzťahoch

KULTÚRA KNIHY
Uložiť Uložené

Jedna kniha dokáže zhrnúť celoživotné múdrosti desiatok až stoviek nesmierne talentovaných ľudí. Prečo nevyužiť túto možnosť?

Knihy sú úžasná vec. Zhluk znakov, písmen, slov, viet, myšlienok, ktoré dokážu zachytiť múdrosť a ponaučenia desiatky rokov života, skúseností. Mnohé knihy majú šancu zmeniť život a nemusí to byť nevyhnutne motivačná literatúra. Otvoria nám okno vedomostí a perspektív, ktoré sme do toho momentu nepoznali. 

Nižšie ti ponúkam zoznam desiatich kníh, ktoré som definoval, ako taký základ pre mladého človeka, aby sa nestratil v spoločnosti fungujúcej a prosperujúcej v 21. storočí. Sú to knihy z rôznych oblastí, začínajúc od základov motivačnej literatúry, cez biznis knihy, spôsoby komunikácie a zvládania medziľudských vzťahov. Samozrejme, tento rebríček je maximálne subjektívny, nesnaží sa definovať desiatku najlepších kníh, ale má slúžiť ako inšpirácia pre človeka, ktorý hľadá, čo čítať. 

10 kníh, ktoré ti môžu pomôcť v škole, podnikaní alebo aj vo vzťahoch

1. Think and Grow Rich — Napoleon Hill (1937) 

(amazon, martinus)

Klasika od Napolena Hilla je pravdepodobne základom pre všetky tie motivačné knihy, ktoré ti pomôžu nájsť svoje “lepšie ja” a otočia tvoj život o 180 stupňov. Keďže všetky ostatné sú podľa mňa zväčša viacmenej odvary toho, čo nájdeš v tejto knihe, prečítaj si túto jednu, skús ju aplikovať v rozumnej miere na svoje myslenie a mentálne nastavenie hodné roku 2017 a možno ti zmení život. Hill roky zbieral informácie, skúmal a spovedal skúsených biznismenov ako Edison, Ford, Rockefeller, Carnegie a ďalší. Dáva praktické rady a pekne rozoberá základy (potenciálneho) budúceho úspechu. Dozvieš sa napríklad aj to, ako ti môže pomôcť alebo práve uškodiť masturbácia pri dosahovaní svojich cieľov.

Náročnosť na čítanie podľa môjho uváženia: 6/10

Kedy prioritizuj túto knihu: Potrebuješ zmenu v živote. Chceš nájsť motiváciu, zmeniť svoj život, dosiahnuť svoje ciele.

10 kníh, ktoré ti môžu pomôcť v škole, podnikaní alebo aj vo vzťahoch

2. Mindset — Carol Dweck (2007)

(amazon, martinus)

Veľa ľudí to má v hlave zle nastavené. Myslia si, že sú rodení s určitými vlastnosťami, na ktorých sa nedá pracovať a tiež si myslia, že “talentovaní” ľudia to majú v živote ľahšie. Pozrieš sa na obálky časopisov, svoje biznis alebo športové vzory a máš zlý pocit, lebo sa začneš porovnávať. Oni sa tam nedostali zo dňa na deň. Talent je určite dobrý a jednoduchší začiatok, ale tvrdá práca prekoná lenivý talent. Ak si neveríš, nie je to tvoja chyba, pravdepodobne to je spôsobené tvojím okolím a výchovou. Táto kniha ti ale môže otvoriť oči a pomôcť vnímať veci inak. 

Pár myšlienok z knihy:

Úspešní ľudia neprikyvujú a tvária sa, že chápu, ak nevedia o čom je reč, ale pýtajú sa otázky. Chápu, že bez učenia sa nevedia zlepšovať.

Úspešní ľudia hľadajú výzvy a ťažké úlohy, aby sa zlepšovali a vyskúšali sa, nie tie jednoduché.

Úspešní ľudia sa nemusia s nikým porovnávať a presviedčať o svojej hodnote, oni ju poznajú a vedia, že sa musia len ďalej zlepšovať.

Náročnosť na čítanie: 5/10

Kedy prioritzuj túto knihu: Ak si lenivý, potrebuješ motiváciu, zišlo by sa ti viac sebadôvery.

10 kníh, ktoré ti môžu pomôcť v škole, podnikaní alebo aj vo vzťahoch

3. Made to Stick — Chip&Dan Heath (2007)

(amazon, martinus)

Ďalšia kniha, ktorá by sa hodila do povinného čítania “školy života”. Pre ľudí z oblasti marketingu je táto kniha asi základ, ale hodí sa pre každého, kto v živote bude musieť niečo prezentovať —a je to  jedno v akej forme. Táto kniha sa ti bude hodiť v prípade, ak chceš zdeliť svoje myšlienky, nápady, projekt, predať službu, presvedčiť zákazníka, buduješ firmu, tvoríš základ marketingovej stratégie a komunikácie, prípadne píšeš knihy, články, budeš učiteľom.

Náročnosť na čítanie: 2/10

Kedy prioritzuj túto knihu: Dobre sa číta, takže hocikedy, hlavne ju prečítaj. 

10 kníh, ktoré ti môžu pomôcť v škole, podnikaní alebo aj vo vzťahoch

4. Influence: The Psychology of Persuasion - Robert B. Cialdini (2006)

(amazon, martinus)

Každý deň si pravdepodobne ovplyvňovaný externým prostredím pri tvojom správaní a rozhodovaní - na 99 % ani nevieš ako. Táto kniha ti pomôže a vysvetlí, ako obchodníci, podomoví predavači a marketéri dokážu využívať niekoľko princípov, vďaka ktorým dokážu do istej miery ovládať tvoje správanie. Informácie z tejto knihy môžeš využiť na dobro, aj zlo. Môžeš sa naučiť odhalovať snahy ľudí ovplyvňovať ťa, alebo ich práve využiť na tvorenie lepších produktov a predajných techník (nevravím, že predajné techniky sú zlé). Caldini predstaví 6 základných princípov, s ktorými môžeš v živote pracovať.

Náročnosť na čítanie: 6/10.

Kedy prioritzuj túto knihu: Ak pracuješ (alebo dúfaš, že budeš) v sales, manažmente a vo všeobecnosti máš problém presvedčiť ľudí, resp. motivovať ich ku určitej činnosti.

10 kníh, ktoré ti môžu pomôcť v škole, podnikaní alebo aj vo vzťahoch

5. How to Win Friends & Influence People — Dale Carnegie  (1937)

(amazon, martinus)

Názov knižky (Ako si získavať priateľov a pôsobiť na ľudí) znie možno na prvý pohľad divne. Ak ju necháš niekde vonku medzi ľudmi, ktorí ju nepoznajú, dostaneš pár zaujímavých otázok, alebo aspoň divných pohľadov. Táto knižka je dobrá v kombinácii s vyššie spomenutým titulom Influence, keďže Dale Carnegie ide priamo na vec a netají sa o snahe mierne manipulovať s ľudmi pre svoje vlastné dobro. Pár jednoduchých princípov, ktoré nie sú vôbec náročné a po vyskúšaní zistíš, že dosť fungujú. Dať si košeľu a kravatu miesto rozťahaného trička, keď ideš niečo vybavovať, usmievať sa miesto mrzutej tváre ti pomôžu zvýšiť pravdepodobnosť tvojho úspechu. Znie to ako niečo, čo je jasné každému, no pravdepodobne nie je, alebo je aspoň dobré si to pripomenúť.

Náročnosť na čítanie: 2/10 (relatívne tenká knižka)

Kedy prioritizuj túto knihu: Ak chceš mrzuté úradníčky alebo profesorky presvedčiť o niečom, napr. keď chceš od nich láskavosť. 

10 kníh, ktoré ti môžu pomôcť v škole, podnikaní alebo aj vo vzťahoch

6. Crucial conversations - Kerry Patterson & Joseph Grenny (2011)

(amazon)

Jedna z tých ťažších knižiek, ale uzatvára trojicu odporúčaní, ktoré pomáhajú lepšie komunikovať a dosahovať ciele v medziľudských vzťahoch. Táto knižka ti pomôže zvládať naozaj ťažké životné a pracovné situácie, hlavne keď vysoká schopnosť viesť rozhovor môže rozhodnúť o tvojom osobnom, alebo projektovom úspechu alebo neúspechu. Ako komunikovať svoje problémy, obavy, žiadosti, ako reagovať na nahnevaných ľudí, smutných, vystresovaných.

Náročnosť na čítanie: 8/10

Kedy prioritizuj túto knihu: Ak máš nízke EQ, počuješ často že si “príliš úprimný” a “priamočiary”, ak sa často hádaš, alebo sa s tebou niekto príliš často háda. 

 

10 kníh, ktoré ti môžu pomôcť v škole, podnikaní alebo aj vo vzťahoch

7. Making Habits, Breaking Habits - Jeremy Dean (2013)

(amazon)

Sú dobré zvyky a potom sú tu tie zlé. To, že každé ráno vstaneš, dáš si raňajky a umyješ si zuby a dopravíš sa do školy, prípadne práce bez toho, aby si nad tým musel značne rozmýšľať je fajn. To, že si hryzieš nechty, alebo ješ nezdravé jedlo, prípadne fajčíš, fajn nie je. Ako si vytvoriť dobré zvyky — napr. zdravé jedlo, chodenie do posilky, upratovanie v dokumentoch a ako sa zbaviť zlých návykov, v tom ti pomôže táto knižka. Rovnako ti povie, ako také návyky vznikajú, ako dlho trvá tento proces, čo má na ne vplyv a ako postupovať.

Náročnosť na čítanie: 6/10

Kedy prioritizuj knihu: Ak možno nie motivácia je to čo potrebuješ, ale návyk. Ak chceš zistit, ako si vytvoriť pozitívny návyk a ako sa zbaviť toho negatívneho.

10 kníh, ktoré ti môžu pomôcť v škole, podnikaní alebo aj vo vzťahoch

8. Quiet — Susan Cain (2013)

(amazon, martinus)

Must read pre introvertov! Ak si extrovert a nezaujíma ťa svet introvertov, túto knihu (zatiaľ) môžeš ignorovať. Ak máš v rodine alebo v pracovnom kolektíve silného introverta, táto kniha ti pomôže pochopiť ich svet. Toľko ku popisu tejto knižky stačí. Ak si silný introvert, prosím, prečítaj si ju.

Náročnosť na čítanie: 5/10

Kedy prioritizuj knihu: Ak si introvert a nechápeš prečo ty po ťažkom pracovnom dni chceš doma čítať nejakú knižku a tvoji kolegovia ísť na pivo

10 kníh, ktoré ti môžu pomôcť v škole, podnikaní alebo aj vo vzťahoch

9. The Art of War-Sun Tzu (6. storočie pred Kristom)

(amazon, martinus)

Ďalšia manažérska klasika. Sun Tzu bol čínsky vojenský generál, stratég. Hovorí o vojnových stratégiách, ale dajú sa prirodzene aplikovať do podnikateľských stratégií alebo pri riešení potenciálnych osobných konfliktov. Najvyššie umenie vojny je poraziť nepriateľa bez priamej konfrontácie. Nie je to kniha na jedno sedenie, môžeš (a mal by si) sa k nej vracať postupne.

Náročnosť na čítanie: 5/10

Kedy prioritizuj knhiu: Nemusíš ju čítať naraz. Ak chceš doplniť svoj pohľad na stratégiu a taktiku

10 kníh, ktoré ti môžu pomôcť v škole, podnikaní alebo aj vo vzťahoch

10. Mastery — Robert Greene (2013)

(amazon, martinus)

Ďalšia motivačná knižka. 10 000 hodín tréningu robí majstra. Analyzuje životy úspešných ľudí, napr. Da Vinciho, Einsteina a odhaľuje ich cesty ku výnimočnosti. Znova sa opakuje skutočnosť, že nikto z nich sa nenarodil majstrom. Áno, mohli mať talent (ktorý na prvý pohľad v mladom veku nikto nemusel vidieť) ale potrebovali aj trochu šťastia, ale hlavne lásku k tomu, čo robia a tisíce hodín tréningu a zlepšovania svojich schopností. Aj Bruce Lee povedal “Nebojím sa človeka, čo trénoval 10 000 kopov raz, ale bojím sa toho, kto trénoval 1 kop 10 000-krát.” 

Náročnosť na čítanie: 7/10. 

Kedy prioritizuj knihu: Ak potrebuješ motiváciu, nevieš si vybrať medzi tým, čo ťa baví a čo ti diktuje tvoje okolie.

Napíš do komentára tip na dobrú knižku, alebo rovno napíš svoj zoznam must-read knižiek!

Domov
Zdieľať
Diskusia