Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. decembra 2016 o 15:52
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Ako dokázala jediná polievková lyžica olivového oleja zbaviť jazero vĺn? Zaujímavý experiment vysvetľuje, ako olej zareagoval na vodu

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Na rybníku ho však neskúšaj.

Olivový olej sa najčastejšie používa pri varení, ale ak sa dostatočne vyznáš vo fyzike a ďalších vedách s ňou spojených, pokojne si ho môžeš vziať aj na nafukovací čln na hladine jazera. Už na začiatku pripomíname, že celý tento experiment prebehol na súkromnom jazere s patričným povolením, takže ho určite neskúšaj niekde na blízkom rybníku. V praxi ide o to, že jediná lyžička olivového oleja dokázala zbaviť určitú plochu hladiny akýchkoľvek vĺn. Vlny sú totiž spôsobované vetrom, avšak ak vietor narazí na nejaký odpor nachádzajúci sa na hladine, a teda nad vodou, vlny sa vytvárajú oveľa ťažšie a v niektorých prípadoch prakticky nevzniknú.

V tomto experimente za to mohli vlasnosti jednotlivých látok, keďže olivový olej sa s vodnými molekulami nedokáže zmiešať a namiesto toho vytvorí celistvú vrstvu na hladine, vďaka ktorej nemajú vlny šancu vytvoriť sa. Experiment sa pritom na internet dostal ešte pred niekoľkými mesiacmi, no až teraz získal pozornosť verejnosti a treba skonštatovať, že nás aspoň môže naučiť niečo nové a zaujímavé.

Domov
Zdieľať
Diskusia