Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. decembra 2016, 15:59
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Koľko kilometrov prejde Tesla, keď jej systém ukazuje vybité batérie? Istý Dán to vyskúšal a výsledok prekvapí

TECH TESLA (VÝROBCA AUTOMOBILOV)
Uložiť Uložené

Video ukazuje situáciu, čo sa (ne)stane, keď sa elektromobilu Tesla úplne vybijú počas jazdy akumulátory.

Keď palubný počítač v automobile s konvenčným pohonom hlási úplne prázdnu nádrž a nulový dojazd, realita je taká, že niekoľko kilometrov ešte predsa len bezpečne spravíte. Môžu za to nielen odchýlky ukazovateľa teoretického dojazdu, ale aj skutočnosť, že palivo-merné systémy neraz skresľujú, no zároveň aj schválne "preháňajú". Tento kritický stav prázdnej nádrže sa však dá rýchlo napraviť, a to návštevou benzínovej pumpy, ktorých je viac než dosť, respektíve, vďaka predpokladanému dojazdu sa dá jazda vopred naplánovať bez toho, aby ste ostali niekde "visieť". Lenže, pokiaľ ide o elektromobily, nabíjacích staníc je neporovnateľne menej, a teda pokiaľ vodiči elektromobilov cestujú na dlhšie trasy, nemôžu sa vyhnúť precíznemu plánovaniu. Aj napriek tomu sa však môže veľmi ľahko stať, že predpokladaný dojazd k najbližšej nabíjačke negatívne ovplyvní nečakaná kolóna, obchádzka, nízka vonkajšia teplota či iné nepredpokladané obmedzenie. Sieť klasických čerpacích staníc je skutočne obrovská, preto i tieto nežiaduce okolnosti neraz situáciu veľmi nemenia, elektrické automobily to ale môže značne ovplyvniť.

Koľko kilometrov prejde Tesla, keď jej systém ukazuje vybité batérie? Istý Dán to vyskúšal a výsledok prekvapí
Zdroj: www.tesla.com

Istý Dán na svoj YouTube MrFirelakeDK zavesil video, ktoré v praxi ukazuje situáciu, kedy sa jeho elektromobilu Tesla Model S 85 D úplne vybijú počas jazdy akumulátory, no on má v pláne absolvovať ešte niekoľko desiatok kilometrov. V tomto momente by sa dalo predpokladať, že elektrické vozidlo sa každú chvíľu zastaví. Veď v jeho útrobách sa nenachádza žiadna palivová nádrž, kde by jednoduchý plavák mohol skresľovať situáciu, práve naopak, zvyšná energia sa dá veľmi ľahko vyčísliť. Ako však ukazuje video, pravda je očividne niekde inde a dá sa predpokladať, že opäť zámerne. Od momentu, kedy sa na prístrojovke zobrazí úplne prázdna batéria a dojazd 0 km, prejde Tesla za prítomnosti aktivovanej funkcie Autopilot v rýchlosti 110 km/h (!) ešte 16 kilometrov. Následne sa rýchlosť obmedzí, no pri rýchlosti do približne 40 km/h absolvuje elektromobil ďalších 6 kilometrov. Podotknúť pritom treba, že tento test sa uskutočnil počas vonkajšej teploty len okolo 10 stupňov, čo nie sú pre akumulátory zďaleka optimálne podmienky. Je teda viac než pravdepodobné, že počas ešte šetrnejšej jazdy v teplejšom období by to bolo ešte viac ako úctyhodných 22 kilometrov.

Koľko kilometrov prejde Tesla, keď jej systém ukazuje vybité batérie? Istý Dán to vyskúšal a výsledok prekvapí
Zdroj: www.youtube.com

Domov
Zdieľať
Diskusia