Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. augusta 2016, 17:26
Čas čítania 0:00
Marek R.

10 vecí, ktoré ste (možno) nevedeli o olympijskej legende Michaelovi Phelpsovi

ŠPORT
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Chodiaca legenda športu je vzorom pre milióny ľudí.

Má už 31 rokov, no stále mu nestíhajú ani oveľa mladší kolegovia. Michael Phelps je jednoducho fenomén nielen plávania, ale športu ako takého a jeho olympijské rekordy sú niečo, čo sa bude len ťažko prekonávať. Ako sa hovorí, v najlepšom treba prestať, a tak Phelps počas olympiády oznámil, že o štyri roky už nebude pod piatimi kruhmi súťažiť. Aj preto sme sa teda rozhodli pozrieť na 10 zaujímavých momentov nielen jeho kariéry, ale aj jeho života.

  • Plávať začal v čase, keď mal sedem rokov a mohli za to jednak jeho sestry, ale rovnako taktiež potreboval niekde vypustiť energiu, a tak skončil v bazéne. Zlomový moment prišiel v roku 1996 počas olympiády v Atlante, keď mladý Michael sledoval Toma Malchowa a Toma Dolana (bývalí americkí plavci) a vtedy si povedal, že z plávania sa stane jeho profesia.
  • Aj keď je Phelps teraz chodiacou ikonou športu a najlepším plavcom histórie, nie vždy bola voda jeho priateľom. Viete si tipnúť prvý štýl plávania, ktorý sa naučil? Bol to znak, a to z jednoduchého dôvodu. Pri svojich prvých stykoch s plaveckým bazénom sa totiž bál ponoriť hlavu pod vodu, a tak sa radšej obrátil na chrbát, čím sa začali jeho prvotné skúsenosti práve s týmto plaveckým štýlom.
  • Podľa vyjadrení jeho mamy, ako dieťa bol Michael energické dieťa, ktoré nevedelo v kľude vydržať bez aktivity a mal problém sa plne sústrediť v škole. Keď bol v šiestom ročníku, diagnostikovali mu ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) a začal tak užívať Ritalin (používa sa na zlepšenie schopnosti sústredenia u detí a dospelých s ADHD). Tento liek mladému Phelpsovi pomohol pri sústredení sa na školské povinnosti, ale cítil sa zahanbene, keď musel každý deň ísť za školskou lekárkou kvôli pilulke. Keď mal teda 12 rokov, vykašľal sa na Ritalin a naplno sa sústredil len na plávanie a svoje problémy riešil intenzívnym fyzickým tréningom a psychoterapiou. A spravil dobre.

  • Phelps už v skorom veku ukazoval svoj obrovský plavecký potenciál a netreba sa teda čudovať, že sa nesmierne rýchlo dostal do amerického olympijského tímu. Jeho prvá skúsenosť s týmto turnajom bola v roku 2000, kedy sa stal najmladším americkým plavcom, aký kedy športoval za USA pod piatimi kruhmi. V tom čase bol naozaj mladé ucho, veď mal len 15 rokov. Na medailu to, samozrejme, ešte vtedy nebolo, no skončiť piaty na 200 metrov motýlik v 15 rokoch je viac než slušné.
  • Michael Phelps je síce športovým vzorom pre milióny ľudí, no na verejnosti sa nevyhol ani niekoľkým prešľapom. Hneď dvakrát bol zadržaný za šoférovanie pod vplyvom alkoholu, raz v Salisbury, druhýkrát v Baltimore. Po druhom incidente z roku 2014 bol na 6 mesiacov suspendovaný zo všetkých plaveckých súťaží, no ako už dnes vieme, vrátil sa naozaj vo veľkom štýle. Navyše, v roku 2009 sa objavila fotografia, na ktorej fajčí marihuanu.
  • Americký plavec sa môže pochváliť mnohými rekordmi a jedným z nich je ten, že sa mu ako jedinému podarilo na jednej olympiáde vyhrať neskutočných 8 zlatých medailí. Týmto parádnym výkonom prekonal rekord svojho krajana, taktiež amerického plavca, Marka Spitza, ktorý sa na jednej olympiáde tešil "len" zo zisku siedmich zlatých kovov. Päť z nich boli z individuálnych závodov, čím dorovnal ďalší rekord (aj ten však už dávno prekonal). Pri jednom z jeho víťazstiev sa mu dokonca dostala do okuliarov voda, čo mu značne zhoršilo zrak, no ani to mu nezabránilo získať zlato. Jednoducho, fenomén.

"Ponoril som sa a naplnili sa mi vodou. Počas závodu to tak bolo stále horšie a horšie. Od istého okamihu som dokonca ani nevidel do cieľa, a tak som len musel dúfať, že vyhrávam."

  • O štyri roky neskôr, teda na olympiáde v Londýne, pridáva Michael Phelps do svojej zbierky 4 zlaté a dve strieborné medaily, čím sa stáva najúspešnejším olympionikom tri roky za sebou. A to isté zopakoval teraz v Riu. Tento americký plavec je aj najúspešnejším olympionikom histórie s 28 cennými kovmi, z toho až 23 je ich zlatých. A na tento výkon sa ani zďaleka nikto nechytá. A aj preto je na olympiáde v Riu kapitánom americkej výpravy a počas otváracieho ceremoniálu bol aj vlajkonosičom.
  • Phelps drží rekord v motýliku na 100 aj 200 metrov či aj na 400 metrov polohových pretekov. Počas svojej kariéry vyhral 83 medailí, z toho až 66 zlatých a jeho obrovské úspechy mu tak museli vyniesť aj nejaké tie prezývky. Medzi tú najčastejšiu patrí Iron Mike, jeho kolegovia ho zvyknú oslovovať aj Gomer a medzi ďalšie prezývky patria aj The Baltimore Bullet alebo The Flying Fish.
  • Pri jeho obrovských úspechoch hrá významnú úlohu aj jeho stavba tela. Už pri pohľade na tohto urasteného Američana si všimnete jeho dlhé, vyšportované ruky, ktoré keď roztiahne ako vták, tak ich rozpätie je dlhšie ako jeho samotná výška. Pozornosť si zaslúžia aj jeho veľké chodidlá, ktoré sú navyše pri členku zahnuté o 15 stupňov viac ako u väčšiny ľudí. Rovnako výborné je na tom aj jeho odolnosť voči únave, keďže má zníženú tvorbu kyseliny mliečnej v tele a je tak plne pripravený podať perfektný výkon skôr ako jeho súperi.

  • Michael Phelps mal ešte pred touto olympiádou na konte mnoho rekordov, napriek tomu mu však jeden pradávny rekord v počte zlatých kovov nepatril, keďže Leonidas z Rodosu si v dávnych časoch taktiež robil so svojimi súpermi, čo sa mu zachcelo a pred 2168 rokmi stanovil úctyhodný rekord, keď v individuálnych závodoch získal 12 prvých umiestnení, no tento rekord mu už od olympiády v Riu nepatrí. Víťazstvom vo finále na 200 m polohové preteky získal Michael totiž svoj neskutočný 13. individuálny titul pod piatimi kruhmi a viac ako 2000 rokov starý rekord bol tak prekonaný chodiacou legendou plávania. Mimochodom, už keď mal 15 rokov, tak sa stal najmladším plavcom, ktorý prekonal svetový rekord.

Desať zaujímavých faktov z jeho života tak máme za sebou, no nájde sa ich ešte viac. Keď sa napríklad pripravoval na olympiádu v Pekingu, za týždeň preplával až 80 kilometrov, no ako sa neskôr ukázalo, táto náročná príprava sa viac než vyplatila. Hoci je on sám športovou legendou, aj on sám má svoj vzor, ktorým nie je nik iný ako samotný Michael Jordan.

 

Anketa:
Podarí sa niekomu v budúcnosti prekonať Phelpsov olympijský rekord v počte zlatých medailí?
Áno
Nie
Áno
38 %
798 Hlasov
Nie
62 %
1310 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia