Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. júna 2016, 10:49
Čas čítania 0:00
Tibor P.

Holanďania sa výziev rozhodne neboja. Tento unikátny most je toho jasným dôkazom

ZAUJÍMAVOSTI HOLANDSKO
Uložiť Uložené

Akvadukt Veluwemeer by mohol byť inšpiráciou pre celý svet.

Holandsko je krajinou, ktorá je v značnej miere na úrovni takmer totožnej s morom, prípadne pod jeho hladinou. Z toho dôvodu je veľká časť krajiny plná vody, no tieto oblasti je potrebné využívať ako pozemky, preto je v krajine tulipánov vo zvyku vysušovanie takýchto oblastí a vznik tzv. poldrov. No to nie je jediný problém, ktorý sa s vodou v tomto štáte spája. Niekedy nastanú situácie, kedy je potrebné spojiť niekoľko samostatných území dokopy, čo nahráva do kariet šikovným architektom a staviteľom, ktorí si musia svoje študované hlavy lámať nad správnym technickým riešením. 

Obdivuhodný kúsok sa podaril aj tímu inžinierov stojacim za akvaduktom Veluwemeer, ktorý uzrel svetlo sveta v roku 2002. Pozoruhodná stavba spája holandskú pevninu s umelým ostrovom Flevoland. Kým projekt dospel do finálneho riešenia, do úvahy prichádzala aj možnosť stavby klasického mosta či podvodného tunela. Ako to už ale býva, podstatnú úlohu zohrali financie, a tak dospel celý projekt do finále s finálnym výsledkom, aký máte možnosť vidieť na fotografiách nižšie. Hlavnou myšlienkou staviteľov bolo, aby sa vodná a cestná doprava vzájomne neobmedzovali a mohli sa voľne pohybovať nezávisle od seba. Navyše, akvadukt Veluwemeer umožnil komfortnejší pohyb nielen vodičom motorových vozidiel a lodným kapitánom, ale aj chodcom. 

Holanďania sa výziev rozhodne neboja. Tento unikátny most  je toho jasným dôkazom
Zdroj: brightside.me
Holanďania sa výziev rozhodne neboja. Tento unikátny most  je toho jasným dôkazom
Zdroj: brightside.me
Holanďania sa výziev rozhodne neboja. Tento unikátny most  je toho jasným dôkazom
Zdroj: amusingplanet.com
Domov
Zdieľať
Diskusia