Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. júna 2016, 12:03
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Turci potopili na dno mora mohutný Airbus A300, aby pomohli potápačskému turizmu. Podmorské živočíchy totiž na vraky reagujú pozitívne

ZAUJÍMAVOSTI LIETADLO TURECKO
Uložiť Uložené

Namiesto skutočného koralového útesu vrak lietadla.

Turecko pred pár dňami vyriešilo problém s upadajúcim záujmom turistov o potápanie nezvyčajným spôsobom. Pobrežné mestečko Kuşadası síce ponúka potápačské kurzy a výlety, ale keďže v tejto oblasti toho človek pod hladinou nemôže vidieť toľko ako napríklad na východnom pobreží Austrálie pri Veľkej koralovej bariéry, Turci sa rozhodli potopiť do vody 36-ročný Airbus A300. V minulosti už pod hladinu boli ponorené menšie lietadlá, ale tento Airbus sa stal zatiaľ suverénne najväčším strojom pod vodou a potápači sa tak majú na čo tešiť.

Šikovným pracovníkom trvalo asi necelé tri hodiny, kým sa im lietadlo podarilo úspešne potopiť, ale misia, ktorej cieľom bolo vytvoriť akýsi umelý koralový útes nakoniec dopadla bez väčších problémov. Keďže predchádzajúce skúsenosti hovorili o tom, že podmorské živočíchy a rastlinstvo reagujú na vraky lietadiel pozitívne, aj tento Airbus tak poslúži na dobrú vec. Bude síce trvať ešte niekoľko mesiacov, kým sa v ňom usídli podmorská fauna a flóra, takže s návštevou tohto tureckého rezortu ešte chvíľku počkaj, ale keby si jednoducho chcel vidieť lietadlo pod hladinou, môžeš to skúsiť aj toto leto.

Domov
Zdieľať
Diskusia