Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. júna 2016, 12:53
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Aktuálna celosvetová mapa svetelného znečistenia ukazuje veľké nedostatky najmä vo vyspelých krajinách. Kde sú na tom najlepšie?

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Ešteže nie sme vyspelí. Alebo sme?

Problémov vo svete je neúrekom a jedným z nich je aj svetelné znečistenie. Celé milióny ľudí na Zemi jednoducho nemajú poriadnu možnosť vidieť všetky krásy ponúkané vesmírom a nočnou oblohou, pretože sú rušené svetlami rôzneho druhu. Napríklad podľa výskumov je známe, že až 80% Američanov jednoducho nemá možnosť pozorovať Mliečnu cestu, pretože ju cez všetky prítomné svetlá nevidno. Výskumníci opäť aktualizovali celosvetovú mapu svetelného znečistenia, a preto máme dobrú možnosť na prezretie si všetkých kritických i nekritických oblastí zemegule. Najhoršie sú na tom najmä vyspelé štáty ako USA, Južná Kórea, Holandsko, Belgicko a ďalšie. Naopak najlepšie je na tom napríklad málo osídlená Austrália či Kanada, poprípade značná časť Ruskej federácie. Ako dopadlo Slovensko? Viac informácií aj s mapou nájdete na tomto odkaze.

Aktuálna celosvetová mapa svetelného znečistenia ukazuje veľké nedostatky najmä vo vyspelých krajinách. Kde sú na tom najlepšie?
Zdroj: Esri
Domov
Zdieľať
Diskusia