Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. apríla 2016, 13:06
Čas čítania 0:00
Jakub P.

Desiigner: Jednou skladbou pokoril hitparády a nadviazal na Jay Z-ho. Dokáže z Pandy vyťažiť maximum?

HUDBA
Uložiť Uložené

Newyorský raper, ktorý znie ako z Atlanty a jedným songom zbúral hitparádu Billboardu. Kto to je a čo mu tento úspech priniesol? Tajomný Desiigner je interpret, o ktorom pravdepodobne budeš ešte počuť.

Minulý rok sa v rapových kruhoch pomerne často skloňovalo meno Future, ktoré ti istotne niečo hovorí. Áno, je to ten interpret z Atlanty, ktorý na scénu priniesol jedinečný rapový prejav znejúci pre mnohých ľudí možno monotónne až nudne, no faktom je, že si ho nespočetné množstvo fanúšikov obľúbilo a jeho posledné mixtapy a albumy, DS2, EVOL či 56 Nights, boli nadmieru úspešné. Na populárnej hip-hopovej pôde nebol až do tohto roku nikto, kto by mal jemu podobný repertoár a hlas, no, akoby som to zakríkol, prišiel dramatický zvrat. Ten sa volá Desiigner a v posledných týždňoch sa mu darí obsadzovať azda všetky médiá a hitparády. 

O koho vlastne ide? Začal by som osobným príbehom, ktorý tohto hudobníka snáď dosť priblíži. Keď som prišiel do Divadla Aréna na premietanie Kanyeho The Life of Pablo, bol už odhalený tracklist tejto dosky, avšak nebolo známe, kto bude na akej skladbe hosťovať. Ako Yeezus púšťal jeden song za druhým, došlo až na Father Stretch My Hands, Pt. 2, kde v druhej polovici začal rapovať hlas, ktorý som, priznám sa, automaticky priradil Futureovi, keďže znel navlas rovnako, a určite som nebol jediný. Až pár minút na to som zistil, že ide o 18-ročného Desiignera, dovtedy pomerne neznámeho rapera z New YorkuJeho dnes už obrovský hit, track Panda, v tej dobe akurát naberal na popularite, pričom práve túto nahrávku Yeezy vysamploval na vyššie spomenutej piesni z TLOP. Desiigner si na onom albume strihol ešte jednu hosťovačku, a to na Freestyle 4. S Kanyem bol videný ešte pred show v Madison Square Garden, a tak všetko nasvedčovalo tomu, že Desiignerovi sa zo dňa na deň zmení vďaka jednej skladbe život. To sa aj stalo, mimo iného mu Panda totiž zabezpečila upísanie pod G.O.O.D. Music. 

Prečo tu vlastne o tej Pande hovoríme ako o veľkom hite? Čo tento song pre Desiignera znamená? Odkedy ho v decembri minulého roka uploadol na SoundCloud, jeho popularite rástla exponenciálne. Na YouTube aj na SoundCloude má niekoľko desiatok miliónov prehratí, no o to ani tak moc nejde. Azda najväčším úspechom tohto hitu je fakt, že dokázal zhodiť z trónu rebríčka Billboard Hot 100 RiRi a Drakea, ktorí na ňom sedeli 9 týždňov po sebe s piesňou Work. Panda sa tak oficiálne stala najväčším bangerom v USA a Desiigner sa môže pochváliť niečím, čo nedokázal od čias Jay Z-ho v roku 2009 žiaden newyorský raper. 

Pri New Yorku ešte chvíľu ostanem, pretože mnoho ľudí si po vypočutí Pandy myslelo, okrem toho, že ju nahral Future, to, že jej autor pochádza z Atlanty. Je to spôsobené trapovým zvukom a mnohými odkazmi na toto americké mesto. Väčšina tak ostala prekvapená, že Desiigner pochádza z Veľkého jablka. Sám tvrdí, že v Atlante nikdy nebol. Zaujímavosťou je i to, že do skladby, ktorá mu pravdepodobne zarobila tisícky dolárov, investoval len 200 dolárov. Presne za takú sumu si totiž kúpil beat od anglického producenta Menacea. Ten sa pri tvorbe rozstrieľanej produkcie vraj inšpiroval postavou Jokera z DC komiksov. Je možné, že Panda sa čoskoro dočká i videoklipu z Londýna. 

THANK YOU LONDON ....BLESSED THEY PAINTED A PORTRAIT FOR ME YO!! #ADAYINLONDON #DESIIGNER #PANDA #LOD #PANDATAKEOVER #LONDON

Fotka uverejnená používateľom Desiigner (@lifeofdesiigner),


Takýto obrovský hit neostal bez povšimnutia ani u hip-hopových kolegov a remix tak nahral napríklad Meek Mill.

Ak ti napadá niekto, kto s úspechom Desiignera asi nie je zrovna dvakrát spokojný, tak to bude s najväčšou pravdepodobnosťou Future. Atlantský raper sa môže cítiť, akoby mu niekto vykradol štýl, čo je pochopiteľné. Výraz v jeho tvári potom, čo prvýkrát v klube započul Pandu, hovoril za všetko. Hoci sa Desiigner snaží o to, aby s Futureom nemali žiadne rozbroje, obaja jeden druhého radi podpichujú. Síce v rozhovore pre Complex zaznelo od autora Pandy nasledovné: "God gave him a blessing, but he gave me a blessing too. I ain't gonna doubt the man's music. He make beautiful music too. Music is made every day. Big ups to him, big ups to Future. I actually like Future’s music. I like his music, you feel me. I’m not a hater or a critic on him, you know, I do me. God bless him, God bless me," chalani si do seba aj tak radi rypnú. Desiigner napríklad tak, že pomenoval svoju novú nahrávku Pluto, čo je mimochodom aj názov jedného z Futureových albumov. Z druhej strany zase prichádzajú rôzne narážky, napríklad počas koncertov. 

"Y'all must be Ciara or Desiigner fans or something."


Ľudia si z tejto dvojice taktiež radi uťahujú.

Desiigner: Jednou skladbou pokoril hitparády a nadviazal na Jay Z-ho. Dokáže z Pandy vyťažiť maximum?

Keďže má aktuálne Desiigner vonku iba dva tracky, Panda a Zombie Walk, je rozumné povedať, že až čas v skutočnosti ukáže, či je schopný vyťažiť formou kvalitného albumu/mixtapeu z momentálneho hypeu úplné maximum. Pomôcť mu v tom, samozrejme, môže aj Pusha T a celá G.O.O.D. Music rodina, no hrať voči nemu zase bude skutočnosť, že znie naozaj až príliš podobne ako obľúbený a zabývaný Future. Ten síce nikdy nemal number one hit na Billboard Hot 100, ale predsa len má širšiu základňu fanúšikov. Na záver článku si ešte daj freestyle od Desiigner u Tima Westwooda, ktorý u obecenstva vyvolal zmiešané reakcie. 

✨ s/o @_oraz_

Fotka uverejnená používateľom Desiigner (@lifeofdesiigner),


Fotka uverejnená používateľom Desiigner (@lifeofdesiigner),


Pre viac informácií zo sveta rapu sleduj Raporter

Domov
Zdieľať
Diskusia