Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. apríla 2016, 11:33
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Hollywoodsky whitewashing alebo čierny Spider-Man a Scarlett Johansson ako Aziatka v Ghost in the Shell

FILMY A SERIÁLY WHITEWASHING
Uložiť Uložené

Obsadzovanie belochov do černošských úloh a zase naopak. Vitajte v Hollywoode.

Bieli herci v egyptských rolách, v rolách černochov či Aziatov. Taký je Hollywood už dlhú dobu a dotklo sa to aj tohtoročných Oscarov, kedy bol tlak zo sveta hercov aj médií už príliš silný, a tak to mal Chris Rock uhrať do autu tým, že si z hollywoodskeho whitewashingu a rasizmu urobí srandu počas azda najsledovanejšej filmovej udalosti roka. Tých, ktorých sa to týka a ktorí sa neustále k danej problematike vyjadrujú, to malo na istý čas upokojiť a vzbudiť dojem, že sa niečo skutočne mení. V skutočnsoti sa toho veľa nezmenilo a asi ani nezmení, pretože, a hoci je to kruté, niet nad zlaté hollywoodske tváričky, ktoré do tých kín vždy pritiahnu viac divákov, než neznámi herci takej pleti farby farby, aká sa do filmu hodí viac. Ridley Scott to povedal na plné ústa, keď mu bolo vyčítané, že do úloh Egypťanov v Exoduse obsadil samé hollywoodske hviezdy, samozrejme, bielej pleti. Nehovoriac o hereckých kvalitách, jeho rozhodnutie má viacero dôvodov. 

Nemôžem točiť film s takýmto rozpočtom, kedy sa musím spoliehať na daňový rabat zo Španielska a povedať, že môj hlavný herec bude Mohammad taký a taký, odtiaľ a odtiaľ. Jednoducho, nedostanem financie, čiže takáto otázka ani neprichádza do úvahy." - Ridley Scott o Exoduse.

Hollywoodsky whitewashing alebo čierny Spider-Man a Scarlett Johansson ako Aziatka v Ghost in the Shell

Jedno je obsadiť egyptských hercov do vedľajších rol, čo by sa skutočne patrilo, druhé je postaviť reklamnú kampaň veľkého blockbusteru na neznámych hercoch. Úprimne, koľkí z vás si pamätajú ešte nejakú tvár z traileru pre remake Ben Hura? Christiana Balea či Joela Edgertona si z Exodusu budete pamätať, aj keď ste z filmu neboli nadšení, respektíve sa k nemu ľudia v budúcnosti dopracujú oveľa ľahšie, než k napríklad už spomínanému Ben Hurovi. Jednak na tom stojí financovanie, ako nám už prezradil Ridley, jednak reklamná kampaň (a všetko, čo k tomu patrí) a v neposlednom rade ide potom aj o atraktívnejší materiál pre televízie a DVD/Blu-ray nosiče. A tak ďalej, a tak ďalej. 


Naposledy sa táto kontroverzia zvaná whitewashing dotkla fantasy filmu Alexa Proyasa, Gods of Egypt, kde hrali Afričanov znova hollywoodski herci či „afroameričania z Bronxu“. Režisér Alex Proyas sa následne za kásting verejne ospravedlnil, no o tom sme si niečo napísali už tu. 

Odporúčané
KOMENTÁR: Černosi môžu hrať vymyslené postavy, aj keď boli pôvodne biele. Zmena farby pleti historickej osobnosti nám však prekáža KOMENTÁR: Černosi môžu hrať vymyslené postavy, aj keď boli pôvodne biele. Zmena farby pleti historickej osobnosti nám však prekáža 27. mája 2021, 12:32

Dnes sa budeme venovať Spider-Manovi a Ghost in the Shell. Možno ste si všimli, že Scarlett Johansson nepromuje Civil War spoločne s kolegami a nebola ani na slávnostnej premiére. Je to kvôli tomu, že v Austrálii natáča sfilmový príbeh anime Ghost in the Shell, ktoré si našlo fanúšikov všade po svete, strednú Európu nevynímajúc. Fakt, že Scarlett hrá hlavnú postavu, majorku Motoko Kusanagi, bol známy už veľmi dlhú dobu, no whitewashing téma nabrala opäť na obrátkach, keď vyšla prvá fotka z filmu, na ktorej je práve Scarlett. Hádajte čo... vôbec nevyzerá ako Aziatka. Anime je totiž japonského pôvodu, s japonskou kultúrou a postavami, a ako ste si už určite domysleli, veľa japonských hercov v celovečeráku neuvidíme (skôr v tých vedľajších rolách, aj keď pár sa ich objaví, avšak len kvôli ázijskému trhu). Čiastočne sme si už povedali, prečo to hollywoodske štúdiá robia, platí to teda aj v prípade Ghost in the Shell, čo je však kontroverznejšie, sú špekulácie o tom, že v postprodukcii sa z neázijských hercov mali urobiť ázijskí počítačovými trikmi, respektíve sa na nich mali aspoň podobať. Našťastie, po prvotných nápadoch sa to zamietlo. Dokážete si to predstaviť? My veľmi nie. Hnidopichovia budú štúdio atakovať s tým, že ak chceli ázijsky vyzerajúcich hercov, mali obsadiť Aziatov, ale to by nikdy nepochopili skutočný význam toho, prečo sa do nebelošských rol obsadzujú belosi. 

Hollywoodsky whitewashing alebo čierny Spider-Man a Scarlett Johansson ako Aziatka v Ghost in the Shell

Autor jednej z japonských máng Jon Tsuei sa na túto tému vyjadril jasne. Budeme ho parafrázovať, snáď by mu to nevadilo. Čo však vadí jemu, je to, že západ sa znovu pokúša pretvoriť si hlbokú kultúru Japonska tak, ako sa mu to hodí. Tvrdí, že Ghost in the Shell je jednoducho a určite len japonským príbehom, nie univerzálnym, do ktorého môžu vložiť postavy či hercov inej národnosti bez toho, aby to ovplyvnilo a dehonestovalo celý príbeh a hlavné myšlienky. Bol by rád, keby sa takéto významné formy umenia rešpektovali také, aké sú, nie také, akými ich niekto mať chce. 

Na záver sa ešte môžeme pozrieť na Spider-Mana. Po oznámení nových člénov hereckého ansámblu pre jeho budúcoročnú sólovku sa zdvihla vlna nevôle. Tony Revolori (Grandhotel Budapest) a Laura Harrier (neznáma, prevažne seriálová mladá herečka) sa pripájajú k Tomovi Hollandovi, ktorý je zatiaľ s Marisou Tomei (Teta May) jediným potvrdeným belochom v celom filme. Okrem nich sa v snímke objaví ďalšia afroameričanka, dvadsaťorčná Zendaya. Ľudia akosi zabúdajú, že sa dej bude odohrávať na strednej škole v New Yorku, a ako všetci dobre vieme, to mesto je rasovo veľmi pestré. Na jednej strane je to teda úpne normálne, na strane druhej sa asi všetci čudujú, kde sú nejakí známi či bieli herci. A je to v poriadku. Nič zvláštne sa v tomto prípade nedeje a ľudia by nemali panikáriť a chytať antičernošské záchvaty. Aj keď presne toho sme svedkami v rôznych internetových diskusiách.

Hollywoodsky whitewashing alebo čierny Spider-Man a Scarlett Johansson ako Aziatka v Ghost in the Shell

Aký máte názor na whitewashing vy? Boli by ste radšej, keby sa vo filmoch, kde sa to hodí a kde je to vyložene potrebné, objavovali herci, ktorí sa tam hodia? Alebo ste spokojní so situáciou, aká momentálne panuje, t.j., že si Hollywood upravuje filmy k podobe, ktorej verí, že bude najúspešnejšia, najvýhodnejšia a najziskovejšia? 

Domov
Zdieľať
Diskusia