Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. apríla 2016, 13:39
Čas čítania 0:00
Miroslav K.

Hľadá sa Dory dopláva do našich kín už o dva mesiace. Čo vieme o pokračovaní?

FILMY A SERIÁLY HĽADÁ SA NEMO PIXAR ANIMÁKY
Uložiť Uložené

Jeden z najočakávanejších animákov tohto roku už čoskoro dorazí do kín. O čom vlastne príbeh Dory bude?

Hľadá sa Nemo je dnes už kultovou animovanou jazdou od Disney Pixar, ktorá tento rok oslavuje už 13 rokov od svojej premiéry. Svojho času príbeh spojil slzy ľútosti a smiechu a priniesol dychberúcu animáciu, za čo si vyslúžil štyri nominácie na Oscara, z čoho premenil jednu zlatú sošku (tú najcennejšiu, za najlepší animovaný film). Už 16. júna (června) tohto roku nás čaká pokračovanie s názvom Hľadá sa Dory, kde, ako aj názov napovedá, bude do úlohy hlavnej postavy postavená modrá rybička s krátkodobou pamäťou. Tá si akoby zázrakom spomenie na svoju rodinu, čo bude mať za následok nové dobrodružstvo nielen naprieč oceánom. Pokiaľ si myslíte že Nemo a jeho otec sa v príbehu stratia, tak sa nemusíte ničoho báť, mali by byť jeho súčasťou. Tento článok berte ako zhrnutie všetkých doterajších informácií doplnené o tie najnovšie, nechýbajú tak ani trailery či nové obrázky.

Isto ste si všimli, že sme naschvál napísali „nielen naprieč oceánom“. Prečo je to tak, vám môžeme prezradiť, no pokiaľ chcete vchádzať do kinosály bez informácií, ktoré by vám mohli nejakým spôsobom pokaziť dojem z filmu či moment prekvapenia, berte tento odsek ako SPOILER a pokračujte až nižšie k tomu ďalšiemu. Veľká časť príbehu by sa totiž údajne mala odohrávať v Kalifornskom morskom biologickom inštitúte, kde sa Dory narodila a kde vyrastala. Práve na tomto mieste by Dory mala nájsť svojich stratených rodičov (súrodencov?), ktorým prepožičali hlasy Diane Keaton a Eugene Levy. Tu by sme mohli dostať vysvetlenie aj na otázku, prečo Dory trpí krátkodobou pamäťou.

Hľadá sa Dory dopláva do našich kín už o dva mesiace. Čo vieme o pokračovaní?
Zdroj: www.pixar.com

Keďže sa teda príbeh bude odohrávať aj mimo vôd oceánu, tvorcovia si museli položiť dôležitú otázku, ako sa budú ryby pohybovať na súši. Určite ste postrehli, že v Hľadá sa Nemo sa aj napriek šírym vodám sa neobjavilo množstvo známych podmorských živočíchov, no špeciálne chobotnice. Na to je jednoduché vysvetlenie, režisérovi Andrewovi Stantonovi sa totiž bohvieako nepáčia, no pre pokračovanie jednu vytvorili a dali jej meno Hank. „Keď sme v roku 2012 prišli prvýkrát do Kalifornského morského biologického inštitútu, zostali sme priam očarení tým, čo chobotnice reálne dokážu. Potom keď sme potom sedeli v štúdiu nám došlo, že ide o fantastické fyzické vozidlo, vďaka ktorému sa budú môcť ryby rýchlo pohybovať z oceánu po pevnine.“ Tak vznikol Hank, mrzutá chobotnica, ktorá vraj Dory skvele sekunduje a nemá problém ju v každej situácii tak povediac „strieť“, čo možno pobaví viac staršie publikum, o ktoré sa Pixar nemusí báť, keďže sme na Nemovi vyrástli. „Tak isto to bude tentokrát práve Hank, kto bude držať Dory pri svojej ceste popri ustavičnom zabúdaní. Nejde ani o pokračovanie, ani o spin-off, jednoducho sme chceli, aby Dory išla touto cestou viac menej na vlastnú päsť. Nemo a Merlin sú stále v tom filme, len nie priamo s ňou. Tento príbeh už nie je pre pasažierov, ona je vodič a musí sa naučiť, ako to celé riadiť.“

Hľadá sa Dory dopláva do našich kín už o dva mesiace. Čo vieme o pokračovaní?
Zdroj: www.pixar.com

Tvorcovia sa tak isto vyjadrili, že pomerne dlhú dobu venovali aj tvorbe jej príbehu, ktorý prežila, kým stretla Merlina. Ten vraj mali v hlavách už dlho, no nikto ho dovtedy nepovedal nahlas, pretože nebol potrebný. Čo je ale dôležité vedieť, je fakt, že kým Dory stretla Merlina, mohla putovať oceánom aj roky, čo ale kvôli krátkodobej pamäti nemôže vedieť ani ona sama. Aby sme sa dozvedeli pravdu, dočkáme sa vraj podobnej emotívnej a temnej flashbackovej scény ako z prvého filmu (smrť Nemovej matky, hups, spoiler), ktorá bude opäť kontrastná oproti inak komediálne ladenému príbehu.

„Nechceme, aby si ľudia mysleli, že za nami prišli ľudia z Pixaru a prehovárali nás na pokračovanie. Nechali to otvorené a až keď sme prišli my, že sa na to cítime a že teraz by to šlo, povedali: ,Bude nám cťou. Boli sme oddelení od akýchkoľvek tlakov štúdia a tvorili sme, čo sme chceli, ako sme chceli a ako dlho sme chceli.“ Tu vidieť, že Pixar si očividne cení svojich bývalých i súčasných zamestnancov (aj keď... možno si spomeniete na Jana Pinkavu). A rozhodne to nie je na škodu, veď toto štúdio je stále preborníkom vo svojom odbore. 

Odporúčané
10 najlepších animákov od štúdia Pixar 10 najlepších animákov od štúdia Pixar 23. marca 2022, 9:30

Za spomenutie isto stojí aj informácia, že v pokračovaní sa dočkáme omnoho väčšieho množstva postáv a rozmanitejšieho podmorského sveta. Hovorí sa o celkom nových morských živočíchoch, ako napríklad morských koníkoch, bieluhách, pár prekvapeniach, no tešiť sa môžeme aj na Tank Gang, a teda Nemových kamarátov z akvária u zubára. Zdá sa, že sa z tých sáčkov nejako dostali. Svoje hlasy animovaným postavičkám prepožičali Ellen DeGeneres, Idris Elba, Albert Brooks, Diane Keaton, Eugene Levy, Ty Burrell, Kaitlin Olson, Ed O'Neill, Willem Dafoe, Dominic West či Preston Bailey. Nám to ale môže byť jedno, v kinách sa dočkáme slovenského dabingu.

Hľadá sa Dory dopláva do našich kín už o dva mesiace. Čo vieme o pokračovaní?
Zdroj: www.pixar.com

To všeko má pod palcom Andrew Stanton (okrem toho aj scenár a réžia k Životu chrobáka, Wall E a Johnovi Carterovi, napísal ale aj Toy Story 2 či prvé Príšerky, takže má v Pixare veľké meno), ktorý sa postaral aj o Nema, takže v sebe živíme nádej, že očakávania budú naplnené, hoci sú extrémne vysoké. O hudbu sa postaral Thomas Newman a scenár piloval pravdepodobne opäť Stanton. Na záver pre vás máme aj kopu nových koncept artov, niektoré ste už mohli vidieť počas rollovania článku, zvyšok si môžete vychutnať nižšie. Aj vy sa tešíte na pokračovanie? Aký z neho máte pocit?

Hľadá sa Dory dopláva do našich kín už o dva mesiace. Čo vieme o pokračovaní?
Zdroj: www.pixar.com

Hľadá sa Dory dopláva do našich kín už o dva mesiace. Čo vieme o pokračovaní?
Zdroj: www.pixar.com
Hľadá sa Dory dopláva do našich kín už o dva mesiace. Čo vieme o pokračovaní?
Zdroj: www.pixar.com
Hľadá sa Dory dopláva do našich kín už o dva mesiace. Čo vieme o pokračovaní?
Zdroj: www.pixar.com
Domov
Zdieľať
Diskusia