Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. februára 2016, 11:49
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

V Maroku spustili najväčšiu solárnu elektráreň na svete. Poskytne energiu pre 1 milión domácností

TECH
Uložiť Uložené

Elektráreň by mala do roku 2018 dokázať poskytnúť zelenú energiu pre obrovský počet ľudí.

Súčasný technologický pokrok, ktorý z nás robí modernú civilizáciu a poskytuje nám digitálny svet zvaný internet, by nikdy neexistoval, ak by sme nemali k dispozícii elektrickú energiu. Následky jej absencie môžeme vidieť na viacerých rozvojových krajinách, kde nechýba ani Maroko zo Severnej Afriky. Už v blízkej budúcnosti by sa to však malo mierne polepšiť, v týchto dňoch na ich území totiž odštartovala činnosť najväčšia elektráreň so solárnou technológiou, ktorá má skutočne ambiciózne plány - v roku vraj poskytne dostatok elektrickej energie až pre 1,1 milióna domov. Infraštruktúra objektu funguje na princípe zásobovania, čo znamená, že ak náhodou nevyjde pár dní slnko, nenastane žiadny výpadok, ktorý by dokázal ochromiť bežne fungovanie ekonomiky. Ako informuje web BGR, aktuálne kapacity predstavujú 160 megawattov. Vízia budúcnosti pre najbližšie dva roky ale hovorí až o 500 megawattoch a viac ako 760,000 tonách emisií, ktoré nebudú každý rok vplyvom spaľovania fosílnych palív vypúšťané do našej atmosféry.

V Maroku je momentálne podstatná časť všetkej energie z importovaných fosílnych palív, takže umiestnenie solárnej elektrárne má opodstatnený charakter. Do roku 2020 sa tento nevyvážený pomer údajne zmení na 46% energie z obnoviteľných zdrojov, pričom v roku 2013 to podľa Klimatického investičného fondu bolo iba 13%. Časom by mohlo podobnú iniciatívu zaujať viacero rozvojových krajín. Nielenže to vďaka rozkvetu ekonomiky pozdvihne ich životnú úroveň, tak obrovskou distribúciou zelenej energie sa zaradia aj na zoznam významných bojovníkov proti v súčasnosti prebiehajúcim klimatickým zmenám. Elektráreň vyrástla na púšti Sahara, kam má krajina v rámci vlastných hraníc prístup. Konkrétne ide o miesto asi 10 kilometrov od mesta Ouarzazate popri národnej diaľnici. Výber miesta nie je žiadnou záhadou, geografické a meteorologické podmienky takémuto typu infraštruktúry vyhovujú asi najviac. Rovnakú príležitosť využije i nová fabrika spoločnosti Tesla slúžiaca na výrobu a recykláciu batérií pre elektromobily. Strechu objektu pokryjú efektívnymi solárnymi panelmi a v okolí postavia obrovské veterné turbíny, čo im na púšti v americkej Nevade poskytne spoľahlivú energetickú samostatnosť.

Domov
Zdieľať
Diskusia