Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. februára 2016, 9:00
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Star Wars: Force Awakens prekonalo hranicu 2 milárd a útočí na Titanic

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Netrvalo to ani dva mesiace, a Epizóda VII prekročila hranicu dvoch miliárd zarobených v kinách celosvetovo.

Tak sme sa dočkali. Síce to v posledných dvoch týždňoch mimoriadne upadlo, no milióny stále prúdia do kás Disney. Dnes sa môžu tešiť o to viac, keďže The Force Awakens pokorilo hranicu 2 miliárd dolárov zarobených celosvetovo, a to len za 51 dní. Na domácej pôjde je nové Star Wars nesmierne silné, no zvyšok sveta už prestalo baviť chodiť na to niekoľkokrát za mesiac do kina a hype už nadobro upadol. Zahraničným tržbám nepomohol ani fakt, že Čína musela kvôli preplneným slotom hollywoodskych blockbusterov počkať s premiérou až na 9. január, no a hoci je nová epizóda vysoko znovu-pozerateľná a ide o skvelý Star Wars film, 10x naň do kina zájde len málokto. Nie je to osudová romantika ako Titanic a taktiež to nie je technologicky prelomový film ako Cameronov Avatar. Čína ale aj tak pridala vyše 125 miliónov dolárov a po Veľkej Británii je druhou najúspešnejšou krajinou. 

Doteraz nechápeme, koľkokrát vytiahli ženy svoje mužské polovičky do kina, aby Titanic v tej dobe a s tými cenami lístkov mohol utŕžiť také tržby, no o to viac sa môžeme čudovať nad tým, že Avatar zarobil takmer 2,8 miliardy dolárov. Ak si vtedy na Avatara nebol v kine, jednoducho si nebol cool (ja som napríklad nebol, no chápem ten hype). Robustná reklamná kampaň, prísľub kinematografickej revolúcie a veľkoleposť produckie/postprodukcie a šírené slovo pomohli Avataru k neskutočným zárobkom. Prvotné predpoklady, že Force Awakens zarobí cez dve a pol miliardy sa teda nenaplnili. Je otázne, ako dlho bude ešte Kylo Ren a spol. v kinách, no na magickú miliardu z domácej pôdy si už asi nesiahne. 

Star Wars: Force Awakens prekonalo hranicu 2 milárd a útočí na Titanic

Stále sa však The Force Awakens môže pochváliť mnohými rekordmi, vlastne najväčším počtom v kinematografii vôbec. Čo-to sme si o nich povedali už tu, tak neváhajte klikať. Odvtedy sa toho až tak veľa nezmenilo. Star Wars sa ale stalo najväčším kasovým úspechom v domestic box office, a teda na pôjde USA, kde včera pekročilo hranicu 900 miliónov dolárov, zatiaľ čo druhý Avatar 760 miliónov. Je zároveň piatym filmom, ktorému sa podarilo prekoniť hranicu miliardy zarobených dolárov v zahraničí (päticu doplňajú Jurassic World, Furious 7, Titanic a Avatar), no a len tretím filmom s viac ako 2 miliardami na účte (prvý je Avatar a druhý Titanic). Rekordy padli, dve miliardy taktiež, no atakovanie druhého miesta v podobe 2,187 miliardového Titanicu je už asi nemožné aj s re-releasmi pred Epizódou VIII.

Tá má zase raz väčší potenciál. Bude obsahovať množstvo lákadiel, ako napríklad Lukea, novú, obľúbenú trojicu hrdinov, BB-8, Kylo Rena, ktorého dovtedy pochopí a začnie uctievať aj zvyšok sveta, podobne ako naša redakcia a mnoho ďalších prekvapení. Navyše je pravdepodobné, že si už Čína nechá ten jeden spot pre SW na december 2017, pričom na tom trhu taktiež získa oveľa viac fanúšikov (200-250 miliónov z Číny je viac než možných). Na konkrétne čísla si ešte dva roky počkáme, dovtedy môžeme oslavovať úspech Force Awakens a pomaly sa tešiť na Rogue One. 

Domov
Zdieľať
Diskusia