Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Kaufland.
dnes 23. októbra 2024 o 11:00
Čas čítania 1:34
Sponzorovaný obsah

Stopka pre tuky, cukry a soľ? Ak sa zaujímaš o zdravé stravovanie, vyhni sa tejto častej chybe

Stopka pre tuky, cukry a soľ? Ak sa zaujímaš o zdravé stravovanie, vyhni sa tejto častej chybe
Zdroj: Kaufland
ZAUJÍMAVOSTI KAUFLAND ZDRAVÉ STRAVOVANIE ZDRAVÉ TRÁVENIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Tvoje telo bez tukov, cukrov a soli nedokáže správne pracovať, spracovávať vitamíny ani regenerovať.

Chceš žiť zdravšie, a tak si prestal so solením jedla? Varenie a dosoľovanie však predstavuje iba 10 percent denného príjmu sodíka. Naopak, až tri štvrtiny soli pochádzajú z priemyselne spracovaných potravín. To sú rôzne mäsové výrobky, instantné polotovary, koreniace zmesi, údeniny, syry alebo majonéza.

To však neznamená, že sa ich musíš navždy zriecť. Dôležité je nejesť ich priveľa. Nadmerná konzumácia soli často stojí za vysokým krvným tlakom, hypertenziou, infarktom či cievnou mozgovou príhodou. Maximálna odporúčaná dávka soli je podľa WHO 5 gramov.

Ak chceš znížiť jej obsah na tvojom tanieri, var si doma. Na dochucovanie môžeš použiť čerstvé bylinky alebo kvalitné korenie. Čerstvé potraviny a celozrnné produkty tiež obsahujú menej soli než produkty z bielej múky.

Kaufland
Zdroj: Kaufland

Tuky potrebuješ

Vieš o tom, že nedostatok tuku v strave sa dáva do súvislosti s poruchami pamäte, koncentrácie a zhoršeným sústredením? Denný odporúčaný príjem by mal pokrývať 20 až 35 % celkového energetického príjmu, čo predstavuje 45 až 80 gramov tukov. Ak je vyšší, hrozí vznik a rozvoj aterosklerózy či kardiovaskulárnych ochorení.

Vyberaj si tie správne, nenasýtené mastné kyseliny v olivovom alebo repkovom oleji, semienka a orechy obsahujú veľa omega-3 mastných kyselín, ktoré majú silné protizápalové účinky.

Denná dávka orechov pre ženy predstavuje približne 7 kusov mandlí, pre muža okolo 11. Prirodzene, tých nesolených. Kvalitné zdroje tukov nájdeš aj v mliečnych výrobkoch, vajíčkach a najmä v rybách. Tie sa oplatí pridať na tanier častejšie než len na Vianoce.

V najnovšej epizóde úspešného Kaufland online seriálu o zdravej výžive bude variť Oliver Oswald. Jeho úlohou je pripraviť občerstvenie s minimom soli, tuku a cukru. Odborné poradenstvo zabezpečil Milan „Docent“ Sedliak, chutné recepty prihodil profesionálny šéfkuchár Martin Záhumenský.

Nakupujúcemu moderátorovi so zanietením sebe vlastným asistoval aj Strýco Filip, ktorý v jednej chvíli preveril odolnosť jeho srdca i nervov. Ešteže to Oliver s tou soľou príliš nepreháňa. Celý diel nájdeš na youtube a webovej stránke www.kaufland.sk/zdrava-vyziva.

Sacharidy pre lepšiu náladu či spánok

Väčšina diét ich zakazuje, no bez nich nemáš dostatok síl na bežné činnosti, šport či regeneráciu. Neurob aj ty túto častú chybu. Dostatok sacharidov ti naopak pomôže nielen pri tréningu, ale tiež v prípade, že máš za sebou náročný deň. Konzumácia pomalých sacharidov pred spaním dokáže skvalitniť tvoj odpočinok.

Ak ťa táto téma zaujíma, nezabudni sledovať ďalšie diely online seriálu od Kauflandu na sociálnych sieťach. Zabavíš sa a zároveň získaš praktické tipy, ako udržať soľ, cukry i tuky pod kontrolou.

Domov
Zdieľať
Diskusia