Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
21. augusta 2024 o 14:30
Čas čítania 11:31
Lukáš Čelka

Boli sme v mrazáku, kde obete mafiánov čakali na popravu: Keď Černák odrezal hlavu Hodossymu, nechal ju odhodiť v Dunajskej Strede

REFRESHER MAFIA MASOVÉ VRAŽDY MIKULÁŠ ČERNÁK PO STOPÁCH SLOVENSKEJ MAFIE SÁTOROVCI VRAŽDY
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Vydali sme sa po stopách dunajskostredskej mafie.

27. januára 2004, Trstice – Tak, ako každé ráno, aj dnes agronóm Imre Czakó vyrazil z domu do práce zavčasu. Nasadol do auta, naštartoval a ihneď zapol kúrenie, aby sa zahrial. Po vonku prešiel síce len niekoľko krokov, cítil sa byť však premrznutý do špiku kostí.


V prítmí ranného šera si to rezal úzkymi ulicami Trstíc, aby stihol doraziť do Kráľového Brodu načas. Nemal vo zvyku meškať do práce a chcel, aby to tak aj zostalo. Keď ho asfaltka vyviedla až na križovatku spájajúcu Trstice, Kráľov Brod a Slovenské pole, všimol si pri krajnici stojace auto.


Len čo sa k nemu priblížil, vystúpili z neho policajti a gestom ruky mu ukázali, nech zastaví. Zatiaľ čo sa šmátral vo vreckách, aby z nich vylovil doklady, očami skontroloval hodinky na svojej ľavej ruke. Odbilo 7:05. Do práce to ešte stíha. Teda stíhal by, ak by muži v uniformách boli skutoční policajti.


Keď Imre vystúpil zo svojho auta, uniformované korby ho vyzvali, aby išiel s nimi. Povedali mu, že ho musia zaistiť. Vyplašený 39-ročný agronóm si nechal dobrovoľne nasadiť putá a nastúpil k policajtom do vozidla.


Imreho odviezli až do budovy bývalej čárdy Kukurica v obci Dolný Štál. V tomto momente bolo už aj jemu jasné, že tu niečo nehrá. Autom zašli cez bránu až k jej zadnému vchodu, kde ho mohli nerušene a bez zbytočnej pozornosti okoloidúcich vyložiť.

Bývalá čárda Kukurica.
Bývalá čárda Kukurica. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka


Dvojica uniformovaných svalovcov ho potom rýchlo odvliekla do suterénu niekdajšej reštaurácie a zavrela do miestnosti, ktorá kedysi slúžila ako mrazák. Imremu už bolo jasné, že ho zajali zločinci. Darmo by však kričal a prosil o pomoc, neexistovala ani najmenšia šanca, aby ho odtiaľ niekto začul.


Zatiaľ čo občania Trstíc zalarmovali skutočnú políciu, ktorá prečesávala celú obec, aby Imreho našla, v čárde sa pri väzňovi čakajúcom na svoju popravu vystriedali strážcovia. Tí pôvodní sa vybrali na prieskum okolitých polí. Museli totiž nájsť vhodné miesto, kam v noci zahrabú agronómovo telo. Keď ho konečne našli, vykopali hrob a počkali kým sa zotmie.


Bolo približne desať hodín večer, keď sa vrátili aj s lopatami do čárdy, aby muža vyzdvihli. Ešte stále živého Imreho previezli na pole, kde na neho už čakal vykopaný hrob. Mohol prosiť, kričať a trhať sa, ale už neexistovalo nič, čo by ho zachránilo. Od konca života ho delili sekundy.


Aj keď vyššie opísaný príbeh znie skôr ako výstrižok zo scenára mafiánskeho filmu, nejde o fikciu, ale o opis bežných praktík dunajskostredskej mafie.


Aby sme lepšie pochopili, ako to na Žitnom ostrove vyzeralo v deväťdesiatkach, ale aj v dvetisícikach, keď ho ovládali temné sily z podsvetia, vydali sme sa do Dunajskej Stredy za novinárom a odborníkom na mafiánske gangy z juhu Slovenska, Dávidom Barakom.


Dávid nás povodil po miestach, ktoré jej členovia využívali na páchanie nájomných vrážd a inej trestnej činnosti.

Dávid Barak je šéfredaktorom portálu Parameter.sk. Počas svojej novinárskej praxe sledoval mnohé súdne pojednávania s mafiánskou skupinou sátorovcov, o čom napísal dvojicu kníh s názvom Zahrabaná pravda. Druhá časť tejto série s podtitulom Zlá krv vyšla v slovenskom preklade na konci roka 2023.

Spoločne sme navštívili napríklad budovu niekdajšej čárdy Kukurica, kde sme na vlastné oči mohli vidieť mrazák, v ktorom čakal na svoju smrť agronóm Imre Czakó, či

pozemok Léhela Horvátha na Čotfe, kde skončil v mlynčeku na mäso Andor Reisz – pravá ruka Lajosa Sátora. Neobišli sme ani polia, na ktorých gangstri zakopávali svoje obete. Nabité predpoludnie sme zakončili obedom na mieste najväčšej mafiánskej masakry v Európe – v reštaurácii Fontána.

Odporúčané
Film Miki rozvíril verejný priestor: Niektorí si myslia, že môže ospravedlňovať zverstvá mafie, čo má spoločné s Jánošíkom? Film Miki rozvíril verejný priestor: Niektorí si myslia, že môže ospravedlňovať zverstvá mafie, čo má spoločné s Jánošíkom? 22. augusta 2024 o 16:30

Ešte predtým, než sa spoločne vydáme po stopách dunajskostredskej mafie, radi by sme ti pripomenuli, že tvoriť kvalitný obsah môžeme len vďaka našim predplatiteľom. Preto, ak sa ti naša práca páči, podporiť nás môžeš vstupom do klubu Refresher+.

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo mafiáni svoje obete takmer vždy viedli k vykopaným hrobom živé.
  • O bežnej praxi zabíjať ľudí zo svojich vlastných radov.
  • O tom, ako Mikuláš Černák v snahe pomstiť svojho kamaráta „Maďara“ odrezal Hodossymu hlavu.
  • Ako to dnes vyzerá pri niekdajších Horváthových pozemkoch v Čotfe.
  • Na aké miesta zakopávala svoje obete dunajskostredská mafia.
  • Ako sa zmenila reštaurácia Fontána od najväčšej mafiánskej masakry v dejinách Európy.
  • Akú nezmazateľnú stopu zanechalo pôsobenie mafiánov na obyvateľoch Dunajskej Stredy.

Najskôr únos, potom vražda

Keď vyzdvihneme Dávida v obci Malé Dvorníky, naviguje nás na miesto, kde kedysi stála čárda Kukurica. Po ceste k dnes už chátrajúcej budove v Dolnom Štále nám novinár prezrádza, že práve čárdy boli v 90-tych rokoch strediskami mafie.


„Takéto čárdy sa väčšinou nachádzali pri významných medzinárodných cestách. Využívali ich najmä kamionisti, ktorí tu odparkovali svoje nákladiaky, aby si oddýchli – prípadne sa najedli v reštaurácii. V tej dobe tu dokonca zvykli postávať prostitútky, čiže mohli využiť aj ich služby,“ hovorí Dávid.

Bývalá čárda Kukurica.
Bývalá čárda Kukurica. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka


Podľa jeho slov si na začiatku 90. rokov všimli exponovanosť týchto miest aj lokálni grázlici, ktorí z toho chceli tiež niečo vyťažiť. Začali preto parkoviská pri čardách strážiť a vyberať od kamionistov parkovné. Ak sa nejaký vodič rozhodol, že im nezaplatí – zbili ho, alebo mu rovno vykradli kamión.


„Policajti ešte v tom čase nebrali týchto ľudí ako mafiánov. V ich očiach to boli len zápasníci – športovci, ktorí im uľahčovali prácu tým, že dohliadali, aby bol na parkoviskách poriadok,“ dodáva novinár.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo mafiáni svoje obete takmer vždy viedli k vykopaným hrobom živé.
  • O bežnej praxi zabíjať ľudí zo svojich vlastných radov.
  • O tom, ako Mikuláš Černák v snahe pomstiť svojho kamaráta „Maďara“ odrezal Hodossymu hlavu.
  • Ako to dnes vyzerá pri niekdajších Horváthových pozemkoch v Čotfe.
  • Na aké miesta zakopávala svoje obete dunajskostredská mafia.
  • Ako sa zmenila reštaurácia Fontána od najväčšej mafiánskej masakry v dejinách Európy.
  • Akú nezmazateľnú stopu zanechalo pôsobenie mafiánov na obyvateľoch Dunajskej Stredy.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 165729 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Vstupenka na koncert Aurora , Pizza v Oggi ZDARMA alebo Burger v Roxore ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Späť
Zdieľať
Diskusia