Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je vytvorený v rámci mediálnej spolupráce so spoločnosťou Sziget.
27. júna 2024 o 16:00
Čas čítania 3:53

SZIGET 2024 PREHĽAD: Toto potrebuješ vedieť pred festivalom. Pozri si program, možnosti dopravy, ubytovania a platenia v areáli

SZIGET 2024 PREHĽAD: Toto potrebuješ vedieť pred festivalom. Pozri si program, možnosti dopravy, ubytovania a platenia v areáli
Zdroj: Sziget
ZAUJÍMAVOSTI FESTIVALY SZIGET
Uložiť Uložené

Na ktorého interpreta sa tešíš najviac?

Už máš kúpený lístok na jeden z najväčších letných festivalov Európy, ale nevieš, ako sa tam dostaneš? Poprípade ešte stále váhaš, lebo netušíš, čo ťa v areáli čaká? Či už si prvý, alebo druhý prípad, pripravili sme si pre teba základný prehľad o tohtoročnom festivale Sziget, v ktorom sa dozvieš program, možnosti dopravy, ubytovania a platenia v areáli.

Sziget Festival 2024 sa bude konať od 7. do 12. augusta. V predaji sú permanentky na celý festival (369 €), ale aj lístky na 1 či 3 dni.

Festival má tento rok aj skvelú novinku – ak máš do 21 rokov, 6-dňová vstupenka ťa vyjde na 309 €. Všetky detaily a informácie nájdeš na www.szigetfestival.com.
sziget
Zdroj: Sziget

🎵Hudobný program – hviezdy na každom kroku

Line-up Szigetu je aj tento rok nabitý až po okraj svetovými hviezdami a skvelou hudbou. Na hlavnom pódiu sa tento rok predstavia mená Fred Again.., Halsey, Kylie Minogue, Liam Gallagher, Martin Garrix, Sam Smith, Skrillex, Stormzy, RAYE, Tom Odell a Fisher.

Skvelý program však ponúka aj obrý červený stan Revolut stage s menami ako MØ, Four Tet, Aurora, Big Thief, Fontaines D.C., Marc Rebillet alebo Crystal Fighters. Kroky fanúšikov elektronickej hudby budú určite smerovať do unikátneho Colossea či Párty Arény, kde sa program končí až o 6.00 ráno. Milovníci techna si rozhodne užijú vystúpenie Jorisa Voorna, Enrica Sanguliana, dua ARTBAT, Nica Morena či Sama Paganiniho.

Podľa line-upu sa rozhodne máš na čo tešiť.
Podľa line-upu sa rozhodne máš na čo tešiť. Zdroj: SZiget

Časový harmonogram interpretov si pred festivalom poriadne naštuduj, aby sa ti náhodou nestalo, že prespíš svojho obľúbeného umelca.

časový harmonogram SZiget 2024

🤸🏼Cirkus, divadlo, športové aktivity a párty loď

Potom ako sa vyskáčeš pod pódiom, určite si choď pozrieť vystúpenia svetových akrobatov v cirkusovom šapitó Cirque de Sziget. Popri prechádzkach po ostrove určite natrafíš aj na pouličné divadlo, ktoré baví návštevníkov počas celého dňa. O skvelú zábavu sa ti postará aj lunapark či tanečné a divadelné predstavenia v Theatre and Dance Corner.

No Sziget Festival nie je len o hudbe a umení, ale aj o nespočetných aktivitách, ktoré zaručia, že sa nikto nebude nudiť. Milovníci adrenalínu si prídu na svoje na rôznych atrakciách ako bungee jumping alebo zipline. Ak patríš medzi športových nadšencov, vybiješ si energiu nielen počas tancovania, ale aj vo fitnes zónach či na športových turnajoch. Poprípade si užiješ relax pri joge.

sziget
Zdroj: Sziget

Poriadnu párty zažiješ aj na lodi, ktorá sa bude od 7. do 12. augusta plaviť po Dunaji. Na palube párty lode sa môžeš tešiť na set v podaní top DJ-ov ako Kungs, LF Systems či Alle FArben. Pokiaľ si kúpiš VIP vstupenku na Sziget, čaká ťa na lodi okrem skvelej hudby a výhľadu na Budapešť aj neobmedzené občerstvenie.

🗺️Ako sa dostaneš na Sziget?

Auto, vlak, autobus... Sú rôzne spôsoby, ako sa dopravíš na festival. Ušetríme ti zbytočné googlenie cez „milión“ stránok, a tak nižšie nájdeš užitočné tipy na efektívnu dopravu na ostrov Óbuda.

🚗Doprava autom

Ísť na festival autom je tou najrýchlejšou a najpohodlnejšou voľbou. Ak pôjdeš napríklad z Bratislavy, cesta na festival ti bude trvať približne dva a pol hodiny (207 kilometrov) po diaľnici M1. Nezabudni si kúpiť maďarskú diaľničnú známku, 10-dňová ťa vyjde na 16 €.

No a ako vyriešiš parkovanie? Máš dve možnosti. Buď si kúpiš oficiálny parking spot v areáli festivalu, alebo si nájdeš platené parkovné miesto niekde blízko Szigetu. V centre Budapešti zaplatíš približne 1,5 € za hodinu parkovania.

🚌Doprava autobusom

Ak bývaš v okolí Bratislavy, môžeš využiť spoje z autobusovej stanice Nivy, ktoré ťa dopravia priamo pred vstupnú bránu festivalu. Upozorňujeme ťa, že lístok si treba vopred kúpiť online. Čím skôr to urobíš, tým sa vyhneš riziku, že budú všetky miesta obsadené. Cesta na Ostrov slobody ti bude trvať 3 hodiny.

autobusove spoje
Zdroj: SLovaklines

🚊Doprava vlakom

Ďalšia možnosť je vlak. Ak chceš ísť bez zbytočných prestupov, nižšie sme vybrali časy vlakov, ktoré cestujú z Bratislavy priamo na železničnú stanicu v Budapešti. Odtiaľ sa na Sziget dostaneš električkou (číslo 4 alebo 6) smer Széll Kálmán tér, potom prestúpiš na Margit Híd Budai Hídfő na HÉV (H5) do Filatorigátu.

vlaky, cp
Zdroj: CP

🛏️Ubytovanie

Sziget má k dispozícii niekoľko (rozumej veľmi veľa) možností na miesta, kde si dobiješ baterky počas festivalu. Ak ti stačí stan a ideš na viac ako na dva dni (po sebe nasledujúcich), tak ťa potešíme, pretože Basic camping je zadarmo. Čiže stačí ti len zaregistrovať svoj stan, prísť do areálu, rozložiť stan vo vyznačených zónach a voilà, môžeš utekať na svojho obľúbeného interpreta.

No pokiaľ si chceš zážitok zo stanovania o niečo vylepšiť a mať v blízkosti extra služby, môžeš si kúpiť lístok Siesta Camping (125 € na všetky dni). Veľké plus Siesta Campingu je to, že je blízko Sziget pláže, a tak máš jazero Balaton doslova na skok.

Mapa areálu.
Mapa areálu. Zdroj: Sziget

Ak klasické stanovanie nie je tvoja šálka kávy a chceš niečo nadštandardné, môžeš si zvoliť ubytovanie vo forme upgradnutých stanov, glampingu, drevených chatiek, iglu, BoXov a kopec ďalších. Vyber si podľa toho, či pôjdeš na festival sólo, s polovičkou alebo s partiou kamošov. Ak si skôr hotelový či hostelový človek, v Budapešti budeš mať rozhodne z čoho vyberať.

sziget
Zdroj: Sziget
ubytovanie na Szigete

💵Platenie na festivale

Sziget je „cashless“, čo znamená, že v areáli neplatíš hotovosťou, ale kartou, hodinkami, mobilom alebo špeciálnym festivalovým náramkom. Ten si potrebuješ nabiť buď cez web, alebo aplikáciu Sziget, poprípade na určených miestach v areáli (Festipay). Ak si zvolíš dobíjanie (hotovosťou alebo kartou) na dobíjacích miestach Festipay, môžeš si požiadať o vrátenie zostatku v kiosku/helpdesku Festipay do 13. augusta 12.00.

Svojím nabitým náramkom zaplatíš čokoľvek v areáli festivalu. Čaká ťa kopec gastrostánkov so sezónnymi a s miestnymi surovinami a nebudú chýbať ani ponuky pre vegetariánov či vegánov.

📌 Dôležitý tip: Na festivale nájdeš aj stánky s drinkami, avšak nezabúdaj na kvalitný pitný režim. Medzi 10. až 15. augustom majú byť počas Szigetu veľké horúčavy, takže nieže tam niekde odpadneš od dehydratácie. Festival v celom areáli ponúka vodu na FreshWater Points, nájdeš ich na mape ako symboly kvapky vody.

No a v neposlednom rade sa nezabudni naladiť na festivalovú atmosféru oficiálnym Sziget playlistom, ktorý nájdeš nižšie.

Domov
Zdieľať
Diskusia