Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti dm drogerie markt.
7. júna 2024 o 8:30
Čas čítania 4:18
Sponzorovaný obsah

Milujú ich ženy po celom svete. Ide naozaj o revolúciu v dámskej hygiene alebo len účinný marketing?

Milujú ich ženy po celom svete. Ide naozaj o revolúciu v dámskej hygiene alebo len účinný marketing?
Zdroj: Unsplash / Huha Inc.
ZDRAVIE ŽENSKÉ ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Prečítaj si všetko, čo potrebuješ vedieť o menštruačných nohavičkách.

Hoci je menštruačný cyklus dôležitou súčasťou ženského tela, väčšina žien sa zhoduje, že menštruáciu by zo svojho života najradšej vypustili. Nepríjemné bolesti, časté zmeny nálad a k tomu všetkému nutnosť nosiť tampóny či nepohodlné vložky. Túto časť mesiaca síce nie je možné (a ani žiaduce) vypustiť, vďaka moderným menštruačným potrebám si však môžeš zvýšiť svoj komfort na takú úroveň, o akej sa tvojej mame či babke ani nesnívalo.

Menštruačné nohavičky totiž sľubujú absolútne pohodlie a slobodu, a to ako počas dňa, tak aj v noci, keď sa mnoho žien obáva pretečenia. S menštruačnými nohavičkami, ktoré dokonale okopírujú tvoje telo, by sa ti takáto nepríjemnosť stať nemala. Všetko je, samozrejme, individuálne a závisí od mnohých faktorov. Od intenzity krvácania až po samotnú kvalitu menštruačných nohavičiek.

Vyskúšala si viaceré typy a značky menštruačných nohavičiek, no pretiekli ti alebo ti nesadli? Každé telo a každá menštruácia sú iné, a preto je úplne v poriadku, ak ti vyhovujú iné menštruačné potreby. To, že tvoja kamoška nedá na menštruačné nohavičky dopustiť, neznamená, že ty nemôžeš byť spokojná napríklad s kalíškom či klasickými vložkami

Zabudneš, že ich máš na sebe

Azda najväčšou výhodou menštruačných nohavičiek je pohodlie, ktoré ti poskytnú počas menštruácie. Vďaka tomu, že sú vyrobené z naozaj tenkého materiálu, po chvíli zabudneš, že ich máš na sebe. A to je presne to, čo počas menštruácie každá z nás chce, nie?

Na rozdiel od vložiek, menštruačné nohavičky ani neucítiš. Nešuštia, neposúvajú sa a sú na nerozoznanie od klasickej spodnej bielizne. Veľkou výhodou je, že ani v lete sa v nich nebudeš nepríjemne potiť. Nikam si ich nemusíš zavádzať ako v prípade tampónu či menštruačného kalíška, takže ak ti takáto forma menštruačných potrieb nevyhovovala a z núdze si používala nepohodlné vložky, menštruačné nohavičky pre teba môžu byť skvelou voľbou. 

S menštruačnými nohavičkami môžeš robiť všetko, čo ťa baví. Na športovanie zvoľ pohodlný strih s vyššou absorpciou.
S menštruačnými nohavičkami môžeš robiť všetko, čo ťa baví. Na športovanie zvoľ pohodlný strih s vyššou absorpciou. Zdroj: Unsplash/Dane Wetton

Medzi prvé menštruačné nohavičky na našom trhu a zároveň jedny z najznámejších patria tie od českej značky Snuggs. Absolútne pohodlie sľubujú aj menštruačné nohavičky značky o.b. či nohavičky značky Jessa, ktorú môžeš poznať z predajní dm drogerie markt. Tie sú vyrobené zo štyroch vrstiev, takže ti počas menštruácie poskytnú bezpečie aj vysoký komfort.

Vďaka absorpčnej vrstve sa vlhkosť odvádza dovnútra nohavičiek, pričom vrchná vrstva ostáva príjemne suchá. Funkčný materiál sa vyznačuje okrem iného aj svojimi antibakteriálnymi vlastnosťami, takže sa nemusíš obávať nepríjemného zápachu či množenia baktérií.

Menštruačné nohavičky sú jemné na dotyk, ľahké a priedušné, vďaka čomu ich môžeš nosiť aj v horúcich dňoch bez toho, aby si sa v nich parila.

Menštruačné nohavičky sa odporúča striedať po 4 až 6 hodinách. Každé telo je však iné, preto si musíš sama vyskúšať, aká frekvencia ti vyhovuje. Podľa toho potom zistíš, koľko menštruačných nohavičiek potrebuješ mať doma. Niekomu stačia tri kusy, niekto ich má pre istotu viacero.

Ďalšou nespornou výhodou menštruačných nohavičiek je ich ekologická stránka. Vieš o tom, že menštruačné vložky a tampóny sa po vyhodení rozkladajú zhruba 800 rokov? Vzhľadom na to, že menštruačné nohavičky sú znovupoužiteľné a ich životnosť je zhruba dva roky, počas menštruácie nespotrebuješ veľké množstvo tampónov či vložiek. Značka Snuggs uvádza, že jedny nohavičky zadržia toľko krvi ako štyri tampóny. 

Menštruačné nohavičky však šetria aj tvoju peňaženku. Hoci je ich kúpna cena vyššia, keď si ju rozdelíš na jednotlivé použitia, budeš zrejme prekvapená. Jedno použitie menštruačných nohavičiek ťa totiž vyjde len niekoľko centov, a to dokonca menej než väčšina vložiek či tampónov. 

Pre koho sú menštruačné vložky vhodné?

Prvá menštruácia pre väčšinu dievčat nebýva celkom príjemným zážitkom. Príliš veľké vložky nie sú žiadna sláva, na tampón je často priskoro a o iných možnostiach sa stále hovorí veľmi málo. Čo by sme boli dali za to, keby sme vtedy vedeli o menštruačných nohavičkách... Tie sú totiž vhodné aj počas prvej menštruácie, počas ktorej dievčaťu poskytnú dostatočný komfort aj bezpečie.

Vyhni sa menštruačným potrebám s obsahom chemikálií PFAS (tzv. večné chemikálie), ktoré negatívne vplývajú na ľudské zdravie aj životné prostredie.

Menštruačné nohavičky sú tiež skvelou pomôckou pre ženy, ktoré trápi inkontinencia. Používať ich môžeš aj po pôrode. V šestonedelí totiž môže dochádzať k nepravidelnému krvácaniu či výtokom, a práve menštruačné nohavičky dokážu čerstvým matkám pomáhať znižovať popôrodný diskomfort. 

V prípade, že máš silnú menštruáciu a zvykneš používať tampóny alebo menštruačný kalíšok, menštruačné vložky sú skvelou náhradou za klasické slipové vložky. Menštruačné nohavičky ti totiž poskytnú dokonalú ochranu a ty sa nebudeš musieť báť, že v tej najmenej vhodnej chvíli tampón pretečie. S menštruačnými nohavičkami môžeš oddychovať aj športovať, pretečenia sa nemusíš báť ani v noci.

menštruácia, menštruačné bolesti, žena
Zdroj: Pexels/Polina Zimmerman/na voľné použitie

Sedieť musia perfektne

Výhodou menštruačných nohavičiek je, že v porovnaní s vložkami sa nikam neposúvajú, nekrčia ani nezohýbajú. To však platí len v prípade, že ti dobre sadnú. Ich správny výber preto nepodceň a miery uvedené pri danej veľkosti si radšej dvakrát skontroluj.

Okrem správnej veľkosti je dôležité vybrať si správny strih nohavičiek. Niekto obľubuje tie s vysokým pásom, niekto zase klasické brazilky. Na trhu nájdeš široký výber od klasických menštruačných nohavičiek cez bezšvové nohavičky až po tangá či čipkované menštruačné nohavičky, ktoré sľubujú, že sa budeš cítiť sexi aj počas menštruácie. 

Vnútorné vrstvy nohavičiek disponujú špeciálnou membránovou technológiou, ktorá absorbuje a odvádza vlhkosť od povrchu tela. Zabezpečí tak pocit sucha pri nosení. Vonkajšia vrstva je vybavená nepriepustnou, no zároveň priedušnou ochrannou membránou, ktorá funguje ako poistka proti pretečeniu. 

Jedným z najdôležitejších parametrov je však absorpcia menštruačných nohavičiek. Stretnúť sa môžeš s nohavičkami určenými na slabú, strednú, silnú a dokonca extra silnú menštruáciu. Pri veľmi silnej menštruácii sa odporúča nohavičky meniť častejšie (podľa individuálnej potreby), prípadne doplniť iným produktom, napríklad kalíškom.

Kombinácia intenzity krvácania a absorpcie nohavičiek vplýva aj na to, ako dlho môžeš mať jedny nohavičky oblečené. Všeobecne sa odporúča meniť si ich po 4 až 6 hodinách, značka Snuggs uvádza rozmedzie 6 až 8 hodín a o.b. dokonca sľubuje ochranu pred pretečením až na 12 hodín. V prípade, že máš silnú menštruáciu alebo napríklad športuješ, siahni po nohavičkách so silnou absorpciou a striedaj ich častejšie. Dôležité je, aby si sa v nich stále cítila komfortne a bezpečne.

Vďaka správnej starostlivosti vydržia až dva roky

Väčšina menštruačných nohavičiek sľubuje životnosť dva až tri roky. Dôležitá je však správna starostlivosť. Keďže sa v menštruačných nohavičkách využíva funkčný materiál s citlivou membránovou technológiou, pri praní nesmieš prekročiť teplotu 40 °C.

práčka
Zdroj: Pexels/RODNAE Productions

Ešte pred tým, ako dáš nohavičky do práčky, ručne ich preper vo vlažnej vode. Následne ich daj prať na 30 až 40 °C, podľa návodu na konkrétnom výrobku. Ak nechceš znehodnotiť funkčný materiál, na bieliace prostriedky, aviváže či sušičku radšej zabudni. Menštruačné nohavičky môžeš prať s ostatnou bielizňou, nezabudni však použiť vrecká na pranie.

objav ponuku menštruačných nohavičiek
Späť
Zdieľať
Diskusia