Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. marca 2024, 9:44
Čas čítania 0:37
TASR

Na Ukrajine objavili 1,4 milióna rokov starý dôkaz o prítomnosti človeka v Európe

ZAUJÍMAVOSTI SPRÁVY ZO SVETA UKRAJINA VEDA A VÝSKUM
Uložiť Uložené

Vek kamenných nástrojov stanovili na základe analýzy sedimentárnych hornín, v ktorých sa nachádzali, na približne 1,4 milióna rokov.

Archeológovia objavili kamenné nástroje staré vyše milióna rokov. Praveké kúsky nájdené na západe Ukrajiny sú zrejme najstarším známym dôkazom prítomnosti človeka v Európe, uvádza nová štúdia publikovaná v stredu v odbornom žurnále Nature.


Nástroje vyrobené zo štiepaných kameňov archeológovia objavili v nálezisku neďaleko mesta Korolevo v Zakarpatskej oblasti na západe Ukrajiny blízko štátnej hranice s Rumunskom. Ich vek stanovili na základe analýzy sedimentárnych hornín, v ktorých sa nachádzali, na približne 1,4 milióna rokov.

Ukrajina, objav
Zdroj: TASR/Roman Garba via AP


Najstaršie pochádzajú z východu Afriky z obdobia pred približne 2,8 milióna rokov, uviedol Rick Potts zo Smithsonovho inštitútu v USA. Nástroje zo štiepaného kameňa zrejme používali na rezanie mäsa a vypracovávanie zvieracích kožušín.


„Ide o najstarší datovaný dôkaz prítomnosti akéhokoľvek druhu človeka v Európe,“ uvádza geofyzik a spoluautor štúdie Mads Faurschou Knudsen z Aarhuskej univerzity v Dánsku. Dodáva však, že nemožno s istotou povedať, ktorý z predkov človeka nástroje vyrobil. „Podozrivým“ je však Homo erectus (človek vzpriamený), prvý hominid, ktorý chodil vzpriamene a ovládal používanie ohňa.

Ukrajina
Zdroj: TASR/Roman Garba via AP
Domov
Zdieľať
Diskusia