Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
22. januára 2024, 13:30
Čas čítania 1:11
Barbora Adamkovičová

Vezmite si to späť, prináša to smolu. Zlodejku z Pompejí vraj postihla starodávna kliatba, a tak vrátila lup aj s vysvetlením

ZAUJÍMAVOSTI ZLODEJI
Uložiť Uložené

„Počas jediného roka som dostala rakovinu prsníka. Som mladá a zdravá žena, podľa lekárov to bola jednoducho smola,“ priznala žena, ktorá z historického mesta ukradla kamene.

Podľa portálu Business Insider poslala zlodejka kamene naspäť spolu s ospravedlnením. V liste, ktorý anonymne adresovala archeologickému parku, uviedla, že ju zastihla starodávna kliatba a dostala rakovinu prsníka. 

O list sa na platforme X podelil riaditeľ archeologického parku Gabriel Zuchtriegel: „O kliatbe som nemala potuchy. Nevedela som, že nesmiem odnášať kamene. Počas jediného roka som dostala rakovinu prsníka. Som mladá a zdravá žena, podľa lekárov to bola jednoducho smola. Prijmite moje ospravedlnenie a tieto kamene,“ priznala žena v liste.

„Vážený anonymný odosielateľ... kamene pemza dorazili do Pompejí... Veľa šťastia do budúcnosti,“ odkázal jej Zuchtriegel na sociálnej sieti. 

Nejde o prvý takýto prípad. Krádeže v historickom meste sú bežnejšie, než si myslíš. Zaujímavosťou je však to, že všetci turisti, ktorí ukradli či už kamene, kusy muriva, alebo kachličiek, ich po určitom čase vrátili späť. Tí, ktorí spolu s odcudzenými artefaktmi poslali aj list s vysvetlením, uvádzajú, že ich k tomu „donútila“ práve pompejská kliatba. Pre ňu sa im v živote vraj vôbec nedarilo a postihovali ich samé zlé veci. 

Krádež sa nezaobíde bez povšimnutia

Polícia sa týmito prípadmi zaoberá pomerne často. Len v máji minulého roka zatkli 16 osôb. Krádež akéhokoľvek materiálu z tejto oblasti je totiž zločin a ten má byť za každých okolností ohlásený miestnym autoritám.

Odporúčané
Identitu podpaľača z Bratislavy odhalili do 30 minút. Ako prebiehalo rýchle zadržanie páchateľa? (Rozhovor) Identitu podpaľača z Bratislavy odhalili do 30 minút. Ako prebiehalo rýchle zadržanie páchateľa? (Rozhovor) 28. mája 2020, 8:45

Ľudia však „suveníry“ vracajú aj bez toho, aby to po nich vyžadovali talianski karabinieri. Napríklad Kanaďanka Nicole, ktorá v roku 2020 ukradla a následne vrátila časti mozaikových dlaždíc, keramickej steny a váz, sa parku ospravedlnila s tým, že má v živote úplné nešťastie a dvakrát jej bola diagnostikovaná rakovina prsníka. „Prosím, vezmite si to späť, prináša to smolu.“

Domov
Zdieľať
Diskusia