Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
29. novembra 2023, 14:30
Čas čítania 3:58
Martin Adam Pavlík

10 jedinečných kinosál, ktoré ťa prenesú do iného sveta. Niektoré nájdeš aj u susedov

10 jedinečných kinosál, ktoré ťa prenesú do iného sveta. Niektoré nájdeš aj u susedov
Zdroj: Cineteca
FILMY A SERIÁLY FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Sú krásne netypické a úchvatné.

Niekto vníma kino len ako miesto pre bohapustú zábavu či obyčajný relax. Iní ho však môžu považovať za čarovné miesto, kam sa chodí najmä za umením a unikátnym zážitkom.

Dojem z filmu ovplyvňujú viaceré faktory. Môže to byť vôňa, pohodlie sedadiel, veľkosť plátna či majestátnosť samotnej kinosály a tým aj počet ľudí v nej. Ľahko sa preto môže z jedného premietania stať droga, od ktorej si závislý celý život. 

Pre niekoho je totiž kino druhým domovom a dokáže v ňom stráviť pokojne aj hodiny týždenne (a nie, nemáme na mysli zamestnancov). Ak rád objavuješ nové miesta a miluješ filmy, tento článok ťa možno navedie na zopár ciest do zahraničia, ktoré zaručene neoľutuješ. Tieto výnimočné kinosály ti totiž vyrazia dych. 

Ak chceš viac článkov o kinematografii, pridaj sa do nášho klubu Refresher+. Budeš si môcť prečítať rôzne profily filmárov, rebríčky či rozhovory. Napríklad s hercami Milanom Ondríkom a Adym Hajduom alebo s herečkami Natáliou Germáni či Petrou Dubayovou.

Paríž kino
Zdroj: Kiran Ridley/Getty Images

The Electric v Anglicku

Ak v najbližšom čase plánuješ cestovať do Londýna, môžeš si spraviť o jednu zastávku navyše. V Notting Hille ťa totiž čaká barokovo ladené kino The Electric z roku 1911. Zabudni na malé a tvrdé sedačky, tu nájdeš veľké pohovky, taburetku na vyloženie nôh pri každom mieste a vpredu dokonca postele pre zamilované páriky. A ak si chceš kúpiť občerstvenie, nemusíš ho držať v rukách, až kým ho nedoješ. Môžeš si ho pokojne položiť na malý stolík hneď vedľa seba.

Electric cinema Anglicko Londýn
Zdroj: Instagram/edsonrosas

Národné kino Uránia v Maďarsku

Jedno z najúchvatnejších kín nájdeš aj u našich maďarských susedov, konkrétne v Budapešti. Národné kino Uránia s kapacitou 425 miest ťa ohúri svojím dizajnom, pozláteným stropom s majestátnym lustrom, balkónom aj veľkými zrkadlami po bokoch kinosály. 

Odporúčané
Juraj Bača: Dnes mladí ľudia utekajú od problémov a volia si ľahšie riešenia. Na sociálnych sieťach mi vadí pretvárka (Rozhovor) Juraj Bača: Dnes mladí ľudia utekajú od problémov a volia si ľahšie riešenia. Na sociálnych sieťach mi vadí pretvárka (Rozhovor) 3. mája 2024, 9:30

Postavili ho v polovici 90. rokov 19. storočia, pričom architekt bol pôvodne poverený vytvorením hudobnej a tanečnej sály, ktorú otvorili ako kabaret. Neskôr sa z miesta stalo kino. V Budapešti je aj Puškinovo kino, ktoré patrí tiež medzi klenoty.

Uránia Budapešť kino
Zdroj: Wikimedia Commons/Backofbourke99

Le Grand Rex vo Francúzsku

Miluje tvoja polovička filmy? Ak áno, musíš ju zobrať na rande do parížskeho Le Grand Rex. Ak existuje kinosála, ktorú by mal každý človek aspoň raz v živote navštíviť, je to práve táto. Nie je to len kino, ale aj koncertná sála. Zmestí sa tam až 2 400 divákov. A v prípade, že by si mal po filmovom zážitku ešte chuť na afterparty, nemusíš chodiť ďaleko, keďže v tej istej budove je aj Rex Club, kde ti do tanca zahrajú tí najlepší domáci DJ-i. 

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
len za 51
a čítaj všetko bez obmedzení
Kúpiť predplatné
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 149345 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Domov
Zdieľať
Diskusia