Treska, žinčica či Spišská borovička. Aké produkty nemôžu turisti u nás doma ani cítiť?
Už sme ti predstavili rebríček slovenských dobrôt a alkoholu, za ktorými cestujú zahraniční návštevníci do našej krajiny najradšej, ale aj to, aké české pivá im chutia najviac. Známy gastronomický server Taste Atlas tentokrát zverejnil zoznam najmenej obľúbených slovenských produktov a nápojov. Informácie opäť zozbieral od zahraničných turistov. Portál zozbieral až 2 701 hodnotení turistov, z ktorých 1 727 uznal ako legitímne.
Niektoré produkty sa stotožňujú s rebríčkom, o ktorom sme už nedávno písali. Ten však pozostával čisto len z hotových slovenských jedál. Do zoznamu pribudlo aj niekoľko noviniek, ktoré možno niektorých ľudí prekvapia.
10. Bratislavský rožok
9. Treska
8. Demikát
7. Medvedie labky
6. Tekovský salámový syr
5. Liptauer
4. Kokosové ježe
3. Žinčica
2. Spišská borovička
1. Liptovská saláma
Novinky v zozname
6. miesto: Tekovský salámový syr
Tento polotvrdý syr vyrobený z pasterizovaného plnotučného kravského mlieka v regióne Tekov si turistov až tak nezískal. Po nasolení a usušení môže byť tento typ syra údený alebo neúdený a má na pohľad tvar dlhého valca podobného saláme. Súhlasíš, že si zaslúži miesto v rebríčku?
3. miesto: Žinčica
Tento mliečny nápoj vyrobený z ovčieho mlieka očividne turistom veľmi nelahodí. Väčšina z nich tento sladkokyslý nápoj vyrábaný zo srvátky (typickým vedľajším produktom výroby bryndze) až tak neocenila.
2. miesto: Spišská borovička
Borovičku buď miluješ, alebo nenávidíš. Zdá sa, že tento slovenský destilát, ktorý sa často plní do fliaš so sušenými plodmi alebo s vetvičkou borievky obyčajnej, turistov až tak nezaujal. Vyrába sa z borievkových a obilných destilátov a čistenej pramenitej vody.
1. miesto: Liptovská saláma
Najmenšiu obľubu medzi turistami má práve saláma z Liptova. Ide o špeciálny druh salámy s unikátnou receptúrou pochádzajúcou zo 70. rokov minulého storočia. Má jemnú mäsitú chuť vďaka čerstvej bravčovej masti a disponuje intenzívnou vôňou muškátového orieška a zázvoru.