Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. novembra 2023 o 16:30
Čas čítania 1:04
Filip Minich

Prečo v Refresheri dávame priestor ľuďom ako Filip Sulík? (Komentár)

REFRESHER KOMENTÁRE
Uložiť Uložené

V Refresheri robíme kvantum rozhovorov. Niekedy oslovíme aj človeka, ktorý pred masami ľudí na internete šíri veci, čo sú mimo nášho videnia sveta a hodnôt, ktoré toto médium uznáva. Robíme to cielene a budeme v tom pokračovať.

Na Slovensku žije veľa ľudí, ktorých názory Filipa Sulíka (oprávnene) pohoršujú, iní sa z neho smejú. Veľká časť ho zasa ignoruje, prípadne nepozná. Desaťtisíce followerov – ktorých počet navyše neustále pribúda – však jasne ukazuje na veľkú skupinu ľudí, ktorým sa jeho názory páčia alebo sú na ne aspoň zvedaví. Týchto ľudí bude pribúdať, a to bez ohľadu na to, či s ním Refresher spravil rozhovor alebo nie. Organický rast na socials už zažila nejedna verejne činná osoba či influencer.


Ako médium sa môžeme tváriť, že človek s takýmito názormi neexistuje, a pohoršene sledovať, ako mu rastie počet obdivovateľov. Druhá možnosť je o ňom kriticky napísať, prípadne ho priamo konfrontovať s faktami, aby si ľudia mohli spraviť názor sami, a to na základe toho, ako odpovedá na neľahké otázky.


Redaktorka Tímea Krauszová sa na tento rozhovor niekoľko dní dôsledne pripravovala, čo sa odrazilo na kvalitnom texte a na tom, že sa pri odpovediach na jej otázky Filip určite necítil tak príjemne ako vo svojom podcastovom štúdiu. Mladého Sulíka vecne a trefne vyspovedala a konfrontovala s faktami a so stanoviskami expertov.

Odporúčané
Fiki Sulík: Ženy v západných krajinách majú najľahší život na svete, oveľa ľahší ako muži. Nemajú žiadne rozdiely v platoch Fiki Sulík: Ženy v západných krajinách majú najľahší život na svete, oveľa ľahší ako muži. Nemajú žiadne rozdiely v platoch 8. novembra 2023 o 12:30

V nedávnej minulosti sme spravili aj kritický rozhovor s Milanom Uhríkom, hoci všeobecný „kaviarenský“ úzus znie, že s fašistami sa nebaví. Taktiež sme napríklad spravili rozhovor so Slovenkou, ktorá randila s Andrewom Tateom.


V konfrontačných rozhovoroch, ktoré vyvolávajú vášne, pretože respondenti hovoria kontroverzné veci, budeme pokračovať. Zatváranie sa do bublín, kde si všetci len pritakávajú, totiž vedie k totálnej polarizácii a ešte viac prehlbuje problémy, s ktorými (nielen) táto krajina zápasí.


Ak stratíme schopnosť viesť kritickú debatu s ľuďmi, s ktorých názormi nesúhlasíme, tak sme ako demokratická spoločnosť totálne zlyhali a skončili.

Domov
Zdieľať
Diskusia