Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. novembra 2023, 9:30
Čas čítania 6:38
Lukáš Čelka

Desivé pozadie filmu Vreskot: horor inšpirovaný skutočným sériovým vrahom prebudil k činu aj ďalších zabijakov

Desivé pozadie filmu Vreskot: horor inšpirovaný skutočným sériovým vrahom prebudil k činu aj ďalších zabijakov
Zdroj: Paramount Pictures
ZAUJÍMAVOSTI SÉRIOVÍ VRAHOVIA VRESKOT
Uložiť Uložené

Príbeh Dannyho Harolda Rollinga, ktorý inšpiroval scenáristu filmu Vreskot, je omnoho desivejší než samotný film. Bohužiaľ, rovnako desivé sú aj udalosti, ktoré sa stali po jeho vydaní.

Film Vreskot od scenáristu Kevina Williamsa a režiséra Wesa Cravena je azda najznámejším hororom z podžánru shlasher. Na vydesených študentov poľuje neznámy vrah v maske, a zatiaľ čo pribúdajú obete, nikto nevie, kto je vrahom.

Keďže ide o horor s mnohými zábavnými scénami, určite ho nemôžeme radiť k tým najdesivejším. Hoci diváka najprv vydesí a znepokojí, vzápätí ho dokáže rozosmiať. Keď sa však pozrieme na to, ako vznikal a čo rozpútal, zistíme, že jeho pozadie je omnoho desivejšie než samotný film.

Kevina Williamsa totiž pri písaní jeho najslávnejšieho diela inšpiroval jeden z najohavnejších amerických sériových vrahov Danny Harold Rolling, známy tiež pod prezývkou Gainesvillský rozparovač (The Gainesville Ripper).

Harold stihol počas štyroch dní svojho besnenia poslať na druhý svet brutálnym spôsobom až piatich študentov: štyri dievčatá a jedného chlapca. Niektoré svoje obete pred vraždou znásilnil, a keď boli mŕtve, ich telá rozrezal a nastavil do sexuálne provokatívnych polôh.

Film inšpirovaný sériovým vrahom podnietil aj ďalších ľudí k ohavným činom. Šestnásťročná Cassie Jo Stoddartová sa stala obeťou dvoch svojich spolužiakov, ktorí ju brutálne dobodali v dome jej tety, kde sama nocovala. Najprv sa schovali v jeho suteréne, odkiaľ sa ju snažili vydesiť rôznymi zvukmi, keď Cassie nereagovala, namierili si to k nej v maskách, imitujúc Ghostfacea, a do jej tela zarazili čepeľ noža tridsaťkrát.

Odporúčané
Účinkoval v českom Milionárovi a za vyhraté peniaze si nakúpil vražedné zbrane. Lesný vrah mal nadpriemerné IQ a necítil emócie Účinkoval v českom Milionárovi a za vyhraté peniaze si nakúpil vražedné zbrane. Lesný vrah mal nadpriemerné IQ a necítil emócie 21. apríla 2024, 12:30

Ešte predtým, než sa bližšie pozrieme na odvrátenú stranu obľúbenej hororovej série Vreskot, radi by sme ti pripomenuli, že tvoriť prémiový obsah môžeme len vďaka našim predplatiteľom. Ak sa ti páčia naše články o sériových vrahoch či desivých záhadách, môžeš nás podporiť aj ty vstupom do klubu Refresher+.

Ghostface inšpirovaný skutočným monštrom

Gainesvillský rozparovač

Písal sa august 1990, keď sa zrodil najväčší démon Floridy, Gainesvillský rozparovač. Stačili mu štyri dni na to, aby ukončil život piatich vysokoškolákov a ďalšie stovky živých vydesil.

Prípad sériového vraha Dannyho Harolda Rollinga bol až natoľko desivý, že ľudí strašil aj o štyri roky neskôr – konkrétne cez televízne vysielanie americkej stanice ABC. Známa relácia o zločincoch Turning Point totiž venovala Rollingovým vraždám jeden celý diel.

Vreskot
Zdroj: Paramount Pictures

Ako píše portál Colider, v čase jeho vysielania mal stanicu ABC vo svojom prijímači naladenú aj scenárista Kevin Williams. Krátky dokument ním otriasol natoľko, že ho inšpiroval napísať jeho azda najlepšie dielo: scenár filmu Vreskot.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 148062 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Akým spôsobom vraždil Rolling svoje obete.
  • Čo robil Gainesvillský rozparovač preto, aby pobúril vyšetrovateľov.
  • Čo nakoniec vraha usvedčilo a aký dostal trest.
  • Ako sa pripravili na vraždu spolužiačky 16-roční fanatici do filmu Vreskot.
  • Čím si ospravedlňovali svoje nutkanie zabiť ju.
  • Koľko rokov dostali za vraždu.
Domov
Zdieľať
Diskusia