Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. septembra 2023, 15:30
Čas čítania 3:55
Jana Chovancová

Žijú tu najvyšší muži na svete, z automatu v stene si kúpiš teplé pečivo. Toto je 7 zaujímavostí o Holandsku

Žijú tu najvyšší muži na svete, z automatu v stene si kúpiš teplé pečivo. Toto je 7 zaujímavostí o Holandsku
Zdroj: Unsplash/Gaurav Jain
ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE
Uložiť Uložené

Niektoré krajiny sa skrátka dostanú do povedomia viac, niektoré menej. Holandsko však rozhodne patrí medzi tie viac zaujímavé a zrejme ťa prekvapí mnohými vecami.

Žijú tu najvyšší muži na svete, ľudia z tejto krajiny patria medzi najšťastnejších a nájdeš tu viac bicyklov ako obyvateľov. Reč je o Holandsku, o krajine, ktorá v sebe ukrýva množstvo zaujímavostí a kuriozít. V Refresheri sme sa preto rozhodli pozrieť na túto krajinu detailnejšie a zozbierali sme tie najzaujímavejšie fakty o tejto krajine. Ak sa chystáš Holandsko navštíviť, možno ti zopár bodov padne vhod. 

Ak sleduješ náš web, určite ti neuniklo, že naň pravidelne prispievame článkami aj o cestovaní. Nájdeš na ňom napríklad tipy na lacné letenky, užitočné rady pri cestovaní a poradíme ti aj to, kam sa (ne)vydať na výlet v zahraničí či na Slovensku. Okrem toho ťa určite potešia aj rozhovory s inšpiratívnymi ľuďmi. V prípade, že sa ti naša tvorba páči a chcel by si podporiť redakčný tím, staň sa členom klubu Refresher+

Na úvod trochu geografie. Holandsko leží v západnej Európe. Hraničí s Nemeckom, Belgickom a zo západu ho obmýva Severné more. Žije tu takmer 18-miliónov obyvateľov a hlavné, zároveň aj najväčšie mesto sa nazýva Amsterdam. Základ by sme mali, poďme na veci, ktoré si možno netušil/-a.

V Holandsku sa nachádza viac bicyklov ako ľudí.
V Holandsku sa nachádza viac bicyklov ako ľudí. Zdroj: Unsplash/Gaurav Jain

V Holandsku na nachádza viac bicyklov ako ľudí

Podľa oficiálnej vládnej stránky žije v Holandsku viac ako 17 miliónov ľudí. Trúfneš si odhadnúť, koľko je v krajine bicyklov? Správna odpoveď sa blíži k číslu 23 miliónov. Bicyklovanie je v súčasnosti veľmi dôležitou súčasťou holandskej kultúry. Možno ťa neprekvapí, že preto krajina investovala nemálo peňazí aj do cyklotrás, ktoré sa nachádzajú v celej krajine.

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

Ak si teda milovníkom cyklistiky, neváhaj a ber svojho dvojkolesového tátoša na dovolenku práve sem. Celková dĺžka cyklistických ciest v Holandsku má totiž podľa vividmaps.com viac ako 35-tisíc kilometrov, čo zodpovedá štvrtine dĺžky celej holandskej cestnej siete. 

Tradičné pečivo si budeš chcieť vziať so sebou domov 

Nasleduješ vôňu, ktorá sa šíri uličkami mesta, až ťa privedie k typickej pekárni s tradičnými holandskými pekárenskými výrobkami. Zo širokého výberu sa ti zatočí hlava a ty netušíš, čo si máš vybrať. Miestne pochutiny, napríklad Appelflap, sú známe už viac ako 100 rokov. Toto konkrétne pečivo, ktorého pôvod siaha až do stredoveku, má tvar trojuholníka a ako už napovedá samotný názov, plní sa jablkami. Tie však nie sú jedinou ingredienciou. V trojuholníkovej taštičke z cesta nájdeš aj hrozienka a kopec cukru, ktorý v kombinácii s kyslými jablkami chutí famózne. 

Domáci ho jedávajú napríklad na raňajky alebo desiate. Ak však preferuješ slané, typickým jedlom sú v Holandsku aj klobásové rolky či syrové tyčinky, ktoré sú tiež často súčasťou raňajkového menu v pekárňach a iných podnikoch. 

Okrem pekární je Holandsko známe aj takzvanými „snack muur“, čo sú doslova v preklade steny s občerstvením. Vyzerá to ako automat, do ktorého strčíš peniaze a on ti na oplátku vydá teplý snack, ako napríklad burger, klobásky či krokety. Znie to cool, čo povieš? 

Čítaj na ďalšej strane
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 z 3
Domov
Zdieľať
Diskusia