Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Čítaš článok:
Žijú tu najvyšší muži na svete, z automatu v stene si kúpiš teplé pečivo. Toto je 7 zaujímavostí o Holandsku

Stretneš tu skutočne vysokých ľudí 

Či už je to dobrou genetikou, alebo konzumáciou množstva mliečnych výrobkov vrátane domácky vyrobených svetoznámych syrov ako gouda, Holanďania držia svetový rekord v priemernej výške obyvateľov. U mužov sa číslo šplhá až na 182,5 centimetra, u žien o niečo menej, no stále dosť vysokých 168,7 centimetra.

Odporúčané
22-ročná Zuzana študuje v Monaku: Školné stojí 13-tisíc ročne, ulice sú plné celebrít a drahých áut (Rozhovor) 22-ročná Zuzana študuje v Monaku: Školné stojí 13-tisíc ročne, ulice sú plné celebrít a drahých áut (Rozhovor) 9. mája 2024, 9:30

Zaujímavosťou je, že výškou holandskí muži nevynikali vždy. Svedčí o tom prieskum holandských vojenských záznamov pre štúdiu, ktorú uverejnila Kráľovská spoločnosť v Londýne. V ňom sa píše o tom, že v polovici 19.storočia patrili holandskí muži medzi najnižších a priemerná výška siahala iba do 165 centimetrov. Za dve storočia teda Holanďania narástli o takmer 20 centimetrov. 

Vedel si, že hlavné mesto Holandska má viac kanálov ako Benátky?
Vedel si, že hlavné mesto Holandska má viac kanálov ako Benátky? Zdroj: Unsplash/Max van den Oetelaar

Amsterdam má viac kanálov ako Benátky 

Sieť kanálov je v Amsterdame taká jedinečná, že bola zapísaná do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Vedel si však, že Amsterdam má viac kanálov ako Benátky? S celkovým počtom 165 kanálov, cez ktoré vedie viac ako 1 200 mostov, predbehlo hlavné mesto Holandska Benátky o 15 kanálov. Nie je to len Amsterdam, ktorý ti vyrazí dych svojimi kanálmi, nájdeš ich aj v Utrechte. Domáci si často na kanáloch stavajú aj takzvané hausbóty alebo domy na vode. 

Čítaj na ďalšej straneČítaj na predchádzajúcej strane
Článok končí na ďalšej strane
Strana 2 z 3
Domov
Zdieľať
Diskusia