Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
9. augusta 2023, 14:32
Čas čítania 1:01
Denisa Šútorová

Muž počas upratovania náhodne objavil iPod classic, vydražil ho za neuveriteľnú sumu

TECH APPLE
Uložiť Uložené

Technologická vychytávka zo začiatku milénia bola vianočným darčekom pre syna. Ten sa jej však celé dve dekády nedotkol. Pri upratovaní bytu tak našiel iPod prvej generácie zabalený v pôvodnom balení a ponúkol ho platforme Rally.

Po vintage modeli tenisiek Apple, ktorý aukčný dom Sotheby's ponúkol za 45-tisíc eur, sa na trhu objavil vskutku vzácny iPod prvej generácie. Ide o zachovaný model iPod classic z roku 2001, ktorému nechýba ani pôvodné balenie značky Apple. Ako informuje portál Hypebae, kultovka zo začiatku milénia sa údajne len nedávno predala na platforme Rally za rekordných 29-tisíc dolárov (v prepočte 26 395,80 eura). 

Spomínaný iPod bol pôvodne vianočným darčekom pre syna, ktorý rodičia kúpili v predajni Apple v texaskom meste Plano. V tom čase zaň zaplatili „len“ 399 dolárov. Až do svojho nedávneho znovuobjavenia však technologická vychytávka zostala nedotknutá.

iPod prvej generácie sa predal za astronomickú sumu. Jeho pôvodný majiteľ ho našiel po 20 rokoch.
iPod prvej generácie sa predal za astronomickú sumu. Jeho pôvodný majiteľ ho našiel po 20 rokoch. Zdroj: Apple, Rally

Podľa spoluzakladateľa Rally Roba Petrozza si vlastník iPodu (a v tom čase ešte tínedžer) nebol istý, čo chce s luxusným darčekom robiť, a preto ho odložil na poličku. Zabudnutý však zostal celé dve dekády. Na svoj iPod, ktorý bol zabalený v originálnej modrej taške Apple, vraj narazil len nedávno pri upratovaní domu a po smrti svojho otca. Podľa Petrozza ide o skutočný unikát.

Odporúčané
Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) 13. februára 2024, 9:30

Keďže platforma Rally umožňuje spoločné vlastníctvo jedinečných technologických kúskov, vlastníctvo iPodu bolo pôvodne rozdelené medzi 5-tisíc vlastníkov, a teda investorov, pričom každý z nich disponoval akciami v hodnote 5 dolárov. V júli tohto roka sa vraj nečakane objavil súkromný zberateľ, ktorému sa podarilo získať všetkých 5-tisíc akcií, čím si zabezpečil výhradné právo na vlastníctvo iPodu. 

Apple „relikvia“ sa tak už spomínane predala za astronomickú sumu. Za nás už len malá rada na záver: rýchlo sa pusti do upratovania. Nikdy nevieš, aké vzácne poklady doma nájdeš. Možno ti zarobia na super dovolenku, alebo zarobíš na kávu.

Domov
Zdieľať
Diskusia