Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. decembra 2013, 19:06
Čas čítania 0:00
refresher team

Najlepšie česko-slovenské hip-hop skladby roku 2013

REFRESHER REFRESHER+
Uložiť Uložené

Podobne, ako sme sa počas letných prázdnin snažili priblížiť vám najlepšie skladby prebiahajúceho roka, na jeho konci sa vám ich posnažíme zosumarizovať.

Podobne, ako sme sa počas letných prázdnin snažili priblížiť vám najlepšie skladby prebiahajúceho roka, na jeho konci sa vám ich posnažíme zosumarizovať.

Určite vás zaujíma, ako prebiehalo hlasovanie, tak vám to hneď aj priblížime. Dlhodobejší redaktori vybrali 5 - 10 trackov, počet podľa vlastného uváženia. Skladba na prvom mieste dostala päť bodov, druhé miesto odišlo s bodmi tromi, tretej priečke sa ušli dva body a ostatné skladby dostali zhodne, po jednom bode. Následne sme body spočítali a výsledok môžete vidieť nižšie.

10. H16 feat. Moja Reč - Na dne

Úprimné, introspektívne a emotívne skladby sú v hip-hope skôr zriedkavým úkazom, o to viac ich však fanúšikovia cenia. Pretože práve to je chvíľa, kedy je interpret k svojmu poslucháčovi bližšie. Ukazuje, že aj on je len človek, zažíva podobné chvíle, ako každý z nás, keď je dole. Aj preto si myslíme, že 16ka s EMER na Grimasovom beate v skladbe Na dne nie je len najlepšia skladba z albumu RHB, ale aj jednou z najlepších skladieb tohto roka vôbec.

 

9. DMS - Vitaj vo finále

Aj keď sa Vitaj vo finále nedá označiť trapom, môžeme s istotou povedať, že je to čerstvý vietor pre túto dúbravskú trojicu, ktorá nedávno opustila stajňu Gramo Rokkaz. Minimalistický klip, Dame po dlhom čase za mikrofónom, Smart na beate a Separ spittujúci ako vždy naznačujú, že keď sa najbliššie dostaneme ku albumu tejto crew, tak to bude iné ako doteraz. Za redakciu môžme povedať iba len tak ďalej.


 

8. Delik feat. Supa - Hudba

Nenájde sa asi kapela, ktorá by tak úprimne milovala hudbu ako Moja Reč. Supa, Delik a Jožiš nám už roky dokazujú, že vedia ako na to s nespočetným množstvom skladieb, a tak bolo aj na čase, kedy nejakú venujú svojmu umeniu. Jožišova španielka, Supov refrén a Delikov bridge (nezabite ma hudobní teoretici) tak spolu vytvárajú jednu z najlepších skladieb zo Slobody a zároveň 8. najlepšiu skladbu tohto roka podľa našej redakcie.

7. Logic - Pryč (Dalyb Remix)

Dalyb, chtiac či nechtiac jeden z najlepších (možno najlepší mladý) producentov na Slovensku sa postaral o najlepší remix tohto roka. Na paškál (slovo som zabil) si vzal track Pryč od Logica, kde vysamploval Night Time od The xx a skladbe dodal geniálnu atmosféru. Išlo najmä o spojenie dvoch najkontroverznejších crews v Česku a na Slovensku - YZO a HAHA CREW, ktoré nikto nemá rád, ale majú turné, koncerty, tracky, klipy a fans. Neděláme ten shit jinak, děláme to tak, jak se to má dělat.

6. Kontrafakt - #SSMD

Skúsiť sa mať dobre sa skrýva za skratkou v prvej skladbe z nášho rebríčka, ktorá pochádza z albumu Navždy. Ten vyprodukovalo piešťanské trio za približne dva mesiace a SSMD je jedna z našich obľúbených skladieb nachádzajúca sa pred záverom albumu. Jedna z tých melancholickejších je sprevádzaná beatom Jána Lednického, pre nás neznámeho muzikanta zabezpečujúceho naozaj podarený podklad pre Egove a Rytmusove slohy. A aj preto si od nás odnáša táto skladba krásne šieste miesto nehovoriac o Egovej vynikajúcej slohe.

5. Delik - Nostalgia

Delik v jednej zo skladieb rapuje "manažér je zo mňa šedivý, mám 40 skladieb pripravených na album, no žiadny hit tam nevidí". Ak môžeme raz v živote nesúhlasiť s týmito ľuďmi, bude to teraz. Nostalgia je totiž hit, aj keď atypický, ale jeden z tých, ktoré sa objavia raz za pár rokov. Je to nostalgia, je to dno, je to triezvenie z depresie, je to Delikove rozorvané vnútro. Bližšie ste k interpretovi už možno len na koncerte, aj to len v prvej rade. Jednoducho, Nostalgia z Delika robí otvorenú knihu, v ktorej môžeme čítať. Pocity, myšlienky, atmosféru, všetko. A to treba ceniť.

4. HAHA CREW - Rap & Móda 

Chalani z Košíc síce tvorili hudbu už nejaký ten piatok, no do pozornosti širšej verejnosti sa dostali až videosinglom Rap a Móda. Pre nechápavých išlo o (aspoň že vernú) kópiu Ameriky, peniaze od manky na oblečenie a decký rap. Pre ostatných, hlavne tých, ktorí sledujú aj niečo iné ako slovenskú scénu, sa z chalanov zrazu stal čierny kôň slovenskej scény. Budú mať čo robiť, aby sa vyrovnali ich prvotine, no v tom čo robia, tu konkurenciu zatiaľ nemajú. Či je to na škodu alebo či ovplyvnia zvuk začínajúcich raperov u nás, uvidíme časom.

Odporúčané
Stiahni si novú apku Refresher a získaj prístup k obsahu pre predplatiteľov zadarmo Stiahni si novú apku Refresher a získaj prístup k obsahu pre predplatiteľov zadarmo 10. októbra 2023, 10:00

Edit: Chalani išli tour s Delikom, mali beat na albume Kontrafaktu a nazbierali tisíce nových fanúšikov. Asi nám predpoveď vyšla a môžeme byť právom na seba (a na nich tiež) hrdí, že sme ich podporili ako vôbec prví. Tešíme sa na HAHACREW projekty v nasledujúcom roku.

  

3. Vladimir 518 - Planeta Praha 

Znal jsem Michala Há, od přírody sígr, vod dětství dělal bordel, vytahanej flígr. Jednoho dne se mi ztratil ze života ven, prej ho popravili u zdi bez soudu. Bang! Prvá sloha, prvé štyri riadky. Najmrazivejšia časť z Vladimirovej Planety Praha odštartováva najlepšiu slohu v českom rape za posledný rok. Striktne osobná záležitosť plná emócií dopĺňaná spevom Martina Svátka dokonale pasuje k veľmi podarenému klipu sprevádzajúcemu túto skvelú záležitosť. Každý sme predsa mali tú svoju Barboru F., poznali niekoho ako Filip V. a počuli o chlapíkovi ako Petr cokoli H. Nie je preto záhadou, že považujeme v redakcii Planetu Prahu za najlepšiu skladbu zo skvelého Idiota a vôbec najlepšiu českú skladbu za rok 2013.

 

2. Kontrafakt - Stokujeme Vonku

Letný banger Stokujeme vonku je skladbou, ktorá nepotrebuje predstavovať. Či chceme alebo nie poznáme každé jej slovo naspamäť a to obzvlášť Rytmusovu slohu (mimochodom, jednu z jeho najlepších na albume) s už teraz legendárnym "Paťó" čo ostatne potvrdzuje aj existencia tejto stránky. Pridajme k tomu ešte jednoduchý a zároveň chytlavý refrén, skvele pasujúci do Maikyho beatu a o najväčší hit leta máme rázom postarané. 

  

 1. Kontrafakt - Podzemie

Ja viem, zase Kontrafakt. Ja viem, lezeme im do prdele. Ja viem, je to už trápne. Faktom ale zostáva, že piešťanské trio nám 2 týždne pred koncom roka prinieslo svoj tretí album, ktorý opäť posunul level, tentokrát najmä čo sa týka pracovania s hlasom, flowom a opäť vynikajúcim výberom beatov. Môžeme ich milovať, môžeme ich nenávidieť, ale nikdy im nezoberieme status skupiny s úspechmi, ktoré pozná aj tvoja mama. A tie majú vďaka dvom veciam. Najlepšie albumy a najlepšie koncerty. A ak ste si zamilovali Navždy tak rýchlo ako my, tak ste si určite zamilovali skladbu Podzemie, z ktorej neviem čo vypichnúť skôr. Egova sloha? Maikyho beat? Rytmova sloha? Naozaj neviem, avšak čo viem je to, že sa Podzemie určite stalo jednou z najlepších skladieb aké Kontrafakt kedy vyprodukoval a takisto aj najlepšou slovenskou skladbou roku 2013.

Domov
Zdieľať
Diskusia