Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
3. júla 2023, 13:30
Čas čítania 2:22
Dominik Vetrák

RECENZIA: Suzume – Makoto Šinkai je režisérsky génius na úrovni Hajaa Mijazakiho. Jeho najnovšie anime je takmer dokonalé

RECENZIA: Suzume – Makoto Šinkai je režisérsky génius na úrovni Hajaa Mijazakiho. Jeho najnovšie anime je takmer dokonalé
Zdroj: CoMix Wave Films Story Inc./TOHO
FILMY A SERIÁLY KVIFF 2023 SUZUME
Uložiť Uložené

Suzume od geniálneho japonského režiséra nenechá chladným žiadneho diváka. Precítený anime film o láske, sebapoznaní a zmierení sa s minulosťou ohúri aj vizuálom a hudbou.

Suzume ťa pohladí na duši, rozplače a očarí ťa svojím nádherným spracovaním. Je to film, ktorý v kine dostáva nový rozmer a ktorý sa svojou citlivosťou dotkne miliónov ľudí. Vďačíme zaň scenáristovi a režisérovi Makotovi Šinkaiovi. 

Toho väčšine fanúšikov animovaných filmov netreba predstavovať. Má za sebou bohatú kariéru plnú úžasných snímok, no väčšina divákov ho spoznala až po majstrovskom kúsku Your Name (Kimi no na wa) z roku 2016. Nasledovalo podarené Weathering With You, no a na prelome rokov 2022 a 2023 obdaril svet anime Suzume.

My sme ho videli na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch. Je to prototyp takmer dokonalého a moderného anime, ktoré by mal vidieť úplne každý a ktoré obsadilo v našom rebríčku najlepších doterajších filmov roka 2023 prvé miesto. 

Odporúčané
ROZHOVOR: Russell Crowe pre Refresher prezradil, čo si myslí o spoločnostiach Marvel a DC a ako vyškolil producentov Disney ROZHOVOR: Russell Crowe pre Refresher prezradil, čo si myslí o spoločnostiach Marvel a DC a ako vyškolil producentov Disney 2. júla 2023, 8:00

V príbehu režisér Šinkai skĺbil japonský folklór, prírodné katastrofy, vyrovnávanie sa s bolestivou minulosťou, road tripovú štruktúru prelínania deja a dokonca aj milostný príbeh dospievajúcich hrdinov. Šinkai opäť dokazuje, že je génius a jeho talent nemá hraníc, keď v jeho podaní dokáže súbežne fungovať toľko rozsiahlych dejových línií.

Suzume
Zdroj: CoMix Wave Films Story Inc./TOHO

Hlavnou postavou je 17-ročné dievča Suzume, ktorému sa zapáči chlapec Soto hľadajúci opustené miesto v jej bydlisku. Rozhodne sa ho vyhľadať, lenže pritom otvorí dvere do ďalšieho sveta, z ktorého začne prenikať obrovský červený červ. Hneď ako dopadne na zem, spôsobí obrovské zemetrasenie.

Suzume od Sota zisťuje, že v Japonsku existujú takzvaní Zatvárači, ktorí zatvárajú dvere a portály do druhého sveta, z ktorého do toho skutočného unikajú červy a spôsobujú zemetrasenia. Spoločne sa vydávajú na nebezpečné, melancholické a nezabudnuteľné dobrodružstvo, v ktorom spoznajú samých seba a a vytvoria vzťahy, ktoré ich navždy zmenia. 

Suzume
Zdroj: CoMix Wave Films Story Inc./TOHO

Počas snímky sa spoločne s postavami divák presúva Japonskom, spozná tamojšiu kultúru, krásy miest, prírody aj dobrosrdečnosť ľudí, ktorí Suzume na jej ceste nezištne pomáhajú. Aj keď príbeh neoplýva klasickými dejovými zvratmi, diváka svojou komplexnosťou prekvapí niekoľkokrát. 

Odporúčané
Ako sa zabaviť na filmovom festivale v Karlových Varoch? Na prvú návštevu nikdy v živote nezabudneš nielen vďaka skvelým filmom Ako sa zabaviť na filmovom festivale v Karlových Varoch? Na prvú návštevu nikdy v živote nezabudneš nielen vďaka skvelým filmom 9. júla 2023, 15:30

Šinkai zvláda vybudovať mysterióznu fantasy zápletku, ktorá diváka okamžité vtiahne do deja. Navyše do toho zakomponoval japonský folklór, predstavil celkom nové a charizmatické postavy a vyskladal ďalšie časti romantického vzťahu medzi hlavnými postavami.

V daných scénach stihne diváka pobaviť, rozplakať a sugestívnym, citlivým spôsobom odkázať na zemetrasenie v Tóhoku (Fukušima) – najničivejšiu prírodnú katastrofu moderných dejín. Voda a prírodné katastrofy sú tak aj naďalej silnými témami jeho filmov.

Suzume
Zdroj: CoMix Wave Films Story Inc./TOHO

Film z emočného hľadiska funguje najmä vďaka detailnej práci s postavami a spojeniu prekrásnej symfonickej hudby s odzbrojujúcim vizuálom a hereckými výkonmi, ktoré divákovi prehovárajú do duše. Na anime Suzume vidno, že ho robilo veľké množstvo špičkových ľudí a že na to mali k dispozícii slušný rozpočet.

Animácie sú nádherné, precízne zobrazujú pohyby predmetov, ľudí a prostredia a sú plné detailov, ktorými sa väčšinou animované filmy nezaoberajú, keďže nie sú v centre scény. 

Audiovizuálna stránka snímky Suzume je očarujúca a pritom nevytvára dojem, že režisér tlačí na pílu. Emotívne scény prichádzajú v správnych momentoch. Vždy spôsobia zadosťučinenie po tom, čo ich úderu na city predchádzali trpezlivo vybudované časti príbehu. Rovnako na tom je prekvapivé množstvo humoru.

Suzume
Zdroj: CoMix Wave Films Story Inc./TOHO

Azda jedinou chybou filmu je nedostatočné vysvetlenie postavy Sota. Pre zmenu v príbehu nedostáva možnosť odhaliť svoju osobnosť naplno a neprejde zďaleka takým významným charakterovým prerodom ako Suzume. 

Odporúčané
10 najlepších filmov z českého filmového festivalu v Karlových Varoch: Tieto pecky zabojujú o Oscary 10 najlepších filmov z českého filmového festivalu v Karlových Varoch: Tieto pecky zabojujú o Oscary 8. júla 2023, 16:00

Film sme videli na veľkom plátne a myslíme, že každý, kto tú možnosť nemal, si minimálne bod z hodnotenia odoberie. Režisér Makoto Šinkai so svojím tímom využíva zvukový dizajn a strih zaujímavým spôsobom, častokrát namiesto vizuálnych znamení a v kine to celé dostáva nový rozmer. 

Suzume je nielen anime roka, ale aj najlepším filmom Makota Šinkaia, po ktorom sa o budúcnosť japonskej animácie skutočne báť netreba. Hodnotenie desať bodov z desiatich prirodzene odráža fascinujúce a funkčné spojenie množstva citlivých a komplexných tém. 

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia