Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Čítaš poslednú stranu článku:
Ako si užiť dovolenku v regióne páleníc a frgálov: Kde sa ubytovať, kam ísť a čo ochutnať na východnej Morave

Určite sa zastav v jednom z bufetov/predajní a kúp si na cestu miestnu lahôdku – štramberské uši. Ide o chutné perníkové sušienky, ktoré majú pripomínať nájazd Tatárov. Tí vraj v Štramberku v 13. storočí odrezávali uši miestnym kresťanom.

Wellness a frgály v malebných Beskydách

Za wellness pobytom určite vyraz do malebnej obce Veľké Karlovice, ktorá sa nachádza v Chránenej krajinnej oblasti Beskydy. Okrem toho, že si tu vychutnáš typické valašské prostredie, nájdeš tu aj vynikajúce hotely.

Najlepšou voľbou je Resort Valachy, kam patrí najmä trojhviezdičkový hotel Horal a štvorhviezdičkový hotel Lanterna. Oba sú obklopené malebným prírodným prostredím – priamo uprostred lúky, ktorá priam zvádza k nedeľnému leňošeniu. Vnútri ťa prekvapí špičkový wellness so saunovými rituálmi, s exotickými masážami a so skrášľujúcimi procedúrami. 

Frgále sú typickou špecialitou Valašského kraja na východnej Morave.
Frgále sú typickou špecialitou Valašského kraja na východnej Morave. Zdroj: Archiv Centrály cestovního ruchu Východní Moravy

Predstav si takýto deň: ráno vyrazíš na túru, prípadne si požičiaš bicykel a stráviš deň na čerstvom vzduchu. Po aktivitách sa zrelaxuješ v jednom z troch termálnych bazénov so slanou vodou, užiješ si tradičné arabské parné kúpele hammam alebo masáž od skúsených masérov z Thajska, Bali, Jávy či Indie. Večer ťa čaká zážitková gastronómia, ktorá spája miestne tradície s modernou kuchyňou.

Odporúčané
„V Česku sa cítim sám sebou, domov sa vrátiť nechcem.“ Mladí ľudia zo Slovenska vysvetľujú, prečo sa rozhodli odísť z krajiny „V Česku sa cítim sám sebou, domov sa vrátiť nechcem.“ Mladí ľudia zo Slovenska vysvetľujú, prečo sa rozhodli odísť z krajiny 7. mája 2024, 12:30

V neďalekom hoteli Galík môžeš absolvovať aj niekoľko zábavných kurzov. Najobľúbenejší je určite kurz pečenia valašských frgálov – veľkých kysnutých koláčov okrúhleho tvaru, ktoré sa plnia hruškovou, slivkovou, makovou alebo tvarohovou plnkou. Európska komisia im udelila chránené zemepisné označenie.

Na výber je tu aj kurz prípravy čučoriedkových knedlí a hruškového chutney či – a to ťa asi prekvapí – bryndzových halušiek. Hoci ide o slovenskú národnú špecialitu, vďaka blízkosti hraníc zdomácneli aj vo valašskom regióne. Dnes ich na východnej Morave nájdeš takmer v každej tradičnej reštaurácii (podobne ako u nás sviečkovú).

Cyklistika na rozprávkovom pohraničí

Morava je doslova cyklistický raj – cyklotrasa vedie malebnou prírodou popri romantických mestečkách a zámkoch. Jedna z najobľúbenejších trás Od hradu k zámkom sa začína pod Trenčianskym hradom Vážskou cyklomagistrálou do Nemšovej, kde sa napojíš na medzinárodnú cyklotrasu Bevlavu, ktorá ťa prevedie krásnym moravsko-slovenským pohraničím.

Odtiaľ sa môžeš dostať k hradu Brumov a cez Veľké Karlovice k zámku Žerotínov a zlínskej ZOO. Trasa meria 152 km, a tak si ju môžeš rozdeliť na niekoľko dní alebo absolvovať len konkrétny úsek a spojiť ho s jednou z turistických atrakcií.

Cyklistika na Morave môže začínať alebo končiť na Slovensku.
Cyklistika na Morave môže začínať alebo končiť na Slovensku. Zdroj: bevlava.cz

Gastronadšenci, ktorí zvládnu 75-kilometrový okruh, môžu absolvovať cyklovýlet, ktorý sa začína v najkrajšom moravskom kúpeľnom meste Luhačovice. Tam ti odporúčame prejsť sa po kolonáde, ochutnať teplé oplátky a načerpať si do fľaše vodu vincentku, ktorá tu vyviera a dá ti energiu na ďalšie kilometre. Cez podhorie Bielych Karpát sa potom dostaneš až do Vizovíc. Len nezabudni, že po slivovici už by si si nemal sadať na bike.

Odporúčané
Hokejový reprezentant Gajdoš pred MS v Česku: Kvôli hráčom z NHL makáme viac, sex pred zápasom je každého osobná vec (ROZHOVOR) Hokejový reprezentant Gajdoš pred MS v Česku: Kvôli hráčom z NHL makáme viac, sex pred zápasom je každého osobná vec (ROZHOVOR) 5. mája 2024, 14:30

Pre fyzicky zdatných je tu ešte Javornické traildorádo, ktoré vedie cez Marikovské prírodné singletraily na pohraničí Slovenska a Česka. Najvhodnejšia je cesta z Čertova v Lazoch pod Makytou, ktorá ťa zavedie na hrebeň Javorníkov, odkiaľ je krásny výhľad.

Nestačí? Pár tipov navyše:

– mesto Zlín – prehliadka továrne Tomáša Baťu, Baťova vila a pamätník
Slovácke múzeum v Uherskom Hradišti
– najväčší sladkovodný tunel v Európe v areáli Živá voda v Modré
Čítaj na predchádzajúcej strane
Dočítal si celý článok
Strana 2 z 2
Domov
Zdieľať
Diskusia