Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. júna 2023 o 14:19
Čas čítania 1:48
Ema Stanovská

Slovenská ultrabežkyňa Lenka Poláčková zabehla vyše 2 000 kilometrov cez Alpy. Takto vyzerali jej nohy po mesiaci behu

ŠPORT BEH SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Bývalá herečka a moderátorka absolvovala diaľkovú trasu Via Alpina za 39 dní a vyzbierala 166 000 eur pre onkologicky choré deti.

Slovenská ultrabežkyňa Lenka Poláčková (predtým Vacvalová) prebehla diaľkovú trasu Via Alpina, ktorá sa tiahne cez celé Alpy. Trasu 2 123 kilometrov s prevýšením 96 500 metrov absolvovala za 39 dní. Hranice celkovo prekročila 44-krát.

Na to, aby trasu Via Alpina zdolala, musela prebehnúť cez všetky alpské regióny Slovinska, Rakúska, Nemecka, Lichtenštajnska, Švajčiarska, Talianska, Francúzska a Monaka. Hranice celkovo prekročila 44-krát.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Lenka Poláčková (@lenkavacval)

„Trasa dlhá 2 000 km je raz taká dlhá vzdialenosť, akú som kedy zvládla. A tento projekt bude obrovskou fyzickou i psychickou výzvou. I keď by si na mňa pri mojom prvom projekte v roku 2018 nikto nestavil, som tu, na trase siedmej diaľkovej trasy, prostredníctvom ktorej chcem pomáhať,“ napísala pred začiatkom výzvy bývala moderátorka Fashion TV a herečka, ktorú môžeš poznať napríklad z českej Ordinácie v ružovej záhrade.

Spoločnosť jej robil manžel, pes a kocúr

Ultrabežkyňa trasu absolvovala spolu so svojím manželom Honzom Poláčkom, ktorý jej robil „support“ (človek, ktorý ťa sprevádza počas diaľkového pochodu/behu, pomáha ti s ubytovaním, jedlom atď.). Po Alpách sa presúvali v dodávke, kde žili aj so svojím psom a kocúrom. 

Odporúčané
Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra 26. júla 2024 o 16:23

Lenka Poláčková celú cestu bojovala s neľútostnými prírodnými podmienkami. Brodila sa v snehových závejoch a sedlách, trasu jej komplikoval technický vysokohorský terén a zastihlo ju aj niekoľko búrok. Každý deň prebehla približne 50 kilometrov a vyše 2 000 výškových metrov.

Nevyhla sa ani zraneniam – niekoľkokrát spadla a s fyzioterapeutom musela na diaľku riešiť narazené koleno. Zážitky z trasy zverejňovala každý deň na svojom Instagrame, kde má momentálne 112-tisíc followerov.

V nedeľu 11. júna sa s nimi podelila aj s tým, ako vyzerajú jej nohy po vyše mesiaci behu v drastických podmienkach.

lenka vacval
Zdroj: Instagram/lenkavacval

Zbierala peniaze pre deti s rakovinou

Ako aj predošlé Lenkine behy, aj tento mal charitatívny rozmer. Cieľom bolo získať najnovší ultrazvuk na včasnú diagnostikou srdcových chýb pre Detské kardiocentrum vo Fakultnej nemocnice v Motole. Ľudia si mohli „adoptovať“ Lenkine kilometre a prispieť cez stránku Darujme.cz.

Po dosiahnutí cieľovej sumy oznámila, že za každých ďalších 150 000 Kč zaobstará revolučný transplantačný box pre pľúcne transplantačné centrum v tej istej nemocnici. Ten by mal umožniť transplantáciu pľúc aj v prípadoch, ktoré doteraz neboli možné.

Dva dni pred skončením výzvy Lenka vyzbierala 3 941 963 Kč (asi 166 094 eur), čo predstavuje 122 percent cieľovej sumy. Kilometre známej športovkyne si adoptovalo celkovo 6 893 ľudí. Ak by si to chcel urobiť aj ty, môžeš to spraviť do utorka cez portál Darujme.

Odporúčané
Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození 19. júla 2024 o 16:30

Lenka Poláčková ma za sebou už niekoľko šialených charitatívnych výziev. V minulosti prebehla 820-kilometrovú trasu GR11 cez španielske Pyreneje, v roku 2021 ubehla 1 020 kilometrov cez Colorado Trail, Skalnaté hory a Never Summer Mountains v USA. Pred dvomi rokmi vyhrala 110-kilometrový Monterosa Est Himalayan Trail v talianskych Alpách. Je autorka dvoch kníh – Nájdem odvahu a Viac odvahy.

Domov
Zdieľať
Diskusia