Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. januára 2023, 17:30
Čas čítania 1:23
Peter Vnuk

Francúzi majú mikroauto za 15-tisíc, ideálne na dochádzanie do práce či školy

Francúzi majú mikroauto za 15-tisíc, ideálne na dochádzanie do práce či školy
Zdroj: kate.tech
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY AUTOMOBILOVÝ PRIEMYSEL ELEKTROBICYKLE ELEKTROMOBILY MODERNÉ TECHNOLÓGIE TECHNOLOGICKÉ NOVINKY
Uložiť Uložené

Spoločnosť Kate sa zameriava na minimalistické elektrické vozidlá

V časoch, keď zažívame postupnú elektrifikáciu svetového vozového parku, sa zrejme takýto produkt dobre uchytí. Spoločnosť Kate nemá záujem o mohutné dvojtonové SUV, ktoré sú celkovo v Európe a nielen vo väčších mestách stále dosť populárne. Chce produkovať vozidlá, ktoré si kúpia najmä ľudia žijúci kdesi na periférii stredne veľkého mesta či na vidieku. Dôležité je, aby boli udržateľné a ekologické.

Kate pritom nie je celkom nová firma. Jeden z jej spoluzakladateľov Thibaud Elzière investoval do spoločnosti NOSMOKE, ktorú Kate neskôr odkúpila a využila skúsenosti s malými plážovými vozidlami Mini Moke, ktoré teraz predáva pod názvom The Original za necelých 25-tisíc eur.

the original, elektromobil
Zdroj: kate.tech

Jeho nasledovníkom bude vozidlo K1, ktoré možno klasifikovať ako ťažkú štvorkolku kategórie L7e s hmotnosťou nad 400 kg bez batérie, na ktorú platí klasické vodičské oprávnenie skupiny B1. Netreba sa však obávať, má štyri sedadlá a zvládne rýchlosť do 90 km/h. V meste je takáto rýchlosť viac ako dostačujúca a určite bude stačiť aj študentovi, ktorý sa vozí z internátu do školy.

Cena a životnosť 

V otázke ceny by chceli vyplniť priestor medzi Renaultom Zoe (cca od 40-tisíc eur) a Citroënom Ami (asi 7-tisíc eur). Vozidlo K1 preto bude stáť približne 15-tisíc eur. Jediný variant, o ktorom vieme, má mať dojazd 200 kilometrov, čo nie je žiadny zázrak, no opäť treba zdôrazniť, že ide o mestské mikrovozidlo. Navyše mu nebude chýbať možnosť pohybu aj po vybití batérie (žeby bolo potrebné šliapať na pedále?). Tou má byť lítiovo-železná fosfátová s dlhou životnosťou.

Odporúčané
Michal robí zájazdy s luxusnými autami: Najrýchlejšie som šiel 347 km/h. V Chorvátsku nás naháňal policajný vrtuľník (Rozhovor) Michal robí zájazdy s luxusnými autami: Najrýchlejšie som šiel 347 km/h. V Chorvátsku nás naháňal policajný vrtuľník (Rozhovor) 4. apríla 2024, 16:30

Zaujímavé je, že výrobca sa zameriava práve na dlhú životnosť auta. Komponenty majú byť čo najviac modulárne a to znamená, že sú aj jednoducho vymeniteľné za nové či modernejšie. Identifikácia problému má pritom, rovnako ako aktualizácia softvéru, prebiehať na diaľku.

Infotainment má byť pomerne skromný, a ak budeš chcieť čosi sofistikovanejšie, ako napríklad počúvanie streamovanej hudby, budeš si musieť pomôcť svojím smartfónom, ktorý výrobca považuje za centrum auta. Napriek tomu však vo výbave nemá chýbať zabudovaná jednoduchá navigácia a prehrávač.

Konkrétny vzhľad auta zatiaľ, okrem niekoľkých detailov, nepoznáme. Oficiálne predstavenie K1 sa má odohrať ešte v tomto roku a začiatok predaja spustí Kate v roku 2024.

Domov
Zdieľať
Diskusia