Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. januára 2023, 18:00
Čas čítania 3:21
Peter Vnuk

Najočakávanejšie slovenské a české hry v roku 2023. Dvakrát slovenské GTA a simulátor českého vidieka plný humoru

Najočakávanejšie slovenské a české hry v roku 2023. Dvakrát slovenské GTA a simulátor českého vidieka plný humoru
Zdroj: Vivat Slovakia, Svätý Martin, The Last Holiday
TECH ČESKÉ A SLOVENSKÉ HRY HRY NAJLEPŠIE HRY NAJOČAKÁVANEJŠIE HRY NAJOČAKÁVANEJŠIE HRY 2023 NOVÉ HRY (AKÉ HRY VYCHÁDZAJÚ)
Uložiť Uložené

Aj v našich končinách vzniklo zopár kvalitných titulov. Tento rok komunita očakáva najmenej tri nádejné prírastky.

Spomeň si na Samorost, sériu Mafia či Beat Saber. Česi a Slováci majú šikovné ruky aj v oblasti herného vývoja a tento rok budeme sledovať niekoľko hier, ktoré stoja za pozornosť. Herná komunita očakáva so zatajeným dychom ich príchod na trh a dúfa, že to bude už v roku 2023.

Dátum vydania je v hernom svete vždy tak trochu neistý, či už ide o amatérske „jednochlapové“ projekty, alebo profesionálne tituly za milióny.

Slovenské GTA č. 1 – Svätý Martin

Séria GTA je nepochybne obrovskou inšpiráciou a titul Svätý Martin vyvíja osamote jeden vývojár – Tomáš Králik v rámci svojho štúdia Blind Rabbit. Keď sa pozrieme na to, čo nám predviedol v traileri, je až neuveriteľné, že za takýmto výsledkom stojí jeden šikovný chlapík.

Hra sa má odohrávať vo virtuálnej kópii mesta Martin. Podľa prvotných ohlasov zo strany hráčov sa zdá, že autor mesto zobrazil verne a jeho obyvatelia budú spokojní. Gameplay trailer naznačil, že Tomáš má už teraz veľmi slušne vymodelované objekty a vytvorený systém na plnenie úloh.

V digitálnom Martine sa budeš môcť preháňať na autách popri počúvaní slovenských rádií, ale zažiješ aj prestrelky. Grafika je postavená na Unreal Engine 5 a autor na modelovaní mesta pracuje už vyše dvoch rokov. Čosi vraj čerpal zo satelitných snímok a časť spracoval z vlastných záberov mesta.

Odporúčané
Vedel si, že na Netflixe môžeš hrať špičkové hry zdarma? Návod, ako na to, a výber 10 najlepších, pri ktorých ušetríš stovky eur Vedel si, že na Netflixe môžeš hrať špičkové hry zdarma? Návod, ako na to, a výber 10 najlepších, pri ktorých ušetríš stovky eur 23. apríla 2024, 14:30

Zdá sa, že demo má rezervy v oblasti pravopisu či úsmevného dabingu. Treba však oceniť snahu a kus poctivej práce jedného mladého Slováka. Možno sa k nemu ešte ktosi pridá alebo sa s vychytaním múch popasuje sám a ktovie – možno sa dívame na herný hit roka 2023.

svaty martin, hra
Zdroj: Blind Rabbit/Svätý Martin

O príbehu toho zatiaľ veľa nevieme. V gameplay videu sme mali možnosť vidieť jednu misiu, v ktorej hlavný hrdina pomocou odstreľovačky odstráni kohosi, kto zadávateľovi úlohy predtým pokazil akýsi kšeft. Príjemne prekvapil prvok šplhania sa po budovách, ktorý trošku pripomína zlaté časy Lary Croft skrížené s Assassin’s Creed.

Hra pôvodne nemala byť plnohodnotná. Išlo len o to, že sa autor učil pracovať s Unreal Engine 5, no napokon sa rozhodol prácu dokončiť a podporiť ho môžeš na Patreone.

Slovenské GTA č. 2 – Vivat Slovakia

Svätý Martin sa má odohrávať v súčasnosti, no Vivat Slovakia nás vezme do čias „mečiarizmu“ a porevolučného Slovenska zmietaného prvými pokusmi o funkčný postkomunizmus. Táto doba poskytuje tvorcom zo štúdia Team Vivat dokonalé prostredie na hru inšpirovanú sériou GTA. V tom čase totiž mafia veľmi výrazne vystrkovala rožky a vyberanie výpalného či výbuchy áut boli, žiaľ, relatívne bežnou praxou.

Odporúčané
Tvorcovia „slovenského GTA“ Vivat Slovakia: Dabing nás nestál veľa. Keby sme mali viac času, grafika a animácie by boli krajšie Tvorcovia „slovenského GTA“ Vivat Slovakia: Dabing nás nestál veľa. Keby sme mali viac času, grafika a animácie by boli krajšie 22. apríla 2024, 8:51

Vivat Slovakia je titul, ktorý je myslený smrteľne vážne, keďže už teraz možno v hrateľnom deme vidieť profi dabing od Maja Labudu a ďalších. Napriek tomu nás však – ak sa čosi nezmení – zrejme čaká špecifický humor, takže v tomto smere to až také vážne nebude.

Hráč sa ocitne v otvorenom svete a v úlohe holohlavého tridsiatnika, ktorý jazdí po Bratislave v taxíku. To je však iba jeho krytie, v skutočnosti pracuje pre tajnú políciu. Demo je síce staré a nezodpovedá aktuálnemu stavu hry, no už na ňom vidno, že sa autorom dobre darí vystihnúť atmosféru 90. rokov. Všetky tie škodovky (aj keď tu sa volajú Smola) a videopožičovne či obchodíky na sídliskách budú určite fungovať.

vivat slovakia, hra
Zdroj: Team Vivat/Vivat Slovakia

V hlavnom príbehu nás má čakať 20 úloh. Tvorcovia si zatiaľ nie sú istí, či okrem Steam verzie prídu aj s konzolovým variantom hry.

Vivat Slovakia si už teraz môžeš pridať do wishlistu na Steame, kde nájdeš aj demo. Úplná hra bude vraj určite stáť viac ako 20 eur, no menej ako 60.

The Last Holiday – trabant, pivo a balenie báb

Slovenské počiny sú zasadené do 90. rokov a súčasnosti. Ten český mieri medzi ne a odohráva sa v lete roku 2000. Podľa toho, ako tvorcovia zo štúdia Boomer Games hru prezentujú, sa zdá, že v istom zmysle bude drsná, no zrejme pôjde najmä o autentické výrazy na vytvorenie atmosféry malebnej českej dedinky.

Odporúčané
Aké nové hry vyjdú v apríli? Exkluzivita na PS5 vzbudzuje najväčšiu kontroverziu od čias Cyberpunku Aké nové hry vyjdú v apríli? Exkluzivita na PS5 vzbudzuje najväčšiu kontroverziu od čias Cyberpunku 5. apríla 2024, 17:30

Hlavný hrdina bude hľadať útočisko pred nahnevaným otcom, ktorý nespracoval informáciu o tom, že jeho potomok nezvládol maturitnú skúšku. Podľa všetkého pôjde o simulátor z pohľadu prvej osoby. Hráč sa bude musieť postarať o všetky potreby svojej postavy, takže bude riešiť jedlo či pitie, no možno trochu netradične bude tiež fajčiť cigarety, a čo bude robiť s dedinskými slečnami, to zatiaľ ponecháme fantázii.

Okrem balenia „báb“ ťa čakajú párty pri rybníku či dedinská diskotéka a v krčme aj nejaký ten hazard. Podľa tvorcov nemáme očakávať žiadne mestské heslo typu „sex, drogy a rokenrol“, ale poriadne heslo českého vidieka: „vesnické bábovky, lahváč a Míša David“. Známeho speváka však tvorcovia nezohnali, keďže by ich to vraj stálo viac, než je celý rozpočet na hru.

Ako pravý vidiecky frajer budeš mať aj svoje fáro v podobe klasického trabanta a zdá sa, že o jeho opravy sa budeš musieť postarať vlastnoručne. Keďže si pokašľal maturitu, zarobiť na všetky vymoženosti života si budeš musieť plnením úloh od miestneho obyvateľstva, no ak sa nebojíš, budeš môcť „investovať“ aj do herných automatov.

last holiday, hra
Zdroj: Boomer Games/Last Holiday

Okrem toho však hra ponúka možnosť dať sa aj na odvrátenú stranu zákona. Aby si to však nemal ľahké, bude ťa šikanovať tvoj rival Bruno.

Last Holiday si už teraz môžeš pridať do wishlistu na Steame.

Domov
Zdieľať
Diskusia