Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. decembra 2022, 8:30
Čas čítania 2:04
Tímea Krauszová

Ženám sa nechce mať sex, ak im partner nepomáha v domácnosti. Nejde len o upratovanie, prekvapujú vedkyne

ZAUJÍMAVOSTI O VZŤAHOCH A LÁSKE RODOVÁ ROVNOSŤ SEXUALITA
Uložiť Uložené

Ženy majú nižšiu chuť na sex s mužom, ktorý im nepomáha

Veda to dokázala. Podľa najnovších štúdií kanadských a austrálskych vedkyne naozaj existuje tzv. večné dieťa (man-child), teda muž, ktorý v domácnosti pomáha málo. V očiach svojej partnerky sa pomaly stáva „len“ ďalším dieťaťom, o ktoré sa treba postarať, a to sa priamo prejaví aj na jej chuti na sex. Keďže muža, ktorý sa nezúčastňuje na domácich prácach, nevníma ako partnera, nemá ani chuť na sex s ním. 

Dieťa navyše, o ktoré sa treba starať

Dotazník pre vedkyne vyplnilo viac ako tisíc žien vo vzťahoch s mužmi, pričom pochádzajú z celého sveta a všetky majú deti do veku 12 rokov. Rodová nerovnosť, ktorá sa ukazuje aj v domácnosti, v týchto vzťahoch priamo ovplyvňuje chuť na sex. Ženy, ktorých partneri sa na starostlivosti o chod domácnosti nezúčastňujú, ju totiž majú nižšiu.

Odporúčané
Jeden by chcel sex stále, tomu druhému to až tak nechýba. Čo s tým? Jeden by chcel sex stále, tomu druhému to až tak nechýba. Čo s tým? 21. novembra 2021, 9:30

Pre vedkyne sa vyjadrili, že majú občas pocit, že ich partner je len dieťaťom navyše, o ktoré sa treba starať. Je zložitejšie naučiť ich novej zručnosti, starostlivosti o domácnosť, než tú úlohu jednoducho splniť, vedie to však k nerovnému rozdeleniu nielen práce, ale aj únavy a posúva to vnímanie ženy z pozície partnerky do pozície matky a opatrovateľky.

Ženy, ktorých partneri málo pomáhajú v domácnosti, majú zníženú chuť na sex.
Ženy, ktorých partneri málo pomáhajú v domácnosti, majú zníženú chuť na sex. Zdroj: Pexels/MART PRODUCTION

Medzi tieto úlohy pritom nepatrí len upratovanie a varenie, ale aj starostlivosť o deti (od hygieny cez domáce úlohy až po odvoz do školy a krúžky) či plánovanie jedál a rozpočtu.

Starostlivosť o rastliny, udržiavanie poriadku, organizovanie rodinných osláv či rande, príprava detí na špeciálne príležitosti, duševná a emocionálna opora detí, vymýšľanie výletov a dovoleniek, to všetko patrí medzi tzv. neplatenú prácu, ktorú vo väčšine prípadov častejšie vykonávajú ženy.

Dokazujú to dáta zo Slovenska aj zo sveta. Podľa zistení prieskumnej agentúry EUROFOUND z roku 2016 boli do starostlivosti a vzdelávania svojich detí priemerne týždenne na Slovensku ženy zapojené 28,6 hodiny a muži 14,6 hodiny. Podľa Medzinárodného programu sociálneho prieskumu vykonávajú neplatenú prácu v domácnosti v 68 % ženy.

Novší, no menej reprezentatívny prieskum Inštitútu pre výskum práce a rodiny ukázal, že tej práci ženy venujú dokonca až 38 hodín týždenne. V blogu o tom informujú analytik IVPR a analytičky z Univerzity Mateja Bela.

V rámci neplatenej práce navyše muži venujú skôr čas „sezónnym“ prácam (opravy, starostlivosť o zvieratá a záhradu), zatiaľ čo ženy vykonávajú úlohy nevyhnutné pre chod domácnosti (varenie, upratovanie). 

Ak ženy vnímajú svojich partnerov ako od nich závislých (teda nedokážu sa o chod domácnosti postarať samostatne), ich sexuálny záujem o takého muža klesá, preukázali vedkyne. V článku pre The Conversation autorky štúdie vravia, že je ešte potrebné preštudovať, ako rozdelenie prác funguje v pároch rovnakého pohlavia. Tam totiž rodové stereotypy nemusia zohrávať takú silnú úlohu a ani očakávania nemusia byť také predpojaté.

Odporúčané
Prečo ejakulujeme zo snov? Väčšina mladých mužov sa za polúciu hanbí a je pre nich tabu, tvrdí odborník Prečo ejakulujeme zo snov? Väčšina mladých mužov sa za polúciu hanbí a je pre nich tabu, tvrdí odborník 1. apríla 2024, 14:30

Je možné, že „man-child“ môže byť hocikto, kto sa do chodu domácnosti nezapája a stáva sa v očiach druhej osoby len závislou osobou či ďalším dieťaťom.

Certifikovaná sexkoučka Simona Mačorová vraví, že je veľmi malá pravdepodobnosť, že sa obe strany stretnú vo vzťahu s rovnakým libidom. Sexuálna túžba sa navyše počas života mení, ovplyvňujú ju externé veci (stres, narodenie dieťaťa, zmena práce) aj vnútorné veci (napríklad zmeny v ženskom cykle). Klikni sem a prečítaj si viac o tom, čo s tým, ak ti rozdiely v chuti na sex začnú zasahovať do vzťahu.

Späť
Zdieľať
Diskusia