Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. decembra 2022, 15:30
Čas čítania 2:50
Jana Chovancová

Toto je 10 najšťastnejších krajín sveta, Slovensko to vysoko nedotiahlo. Čo je tajomstvom krajiny, ktorá obsadila prvé miesto?

Toto je 10 najšťastnejších krajín sveta, Slovensko to vysoko nedotiahlo. Čo je tajomstvom krajiny, ktorá obsadila prvé miesto?
Zdroj: Unsplash/Alex Block
ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE CESTOVNÝ RUCH
Uložiť Uložené

Zaujíma ťa, kde sa žije najlepšie, ľudia sú najviac šťastní a prečo? Prečítaj si článok o najšťastnejších krajinách sveta v rokoch 2019 až 2021.

The World Happiness Report alebo svetový prieskum šťastia každoročne prináša aktuálny prieskum o šťastí. Cieľom je informovať verejnosť o tom, ako ľudia hodnotia svoj život vo viac ako 150 krajinách sveta. Pozri sa na to, ktoré krajiny boli najšťastnejšie v období medzi rokmi 2019 a 2021, keď vo svete zúrila pandémia. 

Ako prebiehal prieskum?

Skôr než ti ukážeme aktuálny rebríček, pozrime sa na metodiku prieskumu. Existujú tri hlavné ukazovatele fyzickej a psychickej pohody. Sú nimi hodnotenie kvality života, pozitívne emócie a negatívne emócie. Hodnotenie života zachytáva kvalitu života v krajine komplexnejšie ako emocionálne hodnotenie. Emócie totiž poukazujú skôr na stav predošlého dňa, zatiaľ čo hodnotenie života lepšie odráža život ako celok. 

prieskum
Zdroj: Unsplash/UX Indonesia

Hlavným zdrojom údajov na hodnotenie života je Gallupov svetový prieskum verejnej mienky. Respondenti v ňom hodnotia svoj súčasný život na škále od 0 po 10, pričom najlepší možný život sa rovná desiatke a najhorší nule. Zoradenie nazýva tento systém Cantrilov rebrík, pričom respondent hovorí, na ktorom pomyselnom schodíku rebríka sa podľa seba práve nachádza.

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

Výsledok hodnotenia pozitívnych emócií je daný priemerom jednotlivých odpovedí áno alebo nie na tri otázky o tom, aké emócie opýtaní zažili v predchádzajúci deň: „Smiali ste sa?“„Mali ste z niečoho radosť?“ a „Učili ste sa, alebo ste robili niečo zaujímavé?“. Výsledok negatívnych emócií je daný priemerom jednotlivých odpovedí áno alebo nie na tri otázky týkajúce sa emócií, ktoré ľudia prežívali v predchádzajúci deň. Sú nimi obavy, smútok a hnev.

Čo ukazujú údaje medzi rokmi 2019 – 2021?

Už piaty rok po sebe na prvom mieste skončilo Fínsko, ktorého skóre výrazne predstihuje ostatné krajiny v prvej desiatke. V jeho závese je Dánsko. Islandu sa podarilo posunúť zo štvrtého miesta v minulom roku na tretie a Švajčiarsko obsadilo štvrtú priečku. Za ním nasleduje Holandsko a Luxembursko. Prvú desiatku uzatvárajú Švédi a Nóri z Európy, aj Izrael a Nový Zéland.

Nasledujúcu päticu tvorí Rakúsko, Austrália, Írsko, Nemecko a Kanada. V dvadsiatke najšťastnejších krajín sa nachádzajú aj Spojené štáty, ktoré sa umiestnili na 16. priečke, Spojené kráľovstvo, naši českí bratia, Belgicko a Francúzsko.

Slovensko sa nachádza až na ďalekom, v poradí 35. mieste. V porovnaní s našimi susedmi sme na tom horšie ako Rakúsko, ktoré je na 11. mieste, a Česko, ktoré v rebríčku šťastia obsadilo 18. miesto. Sme však na tom lepšie v porovnaní s Poľskom, ktoré je na 48. mieste, s Maďarskom na 51. mieste a s Ukrajinou, ktorá je až na 98. mieste.

„Údaje v správe o svetovom šťastí ponúkajú prehľad o tom, ako ľudia na celom svete hodnotia svoje vlastné šťastie,“ povedala sociálna psychologička Lara Akninová, ktorá je jednou z autoriek výskumu. „Tieto informácie sú neuveriteľne silné na pochopenie ľudského stavu a toho, ako pomôcť ľuďom, komunitám a krajinám pracovať na šťastnejších životoch.“

šťastie
Zdroj: Unsplash/Artem Beliaikin

Čo je tajným receptom Fínov?

Príspevky pre prvorodičky, dlhé rodičovské dovolenky. Dokopy môžu s dieťaťom obaja rodičia zostať doma 12 až 14 mesiacov. Navyše prvé tri týždne po pôrode môžu zostať doma obaja rodičia. Mamičky dostanú „novorodenecký balíček“, ktorý obsahuje základnú výbavu na starostlivosť o dieťa počas prvých mesiacov. Fínsko vyniká aj v podpore pre nezamestnaných a podobne ako druhá najšťastnejšia krajina, Dánsko, ponúka bezplatné vzdelávanie a zdravotnú starostlivosť. Tajným receptom na šťastie je teda zrejme perfektné fungovanie krajiny.

Aké krajiny sú šťastnejšie? 

Zistenia správy naznačujú, že komunity s vysokou úrovňou dôvery sú šťastnejšie a odolnejšie voči krízam každého druhu. V rokoch 2020 a 2021 zažili krajiny s vyššou mierou dôvery vo verejné inštitúcie a krajiny s nižšou nerovnosťou v životnej úrovni výrazne nižší počet úmrtí na koronavírus.

Odporúčané
Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy 12. apríla 2024, 11:30

Úroveň šťastia ovplyvňuje aj vojnový konflikt a veľmi nízka životná úroveň. Ekonóm Jan-Emmanuel De Neve, ktorý spolupracoval aj so správou World Happiness Report, poznamenal, že na samom konci rebríčka nájdeme krajiny trpiace konfliktmi a extrémnou chudobou. Napríklad Afganistan, ktorý sa umiestnil na poslednom 146. mieste s kvalitou života 2,4 z 10. 

Dobrovoľníctvo, ale aj gény 

Celkovo možno povedať, že šťastie a spokojnosť sú ovplyvnené dobrými ekonomickými podmienkami krajiny, dôverou v inštitúcie, nízkou mierou korupcie a vysokou mierou slobody a sociálnej podpory. Šťastnejšie sú aj krajiny, kde žijú štedrí ľudia a venujú sa dobrovoľníctvu. 

Na záver treba dodať, že na šťastie môžu z veľkej časti vplývať aj gény. To znamená, že niektorí ľudia sú šťastnejší ako iní, aj keď sú ich životné podmienky relatívne podobné. Naše gény môžu ovplyvniť naše rozhodnutia, prostredie aj ľudia v našom okolí. 

Späť
Zdieľať
Diskusia