Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. decembra 2022, 17:29
Čas čítania 1:23
Peter Vnuk

Mladí Slováci majú problém čítať s porozumením. Ukázal to IT Fitness Test 2022

Mladí Slováci majú problém čítať s porozumením. Ukázal to IT Fitness Test 2022
Zdroj: Unsplash.com/Ben White
TECH INFORMAČNÉ TECHNOLÓGIE SLOVÁCI SLOVENSKO ŠTUDENTI
Uložiť Uložené

Prieskum technologickej zručnosti Slovákov a susedov z krajín V4 vyskúšal takmer 70-tisíc účastníkov na Slovensku.

IT Fitness Test 2022 v skratke

  • Celkový počet účastníkov prvýkrát prekročil 100-tisíc. Zúčastnilo sa na ňom vyše 112-tisíc respondentov, z toho približne 68-tisíc Slovákov.
  • Test bol dostupný v štyroch krajinách V4 a bonus bola anglická verzia.
  • Bolo použité nové testovacie rozhranie pre štátne a verejné inštitúcie a súkromné firmy (výsledky konkrétnych organizácií neboli zverejnené).
  • V testoch boli využité zdroje ekvivalentné v krajinách V4.

Čo vyplynulo z údajov

Z výsledkov testu vyplynulo, že študenti sa dobre orientujú v oblasti vyhľadávania informácií na internete a na základné bezpečnostné situácie dokážu všeobecne dobre reagovať, čo je pozitívna správa. Nedostatky sa však objavili pri úlohách s vyššou kognitívnou náročnosťou.

Štatistiky z testu pre stredné a vysoké školy.
Štatistiky z testu pre stredné a vysoké školy. Zdroj: ITAS

Možno to bude znieť trochu paradoxne, no najhoršie výsledky dosahovali žiaci v oblasti používania kancelárskych nástrojov, ktoré sú v podstate bežným softvérovým vybavením aj v domácnostiach. Tento fakt poukazuje na rezervy v oblasti výučby. Školstvo by mohlo venovať viac pozornosti týmto základným zručnostiam, ktoré sú v súčasnosti požiadavkou pri prijímaní na takmer každé pracovné miesto.

Úspešnosť účastníkov zo stredných a z vysokých škôl.
Úspešnosť účastníkov zo stredných a z vysokých škôl. Zdroj: ITAS

Mladým účastníkom prieskumu robilo problém porozumieť štruktúre textových dokumentov, no nešlo im to dobre ani s grafmi, nerozumeli správne zobrazovaným informáciám a nezažiarili ani pri vyhľadávaní informácií podľa zadaných kritérií.

Výsledky naznačujú, že žiaci majú problém najmä vtedy, ak nestačí informáciu iba prečítať, ale musia ju aj vyhodnotiť či s ňou ďalej pracovať.

Úspešnosť účastníkov zo základných škôl podľa kategórií.
Úspešnosť účastníkov zo základných škôl podľa kategórií. Zdroj: ITAS

Nikoho asi neprekvapí, že na sociálnych sieťach je väčšina mladých konzumentom a nie tvorcom obsahu. Napokon možno poukázať na viditeľné zhoršenie výsledkov počas pandemických rokov a postupný návrat k hodnotám pred koronakrízou. Dobrá správa pre odvetvie IT je, že záujem o štúdium v tejto oblasti medziročne stúplo.

Podmienky nie sú prísne

IT Fitness Test 2022, za ktorým stojí asociácia ITAS tvorená lídrami slovenského IT odvetvia, sa uskutočnil so zameraním na dve cieľové skupiny. Žiaci základných škôl boli hlavne vo veku od 14 do 16 rokov a stredoškoláci nad 15 rokov.

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

Pravidlá však neboli až také prísne, keďže najmladší účastník mal sedem rokov a najstaršia účastníčka 82. Zúčastniť sa na teste totiž mohli aj pedagógovia a dobrovoľníci v akomkoľvek veku vrátane zamestnancov firiem a členov organizácií.

Do IT Fitness Testu 2023 sa môžeš zapojiť aj ty na itfitness.eu.

Domov
Zdieľať
Diskusia