Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. novembra 2022, 17:00
Čas čítania 3:19
Jana Chovancová

Toto je TOP 30 cestovateľských destinácií na rok 2023 podľa prestížneho Lonely Planet. Zo Slovenska to k niektorým nemáme ďaleko

Toto je TOP 30 cestovateľských destinácií na rok 2023 podľa prestížneho Lonely Planet. Zo Slovenska to k niektorým nemáme ďaleko
Zdroj: Unsplash/Ross Parmly
ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE CESTOVNÝ RUCH
Uložiť Uložené

Zaujíma ťa cestovanie a chceš si vybrať najlepšiu destináciu, do ktorej sa vydáš hneď v novom roku? Prečítaj si zoznam najlepších krajín na rok 2023.

Tak ako každý rok, aj tento zverejnil vydavateľ Lonely Planet zoznam najlepších krajín na svete. Medzi tohtoročné najlepšie patrili napríklad Cookove ostrovy, Nórsko, Maurícius, Belize a Slovinsko.

„V minulých rokoch sme postavili náš zoznam na najlepších krajinách, najlepších regiónoch a najlepších mestách na návštevu,“ píše. Po tom, čo však cestovný ruch opäť ožil a skončili sa takmer všetky covidové opatrenia, redakcia Lonely Planet sa rozhodla zoradiť destinácie podľa toho, ktoré ponúkajú cestovateľom najlepšie výlety a zážitky. „Ľudia túžia po zmysluplnejších zážitkoch a oveľa precíznejšie si vyberajú miesta, ktoré chcú navštíviť,“ dodávajú.

Krajiny roztriedila do piatich kategórií: jedlo, cestovanie, spoznávanie, učenie a oddych. Prečítaj si, ktoré ponúkajú to najlepšie.

Jedlo 

V rebríčku najlepších destinácií, ktoré ti ponúknu z gastronómie len to najlepšie, sa umiestnili tieto: 

Lima, Peru: Typický je tu vínny nápoj pisce, ktorý ti nalejú naprieč celou krajinou. 

Umbria, Taliansko: Tanier antipasti je tu väčší ako tvoja hlava a ponúknu ti slávne umbrijské salámy a syry.

Fukuoka, Japonsko: Najlepšia ramenová destinácia v krajine je známa svojím charakteristickým ramenom tonkotsu.

Kuala Lumpur, Malajzia: Ochutnaj vývar s rezancami, bravčovými guľkami, vnútornosťami, plátkami bravčového mäsa a jarnou cibuľkou. Odvážni si doň rozbíjajú aj vajíčkový žĺtok. 

Montevideo, Uruguaj: A čo takto šalát z čerstvo ulovených chobotníc? 

Južná Afrika: Exotické ovocie či pikantné paradajkové omáčky sú neodmysliteľnou súčasťou juhoafrickej kuchyne. 

Kuala Lumpur sa zaradilo medzi najlepšie gastronomické destinácie.
Kuala Lumpur sa zaradilo medzi najlepšie gastronomické destinácie. Zdroj: Unsplash/Esmonde Yong

Cestovanie 

V rebríčku najlepších destinácií, ktoré ponúkajú to naj z cestovania, sa nachádzajú tieto miesta: 

Nova Scotia, Kanada: Nájdeš tu všetko, od prístavných dediniek, kde sa vo vzduchu vznáša vôňa čerstvo navarenej polievky, až po pobrežie posiate majákmi.

Bhután: Neobyčajné miesto, himalájske kráľovstvo, v ktorom pocítiš tradičnú budhistickú kultúru. 

Kolumbia: Čakajú na teba vrcholce Ánd, nedotknuté karibské pobrežie či amazonská džungľa.

Cesta vlakom z Istanbulu do Sofie: Nedávno obnovená nočná linka medzi Sofiou a Istanbulom spája dve dobrodružstvá do jedného. Trvá 11 hodín a z okna vlaku toho uvidíš mnoho. 

Západná Austrália: Prechádzaj sa po pláži bez toho, aby si na nej uvidel čo i len jednu stopu iných ľudí, alebo skús spoznať domorodú kultúru. 

Zambia: Máš možnosť tu spoznať divočinu či raftovať v divokých perejach pri svetoznámych Viktóriiných vodopádoch. 

Zambia sa vyskytla medzi najlepšími destináciami na cestovanie. Vďaka nej môžeš objaviť divočinu.
Zambia sa vyskytla medzi najlepšími destináciami na cestovanie. Vďaka nej môžeš objaviť divočinu. Zdroj: Unsplash/Jeremy Boley

Spoznávanie 

V rebríčku najlepších destinácií vhodných na spoznávanie sa nachádzajú tieto miesta:

Akkra, Ghana: Nemá síce žiadne významné pamiatky, ale je skvelým miestom na nákupy, má skate parky a športoviská, kde sa stretávajú miestni aj turisti, a je tu vynikajúci nočný život.

Odporúčané
Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy 12. apríla 2024, 11:30

Albánsko: Nádherná horská scenéria, zrúcaniny, hlavné mesto s búrlivým nočným životom a nádherné pláže, ktoré sa vyrovnajú všetkým v Stredozemnom mori.

Sydney, Austrália: V tomto meste obklopenom plážami skrátka pulzuje energia. Surfovanie, kengury, opera, aj najväčší pride pochod na svete. 

Guyana: Georgetown, bývalé koloniálne hlavné mesto krajiny, je výrazne karibské. Ponúka skvelú atmosféru, bohatý nočný život a skvelé reštaurácie.  

Boise, Spojené štáty americké: Najväčšie mesto štátu Idaho je moderné a v jeho centre to žije. Prejdi sa pešími ulicami a objavuj bistrá či vinárne, ktorých je tu neúrekom. 

Aljaška, Spojené štáty americké: Brutálna príroda, neskutočné scenérie a dobrodružstvo. Ak sa nebojíš, môžeš tu pozorovať faunu v prirodzenom prostredí. Zoznám sa s vlkmi, medveďmi a ďalšími veľkými i malými zvieratami, ktoré tu žijú. 

Na Aljaške, ktorá sa ocitla medzi najlepšími miestami na spoznávanie, sa môžeš zoznámiť s malými aj veľkými zvieratami. Na obrázku sú morské vydry v národnom parku na Aljaške.
Na Aljaške, ktorá sa ocitla medzi najlepšími miestami na spoznávanie, sa môžeš zoznámiť s malými aj veľkými zvieratami. Na obrázku sú morské vydry v národnom parku na Aljaške. Zdroj: Unsplash/Kedar Gadge

Učenie 

V rebríčku najlepších destinácií, kde si môžeš rozšíriť vedomosti o iných kultúrach a nasať atmosféru, sa ocitli nasledujúce: 

Nové Mexiko, Spojené štáty americké: Má fascinujúcu históriu, o ktorej svedčia starobylé indiánske dediny, domy a väznice zločincov či kostoly plné sakrálneho umenia.

Odporúčané
Martin s Amy cestujú od Antarktídy po Aljašku: Hádky vyrieši naše veľké auto. Keď sedím dole a Amy je hore, nevidíme sa (Rozhovor) Martin s Amy cestujú od Antarktídy po Aljašku: Hádky vyrieši naše veľké auto. Keď sedím dole a Amy je hore, nevidíme sa (Rozhovor) 6. apríla 2024, 9:30

El Salvádor: Zaži prvotriedne surfovanie na prázdnych plážach s tmavým pieskom, preskúmaj kávové plantáže v okolí sopiek, dedinky s budovami posiatymi nástennými maľbami či nádherné národné parky.

Drážďany, Nemecko: Veže, kupoly, kostoly a majestátne budovy. Po návšteve sa ti nebude chcieť veriť, že toto mesto bolo v roku 1945 pre bombardovanie takmer vymazané z mapy.

Marseille, Francúzsko: História tohto francúzskeho mesta siaha až do klasického Grécka. V roku 2013 sa stalo Európskym hlavným mestom kultúry a odvtedy tam pribudlo niekoľko múzeí. 

Manchester, Anglicko: To, že toto mesto má priemyselnú minulosť či bohaté futbalové dedičstvo, sú známe veci. Vedel si však, že tu máš na výber hneď z niekoľkých skvelých múzeí? 

Južné Škótsko: Zrúcaniny kostolov na tomto území sú spojené cyklotrasami aj pešími cestami a patria k najviac atmosférickým historickým miestam Škótska.

Marseille sa stalo v roku 2013 Európskym hlavným mestom kultúry a dnes tam nájdeš mnoho múzeí, ktoré stoja za návštevu.
Marseille sa stalo v roku 2013 Európskym hlavným mestom kultúry a dnes tam nájdeš mnoho múzeí, ktoré stoja za návštevu. Zdroj: Unsplash/Florian Wehde

Oddych 

V rebríčku najlepších destinácií, ktoré ti ponúknu najviac oddychu, sa umiestnili tieto miesta:

Dominika: Ostrov v Karibiku láka cestovateľov na svoje „vriace jazero“, sopky zahalené do dažďových pralesov, termálne pramene či skúmanie podmorského sveta. 

Chalkidiki, Grécko: Polostrov v Makedónii ti vyrazí dych svojou históriou a kultúrou, ale ponúka aj krásne pláže, vinárstva či jazerá. 

Jamajka: Tento ostrov má svoj vlastný soundtrack. Hýb sa do jeho rytmu pri objavovaní piesočnatých pláží a majestátnych hôr.

Jordánsko: Má tradíciu vítania návštevníkov a ich pohostinnosť pretrváva dodnes. Čakajú na teba pamiatky v podobe rímskych amfiteátrov, križiackych hradov aj pozostatky legendárneho mesta Petra.

Odporúčané
Vodca zakázal fajčenie a v hlavnom meste povolil len biele a čisté autá. Jozef rozpráva o cestách po Turkménsku (Rozhovor) Vodca zakázal fajčenie a v hlavnom meste povolil len biele a čisté autá. Jozef rozpráva o cestách po Turkménsku (Rozhovor) 20. marca 2024, 14:30

Malta: Uži si pokojnú plavbu jachtou či adrenalín na rýchlom motorovom člne. Šnorchlisti a potápači majú čo objavovať pod vodou a očaria ťa aj jaskyne a útesy. 

Raja Ampat, Indonézia: Vďaka nádhernej scenérii, džungliam, plážam s jemným bielym pieskom, skrytým lagúnam, jaskyniam a priezračnej tyrkysovej vode je jedným z najkrajších ostrovov na svete.

Malta sa zaradila medzi najlepšie miesta na svete súce na oddych. Ponúka krásy nad hladinou mora, ale aj pod ňou.
Malta sa zaradila medzi najlepšie miesta na svete súce na oddych. Ponúka krásy nad hladinou mora, ale aj pod ňou. Zdroj: Unsplash/Mike Nahlii
Domov
Zdieľať
Diskusia